A korai nyugdíjba vonulás mozgalma – élet munka nélkül?

A neten végighasító életmód divathullámok egyike az, amelyik a munkát korán letevő, onnantól csak nyaralgató, nyugdíjasként pihenő hősöket ünnepli. Te is szeretnél munkába járás nélkül élni? Meg lehet ezt valósítani?

Vége a korán kelésnek

Sokan érzik úgy negyvenhez közeledve, hogy lassan elhagynák az élményt, hogy reggelente bejárnak a munkahelyre, legyen az iroda, építkezés, bolt, rendelő vagy egyéb. A folyamatos állásban levéstől ki lehet égni, főleg ha intenzíven igénybe vesz minket, nem véletlenül találták ki például fejlettebb és gazdagabb országokban a tanárok kötelező pihenő évét. 

Nagy álom sokaknak végleg letenni a kötelező napi robotot, és váltani, lehetőleg jóval több szabadidőre és lazább életmódra. 

Az életmódváltók egy része például az ingatlan kiadásra teszi le a voksot, de mint már sokan itthon is megtapasztalták, például az Airbnb-zés nem a pihenésről szól. A rövidtávú bérbeadást kipróbálok jelentős része a magas követelmények és a sok teendő miatt hagy fel ezzel a vállalkozással. 

Megjegyzendő, ha ügyesen adjuk ki a bérlakásainkat – azután, hogy sikeresen felújítottuk őket akár kölcsönből – komoly passzív jövedelemre tehetünk szert. De ezt sem láblógatva érhetjük el.

Havi jövedelem nélkül kevésbé megyünk étteremben vacsorázni

A FIRE – Financial Independence Retire Early – mozgalom tagjainak viszont az a célja, hogy 30-40 éves kor környékén minden munkát letegyenek, és úgy éljenek, mint a nyugdíjasok. Ehhez tetemes megtakarítás vagy komoly befektetés szükséges.

Az állásból kilépés után persze projektmunkákat elvállalnak a lelkes FIRE mozgalmárok az életszínvonal fenntartása érdekében, ami viszont néha azzal jár, hogy többet dolgoznak, mint valaha, ráadásul hektikusan. Hiszen a ‘fusi’ munkák, vállalkozások nincsenek tekintettel a klasszikus munkaidőre, de sok esetben a hétvégére, ünnepnapokra sem.

A stabil bevétel elmaradása, a tartalékokból való megélés oda is vezet sokaknál, akik ezt a metódust követik a gyakorlatban – elsősorban az USÁ-ban – hogy elkezdik visszavágni a költéseiket, míg a végén az élet ünneplése helyett fillérek tologatása a végeredmény. 

Van, ami nem látszik munkának, pedig az

A FIRE rajongói sokszor kerülnek a spórolás csapdájába, és lesz szabadúszó életmódjuk feszültebb és stresszesebb, mintha besétálnának reggelente az oly annyira unt munkahelyre. 

Persze sokféle váltás létezik, lehet az ember stabil állás nélkül például sikeres blogger, vagy oktathatja azt, amit csinált, vagy akár a nyaralójából csinálhat családi panziót – a határidők és a munka ritkán hagyható el teljesen.

A szuperállampapír elszívta az ingatlan befektetőket

A budapesti használt lakások piacán érezhető, hogy a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, mivel az állampapír bevezetése más irányba terelte azoknak a figyelmét, akik eddig csak az ingatlanban láttak lehetőséget.

Az ingatlan.com adatai szerint megtorpanni látszanak az évek óta felfelé vágtató négyzetméterárak. Az elmúlt négy évben az idei nyár volt a leglanyhább ingatlan forgalmazás szempontjából – ami továbbra is megállíthatatlanul pörög, az az ingatlan felújítás és építés

kevesebbeket érint az ingatlan kereskedés

Nemcsak a kereslet esik, a folyamat annyira erőteljes, hogy az érdeklődés lanyhulása nyomán már a kínálat is visszaesett.

