Gyenge árfolyam? Válassz jó deviza küldő céget

A forint gyengülése nem könnyíti meg azoknak a dolgát, akik a magyar devizát külföldön költenék el. Nagyon fontos, hogy a váltáson és a pénzküldésen a lehető legkevesebbet veszítsünk. 

A forint nehéz évkezdete

A magyar pénznem 2020-ban gyengélkedett, és bár a történelmi mélyponton túl van, most sem éri el korábbi értékét.

A 2008-as válságot idéző szintet mutatott be nemzeti valutánk, amikor április 1-én elérte a mélypontot, 369,5 eurót. Azóta szerencsére javult a helyzet, de inkább a dollárral szemben tudta visszanyerni a forint az értékét. 

euro
ne ússzon el a pénzünk

Sokan kérdően tekintenek a magyar Jegybankra, amiért nem tesz a forint erősödéséért. Már az inkább jelképes lépések, minthogy egy hetes betéti tendert indítottak, is segítettek javítani a helyzeten. 

A forint egyébként együtt esett a többi devizával – például a cseh koronával –  a régióban, elsősorban azért, mert a koronavírus helyzet nyomán sokan mentették euróba, dollárba a tőkéjüket.

Legalább az átutalás legyen kedvező

Bár jelen pillanatban a 360-as ‘veszélyzónától’ eltávolódott egyre erősödő nemzeti fizetőeszközünk, mégsem könnyű vele külföldi vásárlásokat, befizetéseket kivitelezni.

Egyre többen keresnek olyan szolgáltatást, mellyel határokon át tudnak utalni és fizetni. A nemzetközi pénzküldő cégeknél alapvető a piaci középárfolyam biztosítása pénzváltásnál. Azaz a lehető legjobb árfolyamon tudjuk forintunkat más devizára váltani, vagy éppen más váltást végrehajtani.

A megoldás a deviza küldő cég

Emellett rengeteg plusz szolgáltatás közül választhatunk, melyek csökkentik a költségeinket, és megkönnyítik a pénzügyi tranzakcióink elvégzését. A több pénznemben használható e-pénztárca már több éve elérhető, de valós bankkártyát is használhatunk a banki díjak töredékéért egyes fintech cégeknél. A TransferWise-nál például teljesen ingyenes 15 devizanemben tárolni a pénzünket a számlánkon, az úgynevezett borderless accounton. 

Tény, a pénzküldő cégek rég túlléptek a bankokon, de sokféle szolgáltatásukat érdemes alaposan tanulmányozni – főleg ha nincs magyar ügyfélszolgálat -, mielőtt szerződést kötünk. 

Lejjebb mentek a lakásárak – hogy éljünk a lehetőséggel?

Megtörtént sokak álma, komoly áresés következett be például a budapesti ingatlanok piacán. 2013 óta nem következett ár csökkenés, így a kedvező tendenciára sok érintett felfigyelt. 

Hatalmas volt az emelkedés

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint nagymértékű, 14 százalékos növekedés jellemezte az árakat 2018 és 2019 közt Budapesten, és még nagyobb, 18,5 százalékos vidéken. Most viszont negyedéves viszonylatban 2 százalékos árcsökkenést lehet megfigyelni a fővárosban. Budapesten kívül ekkora visszaesést egyelőre nem látni, 0,4 százalékkal estek az ingatlanárak.

És valószínűleg ez még csak a kezdet: mivel a szinte teljesen mozdulatlan piacra és az ügyfelek számának megcsappanására máris így reagáltak az eladók, valószínűleg még tovább fogják csökkenteni az árakat.

A lakásárak zuhanása hozza az érdeklődést

Más téren is kezdenek ‘helyzetbe kerülni’ a vevők: az eredeti kiinduló árból a megfigyelések szerint jóval többet lehet lealkudni, mint korábban. Azaz az érdeklődőket nem szívesen engedik el azok, akik ingatlant kínálnak. És sokak megingott anyagi helyzete miatt a későbbiekben sem várható, hogy a korlátozások feloldásával megrohamozzák a lakáskínálatot. 

