A személyi kölcsönökkel csúcs összegekhez is hozzájuthatunk

Könnyedén felvehetünk akár 8,5 millió forintot is ma már, minden eddiginél jobb feltételekkel. Méghozzá nettó átlagbérrel is hozzáférhetünk úgy a jó ajánlatokhoz, hogy a kamatok vállalhatóak.

A biztosíték csökkenti a bank kockázatát

Népszerűek a szabad célú hitelek, amelyeket kötöttségek nélkül vehetünk fel, ezek közül a legtöbben a személyi kölcsönt választják. Vannak jelentős eltérések a jelzáloghitelekhez képest. Utóbbiaknak jobbak a kamataik, viszont a személyi kölcsön rövid idő alatt, sokkal kevesebb adat megadásával és jelzálog letevése nélkül felvehető. 

A szabad felhasználású illetve lakáscélú jelzáloghiteleknél általában ingatlanfedezetet fogad el a bank, tehát egy jobb lakás vagy ház feltétele a kölcsönösszeg kiutalásának. 

A lakáshiteleknél szinte korlátlanul nagy összegeket – több tízmillió forintot – felvehetünk, a személyi kölcsönnél nagyjából tízmillió forint a plafon. 

hitelmult

Nagyon komoly összeghez juthat az átlagember

Ha az átlagbért (mintegy nettó 240-250 ezer forintot) vesszük figyelembe, akkor 8,5 millió forint is elérhető, a legszigorúbb hitelezési gyakorlatot véve 5,5 millió forintot adnak hitelbe a bankok 10 év törlesztési időszak mellett. 

Sokan személyi kölcsönből oldják meg az ingatlanvétel és -felújítás kérdését. Ez elsősorban azoknak előnyös, akik nem tudnak felmutatni jelzálogként egy saját ingatlant. Természetesen nem lehet ma már 9 milliónál egy pajtánál komolyabb építményt megvenni – itt a blogon is sokat foglalkoztunk az ingatlanpiaci árak elszabadulásával -, de plusz összegként készpénzes vásárláshoz, vagy felújítási célból jó lehet egy több milliós kölcsön. Amelyet ráadásul a fizetésünk igazolásával, akár egy héten belül is megkaphatunk. A hitelek még mindig nagyon kedvezőek: a THM-ek illetve kamatok felfelé indulása nem indult el. 

Vannak konzervatívabb és lazább bankok

A hozzáértők segíthetnek eligazodni a jobb és kevésbé jó ajánlatok között. Érdemes szakértőt kérdezni kölcsön felvétel előtt, mert a pénzintézetek egymáshoz képest kis eltéréssel alkalmazzák a legutóbb júliusban korrigált JTM-et (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót). 

Van, amelyik szigorúbban alkalmazza az állam által megszabott kereteket, van, amelyiknél nagyobb hitelösszeghez juthatunk, ami akár több százezer forintot is jelenthet. 

 

  

 

Nincs vége a lakásár emelkedésnek

Hatalmasat ugrottak a lakásárak, és vannak olyan szegmensek, ahol már nem is tapasztalni a korábbi vevői rohamot, olyan erősen eltér a kínálat és a kereslet.

Van, ahol még mindig nem tetőztek az árak

Az elemzések és vélemények erősen eltérnek, az ingatlanos cégek kimutatásai erősödést és dinamikus piacot mutatnak, míg a valós tapasztalatok szerint sokan elálltak a vásárlástól. A Magyar Nemzeti Bank 22,5 %-os áremelkedést mutatott ki 2019-re: a budapesti lakások ennyivel kerülnek többe átlagosan év végén, mint év elején.

Van olyan ingatlan típus, ami már nem tud tovább drágulni, de van, ahol még év végén is áremelkedést lehetett tapasztalni. Az olcsóbb lakások, mint a panelek terén lehet még növelni az árat. Illetve az ország keleti felében a téglalakásoknak is emelkedett még az év vége felé az ára.

Három hónapig várják a vevőt

A téglalakások iránt Budapesten egyre lanyhább az érdeklődés, itt az év második felében már 3 hónap kell ahhoz, hogy valaki el tudjon adni egy lakást az általa megálmodott ár közelében. Kicsit könnyebben kelnek el az egy fokkal olcsóbb panellakások – 553 ezer Ft / nm az áruk most a fővárosban -, de ezek is 80 nap alatt kerülnek vevői kézbe a meghirdetéstől kezdve.

Az, hogy átlagosan nehezebben elérhetőek, megfizethetőek lettek a lakások egy év alatt, nem teljesen fedi a valóságot. A fizetések sok területen erősen nőttek, emellett még tovább javultak a hitelkamatok. Igaz, lakáshitel esetén még más változások is történtek: magasabb elvárt jövedelem kell ugyanannyi hitelhez, ám ez voltaképpen biztonságosabbá tette a kölcsön igénylést.

Magasak a feltételek

Az biztos, hogy mivel megugrottak az ingatlanárak, a minimum 30 %-os önerő letételéhez mindenképpen kell a hitelből vásárlóknak egy komolyabb tőkével rendelkeznie, azaz nem tud mindenki kedvező lakáshitellel ingatlanhoz jutni.

Mit prognosztizálnak a jövőre a szakértők? Az alábbi folyamatok bizakodásra adnak okot.

  • A kamatok emelkedni nem fognak a kölcsönök esetén, további lejtmenet kétséges.
  • A lakásárak már nem tudnak hová emelkedni, lassan mozduló piacként negyedév, félév távlatában fognak visszaesni az árak.
  • Ami folytatódni fog, az a fizetések dinamikus emelkedése – nem minden téren persze.

 

 

Hogy előzzük meg az ajándék vásárlási mizériákat?