Az olcsóbb lakások iránti kereslet egyértelműen csökkent, méghozzá az alábbi módon:

a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet csaknem 50 százalékkal

a 30-40 millió forintos lakások esetében 17 százalékkal

a 40-50 millió forintos lakások esetében 10 százalékkal 

És mint fentebb említettük, a 20-30 milliós ingatlanoknál a kínálat is visszaesett mintegy 25 százalékkal

Ám nem mindenhol állt le a fejlődés. A legdrágább lakásokat még mindig viszik, mint a cukrot. A 80-90 millió forintos ingatlanok esetében 16 százalékkal bővült a forgalom. Bár az érdeklődők száma csökkent, 50-70 milliós érték felett a kereslet mégis nőtt, vagyis aki jön, az vásárol. Egyébként Budán a legjellemzőbbek ezek a szuperdrága ingatlanok: minden negyedik ilyen lakásért 70 millió forintnál többet adtak idén.

A legértékesebb budapesti tételeket tehát nagyra értékelik a vevők, és bíznak benne, hogy sokat hoznak majd a konyhára, míg a kevésbé drágák helyett inkább az állampapír a nyerő.

Hogy hová jutott el mostanra a fővárosi ingatlanpiac? A bőven félmillió feletti négyzetméterár ‘alap’, míg nem ritkaság a divatosabb környékeken az egymilliós ár sem. Budán az eladások negyede esik ez utóbbi szegmensbe, Pesten sokkal olcsóbbak a lakások, itt 14 százalékra jellemző, hogy egymilliót kell adni egy négyzetméterért.

A szülők álma – a pénzügyileg tudatos gyerek

Mindenki, akinek gyereke van, szeretné, ha az kiigazodna a költekezés, megtakarítás, befektetés világában. Néha kicsit elkésünk ezzel – van, aki még negyven, sőt akár ötven évesen is a családjára szorul. Hogy álljon a gyerek talpra anyagilag minél hamarabb?

Ne kelljen a gyereknek a pénzzel törődnie

A kicsik pénzügyi oktatása terén több iskola, módszer létezik. Van, ahol szeretik megadni a kiskorúaknak a családban minél tovább a ‘legjobbat’, hogy legalább a gyerekkora gondtalan lehessen a csemetének. 

Akiknél nem gond a pénz, ott is megesik, hogy mindent ‘alátesznek’ a gyereknek, de ahol a szülők egyike szűkös anyagi körülmények közt nőtt fel, netán korán dolgoznia kellett iskola helyett, ott talán a leggyakoribb a kicsik kényeztetése. 

A másik gondolkodás szerint akár már óvodában is jó, ha a csemete a zsebpénzéből gazdálkodik, és gyakorlatiasabb lesz, ha mondjuk a kis tárgyait, vagy limonádét árulva minél korábban kereskedni kzed. Tizennyolc évesen pedig ideje, hogy kirepüljön a családi fészekből, és tanulja meg eltartani magát, onnantól a családi számla bezárul előtte. 

Az USÁ-ban ez utóbbi szemlélet elég gyakori, míg nálunk néha sajnálkozva nézik az út szélén kis asztalról üdítőt, ezt-azt áruló kiskorúakat. 

Pedig, ha a csemete maga csinál pénzt, abból önbizalmat szerezhet, és ha túl sokáig meg akarjuk védeni a gonosz külvilágtól, akkor később nehezebb lesz saját erejéből talpra állnia. 

A kicsi érdeklődése irányába érdemes menni

A legjobb valószínűleg az, ha lazán kezeljük, de napirenden tartjuk ezt a kérdést, és a gyerek természetéhez igazítjuk a megoldásokat. 

Vannak kicsik, akik semmi pénzért nem válnak meg az ingóságaiktól, ott kár eröltetni, hogy garázsvásáron eladják a saját holmijukat.

Az is lehet, hogy valamilyen játékos applikáció segítségével tanulnak pénzügyi ismereteket a gyerekek – hiszen az okostelefontól igen kevesen ódzódnak közülük.