A csökkenés amúgy is előrejelezhető volt, mivel 2019-ben mindenki egyértelműen ‘túlfűtöttnek’ látta a piacot, és ennek jelentkeztek is a jelei. Egyre ritkásabban érdeklődtek a vevőjelöltek, mivel egyre többen kilátástalannak tartották, hogy akár hitelből követni tudják a dinamikusan emelkedő árakat. Voltak olyan belvárosi vagy lakótelepi övezetek, ahol nemhogy megháromszorozódtak, de megnégyszereződtek az árak.

Tehát a visszaesést mindenki várta, ám ezt hamarabb és drasztikusabb mértékben hozta el a karantén okozta krízis.

Alaposan meg kell vizsgálni a hitel lehetőségeket

Most sokan érzik úgy, érdemes lenne az alacsonyabb árú ingatlanok közül választani. Ám pár tényezőt nem árt figyelembe venniük az érintetteknek.  Alkudni most érdemes, és nem kell szégyenlősnek lenni. 

Mivel a bankok jóval nehezebben adnak lakáskölcsönt, és a vételár 20 %-a ma már nem elég önerőnek, előbb keressünk hitelt, ha arra van szükségünk, és utána foglalózzunk le egy-egy ingatlant. Valószínű több pénz kell, hogy legyen a bankszámlánkon, vagy komoly fedezet kell, a pénzintézetek kevésbé hajlandóak fedezni az ingatlanvásárlásokat hitellel. 

A szerződésbe hosszabb, akár 3-4 hónapos fizetési határidőt érdemes bevenni, és ne feledkezzünk el a koronavírusról, mint vis maior lehetőség megemlítéséről, ami miatt meghiúsulhat az adásvétel. Ám ezzel együtt, a nehezített pályán is lehetséges jó vétel mindkét fél számára.

Min változtattak a bankok hitel és számla téren?

A koronavírus megjelenése alapjaiban felforgatta a gazdaságot, és sok téren a cégek módosítottak a szokásos ügymeneten. Talán nem meglepő, hogy hitelt sem lehet úgy felvenni, mint március előtt.

Van, akinek most esélye sincs

Az olyan konstrukciók iránt, mint a lakáshitel, a szakértők szerint csökkenni fog a kereslet, hiszen most ingatlant vásárolni igencsak bajos. Ez egy olyan terület, ahol interneten intézni az ügyeket nem igazán lehet, így a kapcsolódó kölcsönök sem sokakat hoznak lázba most.

Ha valaki mégis lakáshitelt venne fel, annak komolyabban vett követelményekkel kell szembenéznie, mivel a bankok számolnak az emberek jelentős részének bizonytalanabbá váló anyagi helyzetével. 

A kamatok egyelőre nem sokat változtak, bár az MNB nemrég igazított a referenciakamaton. Ahol változás következett be, az a jövedelem felmérése, ugyanis jóval szigorúbban vizsgálják meg a potenciális ügyfelek anyagi hátterét. A KATÁ-sok például nem számítanak stabil partnernek, és a külföldi jövedelem vagy az osztalék mint bevétel ténye felett sem siklanak el. 

A lakáshiteleknél az önerő terén sem megengedőek a bankok, itt eléggé változatosan döntöttek eddig, de most a 80%-os hitel és 20%-os önerő lehetősége eltűnt a piacról. 

kevesen terhelik a számlájukat
Kevesen terhelik a számlájukat ingatlan vétellel

Érdemes számolni a moratórium utáni időszakkal

A pénzintézetek számolnak azzal, hogy a hitelmoratórium most életbe lépett kilenc hónapja után a ‘könnyebb élethez’ hozzászokott ügyfelek nehezebben fogják a részleteket fizetni. Ezért sem szeretnék a potenciális hitelmoratórium-igénylők számát szaporítani, hiszen nekik a kormány döntése így is sokba kerül. Főleg a folyószámlahitellel és hitelkártyával élőknek kell odafigyelniük. A törlesztőrészlet ugyanis, amint a THM-re vonatkozó korlát megszűnik, a fogyasztási hiteleknél növekedésnek fog indulni.

