Mi vár az Airbnb lakáskiadókra 2018-ban?

Évek óta pörög az Airbnb piac, és nem túlzás, eddig hatalmas változásokat hozott a turizmusban és az ingatlanpiacon. Ez utóbbi téren a mozgások nem mindenkit érintettek szerencsésen, és sokan szeretnének szigorúbb szabályozást. Hogy érinti ez a hazai érdekelteket,  mi várható idén?

Nincs kivehető szoba? Lakjunk egymásnál

Az Airbnb 2007-ben indult San Franciscóban. Alkotóinak öt évvel korábban jutott eszébe az alapötlet, amikor egy design konferencia volt a városban, és éppen nem volt egyetlen szabad hotelszoba sem. Hirtelen ötlettől vezérelve egy nap alatt összehoztak egy weboldalt, ahol ‘civil’ alvóhelyeket lehetett közzétenni. Ennek professzionálisabb verziója volt később az Airbnb, amire feltehetjük saját lakásunkat, lakóhajónkat vagy privát szigetünket, és megkerülve a hoteleket, panziókat, másokhoz költözhetünk pár napra.

A megoldás jövője nem túl kiszámítható, ugyanis sok város, kerület, sőt lakóközösség kezdi sokallni a civil szférában megjelenő turisták számát. Amszterdam például nemrég hatvanról harmincra csökkentette az évente kiadható éjszakák számát az Airbnb-zőknek.

Lázadnak a szomszédok

Itthon igyekeztek jó adókörnyezetet kialakítani azoknak, akik rövid távra – 90 napnál rövidebb időre – adnak ki ingatlant, ennek vagy más alkalmazásnak a segítségével.

Az érintettek már korábban is választhatták a tételes átalányadózást. Ennek keretében szobánként évente fix összegű, 38 400 forintos adó megfizetésére köteles a bérbeadó. Ez a lehetőség 2017-ig csak akkor volt igénybe vehető, ha legfeljebb egy lakásban, és azon belül legfeljebb nyolc szobában történt az ‘egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység’. 2018-tól még jobb lett a helyzet, három ilyen lakást is lehet fenntartani ezzel az adózással.

Ám az Airbnb-ben résztvevőket helyi rendelkezések is érinthetik, a kerületek ugyanis igyekeznek szabályozni ezt a tevékenységet. Nem utolsósorban azért, mert buliövezetté vált a főváros egy része, és ez legalább ugyanannyi embernek kellemetlen, mint ahánynak előnyös.

A hosszú távú bérlők általában bulituristák, őket biztosabb preferálni, ha például lakáshitellel ingatlant vásárolnánk kiadási célra. 

Ez is egy Airbnb szállás
Ez is egy Airbnb szállás

(forrás: twitter/Airbnb)

A VI. kerület egy friss rendeletében a parkolás felől közelíti meg az Airbnb szállások korlátozását. Itt minden szobáért akár 1,5 milliós parkoló-mérleg díjat kell fizetni 2018-tól. Februárban pedig népszavazás várható a bulinegyedben egy lakáskiadók számára ‘forró’ témában: hamarosan eldől, éjfél és reggel hat közt nyitva lehetnek-e a szórakozóhelyek.