Házimunkáért töltődik az egyenleg

A Greenlight app például a gyerek bankkártyájához van kapcsolva, és a szülő mindent követhet és kontrollálhat rajta, amit csak a csemete csinál a pénzével. Fiunk vagy lányunk vásárolhat online, pénzt vehet fel, de a webshopok körét és a pénz mennyiségeket mi szabhatjuk meg. 

Emellett töltheti a szülő a kártyát zsebpénzzel, elvégzendő feladatokért is folyhat pénz a számlára – egy erre a célra anyu vagy apu számláján létrehozott tételből. És ez még nem minden, amit nem költ el kis tulajdonosa a pénzből, az kamatozni kezd. Azaz megtanulható ebből, milyen gyümölcsöző, ha hagyjuk állni a tőkénket, és nem mondjuk meghívjuk belőle a fél osztályt moziba.

Forint alapon ugyan ez az applikáció nem működik, de az elv tanulságos – érdemes tudni, melyek azok az ‘okosságok’, amiket nagykorúvá válása előtt érdemes a gyereknek már tudnia. 

Mit vegyél figyelembe, amikor bankszámlát választasz?

Bankszámla sokféle lehet: forint, euro vagy más deviza alapú, magán vagy céges. Sokat nyerhetünk, de sokat is bukhatunk rajta – hosszú távon meglepően nagy pénzekről lehet szó. Íme pár tudnivaló a témában. 

Akárcsak a kölcsönöknél, a bankszámláknál is nagyon eltérő ajánlatokat találunk, és állandóan felbukkannak új és kedvezőbb opciók. Ezeknek az összehasonlítása nem is olyan bonyolult, ma már a számlák áttekintéséhez is vannak online kalkulátorok – mint szinte mindenre a pénzügyi piacon.

Mit gondoljunk át?

Mekkora összeget fogunk érkeztetni a számlára havonta? Egy bizonyos összeg felett más díjszabással kalkulálhatunk. Minél több pénz mozog a számlánkra, annál barátságosabb számladíjakkal fogunk találkozni. Így ezt a tényezőt igazán érdemes tudnunk, átgondolva a különböző rendszeresen beérkező pénzeket – munkahelyekről, esetleg állami forrásokból. Ha a munkabérünk a számlára jön, akkor más típus kedvező számunkra, mintha csak kis összegek jönnek elvétve, és csekély pénzmennyiséget ‘parkoltatunk’ itt. 

bank card

Mekkora összeget fogunk levenni havonta? Általában 2 alkalom és 150 000 forint levétel díjmentes, innentől számolhatunk kártyahasználati díjakkal. Fontos kérdés, hogy gyakran szeretnénk-e pénzhez jutni, vagy akár havonta egyszer személyesen is hajlandóak vagyunk pénzt felvenni – azaz, szükségünk van-e kártyára és ha igen, hogyan, milyen intenzíven használnánk azt.

Kell a dombornyomás?

Mekkora értékben vásárolunk kártyával havonta? Egyes konstrukciók bizonyos összegű vásárlás felett kedvezőbbé válnak. Gondolni kell a plusz szolgáltatásokra, választható opciókra is, amelyek jók lehetnek a számunkra, vagy amik segítségével időt, pénzt spórolhatunk. Sokan döntenek a dombornyomású kártyák mellett például, mert ezekkel elvileg a neten tudnak vásárolni, ám valójában a ‘sima’ elektronikus kártyák is tudják mindezt. 

Időről időre érdemes megnézni, van-e jobb ajánlat a jelenleginél a számunkra. Ha új konstrukció mellett döntünk, nem boszorkányság a váltás. Az egyszerűsített bankváltás azt célozza, hogy ne kelljen billiárdgolyóként ingázni a bankok közt, hanem az új választottat felkeresve az lefolytassa a váltást a régivel. A számla bezárása viszont gyakran jár azzal, hogy fel kell keresni a régi pénzintézetet, és az olyan folyamatos ügymeneteket – mint például a régi számláról történő csoportos beszedés, vagy a folyamatos adományozás – át kell irányítanunk. Évente több tízezret spórolhatunk egy jól megválasztott számlával.