A személyi kölcsönöknél ugyanígy sokkal komolyabban veszik a pénzintézetek, mennyi bevétel érkezik havonta a számlánkra. A bírálati szigorítások a babaváró kölcsönre éppúgy vonatkoznak, mint a nem támogatott hitelekre.

Utólagos pótlás helyett még: jóval hosszabb ügyintézési idő

Jó tudni, a Jegybank számos okirat – így értékbecslési – elkészítésétől eltekint ebben az időszakban, de a közjegyzők még dolgoznak, és e cikk megjelenésekor a bankok is elvárják ezeket a dokumentumokat. 

Amire számítani kell, hogy a kisebb kapacitás miatt lassabb az ügymenet, tehát érdemes hosszabb határidőkkel számolni, ahol közjegyző, értékbecslő lép be a hitelügyintézés folyamatába.

Ami jobb hír, hogy sok cég már reagált a vírushelyzetre, és a számlánkkal kapcsolatban mindenfajta ügyintézést elintézhetünk online. 

Pénzkezelés – csak a legbiztonságosabban

A koronavírus járvány miatt nagyon fontos, hogy minél kevesebb személyes kontaktussal, érintéssel kezelhessük a napi ügyeinket, azokat amelyek kihagyhatatlanok. A kormány is igyekszik támogatni a biztonságos pénzkezelést különböző intézkedésekkel. Lássuk, hogy alakul a számlánk kezelése ebben az időszakban.

A készpénz használatának leépítése

Az egyik leglényegesebb, hogy minél kevesebbszer fizessünk készpénzzel. A papíron és fémpénzen ugyanis egymásnak adogathatjuk a fertőzést. Bár kiemelt kockázatot a WHO és a Magyar Nemzeti Bank szerint nem jelent ez a fizetőeszköz, azért az óvatosság nem árt.  

Keressünk olyan üzleteket, netán a piacon olyan árusokat, akiknél kártyával tudunk fizetni, méghozzá érintésmentesen. Szerencsére eléggé elterjedt a bankkártyás fizetés, hogy ez nem okozzon különösebb fennakadást, a benzinkúttól a dohányboltig mindenhol megoldható így az ügymenet. Ahol pedig nem bevett szokás – például fodrász, trafik – azokat a helyeket most egy időre a legjobb, ha elkerüljük. 

Amikor kártyával fizetünk, a legbiztonságosabb, ha nem nyomjuk meg a gombokat (vagy kesztyűt használunk). Ennek megkönnyítésére időlegesen megemelték azt az értékhatárt, ami mellett nem kell PIN kódot megadnunk. 

Március végétől elviekben 5 ezer helyett 15 ezer forintig nem kell megadnunk kódot a paypass-os fizetéseknél, hozzá kell tenni, ezt nem mindenhol tartják be. 

A várakozások szerint a fizetések 90 százaléka már úgy történhet meg, hogy nem kell semmihez hozzáérni.

A netbankok kerültek a középpontba

Persze mivel többnyire otthon vagyunk, ezért a legtöbb, bankszámlánkat érintő tranzakciót nem személyesen intézzük. 

A bankok netes felületei reagáltak a helyzetre, és több helyen megjelentek a sárga csekkeket mintázó átutalási lehetőségek, hogy azok se legyenek bajban, akik csak ezt a befizetési módot ismerik. Most már a sárga csekken fizetendő tételeket is könnyebben lehet online intézni.

érintésmentesen is intézhetjük pénzügyeinket
most jobb érintés mentesen

Minél több mindent rendeljünk házhoz

Természetesen megugrott az online vásárlások száma. Olyannyira, hogy nagyon nehéz a nagyáruházak élelmiszer vásárlásainál sorra kerülni. Tervezzünk hetekre előre ezen a téren, és akkor sikerrel járunk.

Minden online vásárlásnál nézzük meg a járulékos költségeket, ugyanis hatalmas különbségek lehetnek, például az étel házhoz szállításnál. Akár a rendelési tételünk felét is kifizethetjük a vacsora kiszállításáért. Ne nyomjuk meg tehát tájékozódás nélkül a fizetés gombot, így nem lesznek kellemetlen élményeink.