Közeleg a karácsony – a plázákban már állnak a kivilágított műfenyők, az élelmiszerboltokban előre kerültek a szaloncukrok és Mikulások. Sokan elsietettnek vélik az ünnepi időszak korai megjelenését, pedig egy dologra figyelmeztet mindez: meg kell kezdenünk az ajándékok megrendelését.

Egyre többen a neten intézik

A legnagyobb webáruházak nem veszik félvállról az év végi időszakot, nem véletlenül: ilyenkor mérhetetlenül sok megrendelésük érkezik. Egyre többen online intézik az ünnepi kiegészítők és meglepetések megvásárlását. Ez azzal jár, hogy erősen túlterhelődnek a webshopok, és még a mammutok sem tudnak azonnal reagálni egy-egy rendelésre. De nemcsak az online áruházak működésében keletkezhet zavar, a legkomolyabb csúszást a Magyar Posta okozza.

Főleg akkor kezdjünk el foglalkozni a témával, ha külföldről rendelnénk, mert akár többhetes kiszállítási idő is előfordulhat. Az Aliexpress eleve 30 napos határidővel szállít ki, de ilyenkor lehet, hogy 50-60 nap alatt kapjuk meg az ajándékot. Az országhatáron belül 2 hét is volt tavaly, mire kiszállították a csomagot a címekre.

Azaz ha november végén adjuk fel a rendelést, vélhetően már le is csúszunk december 24-ről.

Red Santa's hat on heap of hundred dollar bills - horizontal

Hogy előzhetjük meg, hogy ne januárban fussanak be a meglepetések?

Érdemes úgy rendelni ajándékot, hogy előre megnézzük, raktáron van-e a termék a webáruházban, mivel így időt nyerünk. A postai kézbesítés helyett megpróbálhatunk más utat találni, például ha mi megyünk az adott termékért vagy csomagpontra érkeztetjük – bár ez utóbbinál is lehet tumultus -, akkor az már jobb eredményt hozhat.

Amire még érdemes odafigyelnünk a nagy karácsonyi versenyfutásban, hogy ne költsünk sokkal többet a tervezettnél. 

Lehet, hogy túllépjük az anyagi kereteinket, de később fedezni tudjuk a plusz költést. Bánjunk csínján a relatíve drága hitelmegoldásokkal, mint amilyen a hitelkártya – amely a legnépszerűbb pénzügyi termék ilyenkor – , vagy az áruhitel igénybevétele. Igaz, vannak akciós áruhitelek, de a hagyományosak kimondottan magas kamattal kaphatóak meg. 

Ha időben gondolunk az ajándékokra, akkor van időnk személyi kölcsönt kérelmezni, aminek pár nap a lefutási ideje. Online is igényelhetünk kölcsönt, akár a legkedvezőbb hiteleket is kezdeményezhetjük már a gép elől. Nem is olyan régen 10-20 % közt voltak a THM-ek, most már egyszámjegyű hiteldíj mutatóval is kaphatunk kölcsönt – ez pár éve hihetetlennek tűnt volna. Ha kicsit nagyobb meglepetést szeretnénk, akkor nem kivitelezhetetlen így fedezni a vásárlás összegét. 

 

  

Óriási zuhanás a használt lakás piacon

Megállt az áremelkedés, és megálltak az eladások is a fővárosban. Ha valaki most szeretné eladni a lakását, az jól teszi, ha szerényebb árat nevez meg. A boomnak úgy látszik, vége, aminek sokirányú következményei vannak. 

Az érdeklődők fele eltűnt

Nem kevés, 46 százalékos visszaesést tapasztaltak a budapesti ingatlanpiacon ezév első felében a tavalyi év hasonló időszakához képest a használt lakások terén. 

Hogy minek köszönhető mindez? Leginkább annak, hogy átlagosan 18 százalékot drágultak ezek az ingatlanok tavalyhoz képest. Május óta már nem nagyon tudott az eladói oldal árat emelni, minimális emelkedést lehetett mérni, de addig száguldásban voltak az árak. 

A befektetési célú vevők feltehetően már ‘bevásároltak’ az áremelkedés első szakaszában, és sokaknak jobb üzlet a nyáron bevezetett új, magas hozamú államkötvény. 

Mit eredményez mindez a vevőknek?

Az, hogy már nem kapkodják el ezeket az ingatlanokat, melyeknek egyébként igen magas, átlagosan 720 ezer forint a négyzetméterára, azt eredményezi, hogy kisebb konkurenciával, és idővel alacsonyabb árakkal számolhatnak a saját célra vásárló ügyfelek. 

Ám a lakáspiac mindig lassan reagál a változásokra, mert a tulajdonosok ragaszkodnak a megálmodott magas árakhoz, és jellemzően a lehető legtovább várnak arra a vevőre, aki kifizeti az adott összeget. Még akkor is ha a szakértők egyértelműen túlárazottnak tartják a kínálatot. 

Hol van az eladóknak könnyebb dolga?

Ha vidéki ingatlannal rendelkezünk, még nem kell az árcsökkentésben gondolkodnunk feltétlenül. Olyan nagyvárosokban, mint Debrecen vagy Győr 5 és 3 százalékkal nőttek tovább az árak, azaz itt még hátravan a plafon elérése.

Az újlakások iránti érdeklődésben is bíznak az építtetők. Az építőipar nagyon lendületben van ebben az évben a statisztikák szerint: 17,8 százalékkal több épület készült el, beleértve a nem lakóházakat is. 

Száguld az irodapiac is, a bérleti díjak még jövőre is emelkedni fognak. Tehát ha van egy ilyen célra alkalmas ingatlanunk, egy kis – akár hitelre történő – felújítással könnyebben találunk bérlőt neki irodának kiadva.