2008-ban ugyanitt volt az ingatlanpiac

Hosszú ideig tartott a visszatérés, de ma már ugyanannyira pörög az ingatlanpiac, mint tíz évvel ezelőtt. Az állam is beszállt, egyes helyeken elővásárlási joggal fog élni.

A forgalom ugyanakkora, az árak nőttek

2018-ban 37 ezer lakást adtak el Magyarországon, amivel sikerült elérni a 2008-as szintet. A következő negyedévben valószínűleg még erősebb lesz a forgalom, hiszen ilyenkor szoktak csúcsra futni az eladások.

Az árak azonban máshol járnak, mint tíz éve: reálértéken 4 százalékponttal haladják meg a válság előtti értéket.

A legjobban az átlagos, 40-60 négyzetméteres lakások fogynak, de Budapesten szívesen nyitják ki jobban a pénztárcájukat az érdeklődők, és könnyű vevőt találni az egy kategóriával nagyobb, 60-80 négyzetméteres ingatlanokra is. Pest megyében ez utóbbi méretű otthonok a legnépszerűbbek.

Budapest egyébként felkerült a leggyorsabban dráguló városok világ ranglistájára. A 15,5 százalékos átlagos emelkedéssel a hatodik leginkább pörgő ingatlanpiaccal rendelkező nagyváros. (A leggyorsabban egyébként a világ talán jelenlegi legdivatosabb városa, Berlin drágul, utána a török Izmir következik.)

Mint korábban is írtuk, csekély egy hónap alatt el lehet adni ma Budapesten egy lakást, főleg ha átlagos méretű, társasházi, de két hét alatt sem boszorkányság eljutni a szerződéskötésig. A legfontosabb, hogy ne szakadjunk el a valóság talajától és olyan árat találjunk, amivel versenyképesek vagyunk a piacon.

Egy klasszikus 49 négyzetméteres otthon terasza (forrás: anapfenyillata.cafeblog.hu)

Megjelent az állam elővásárlási joga

Idehaza még szűkülhet az ingatlanpiac és mehetnek felfele az árak, mert az állam elővásárlási jogot jegyeztetett be nyolc világörökségi helyszínre. Már előfordult, hogy egy I. kerületi garázsnál kiderült a tulajdonosnak, az államnak elővásárlási joga van. Elvileg nem lakhatási célú ingatlanokra vonatkozik csak a rendelkezés, de így is érintheti például a garázzsal együttes házzal bíró tulajdonosokat.

A nyolc világörökségi helyszín közül a legtöbb nem érint sok ingatlantulajdonost, de a budapesti Duna-part, a budai Várnegyed, valamint az Andrássy út igen.

A hazai ingatlanárak egyébként egyetlen ponton nem érték el a tíz évvel ezelőttit: Kelet-Magyarországon a tégla építésű házak, lakások ára még mindig alacsonyan áll, szemben a panelekkel, amik jól fogynak.