Még egyszer a bankkártya változásról

Komoly változást hoz a kártyatulajdonosok életébe a szeptember közepén befutó EU-s direktíva, így érdemes pár szót szólni róla, az új információk tükrében.

Mindenkit érint, akinek kártyája van

A PSD2 kifejezés hamarosan ugyanúgy közszájon fog forogni, mint a GDPR. A szeptember 14-től megjelenő módosítás azt célozza, hogy sokkal nagyobb biztonságban legyen a számlán tárolt pénzünk a jövőben.

Ami életbe lép, az a kétfaktoros azonosítás lesz vásárlásoknál. Unión belüli kártya használatnál a CVC kód mellett egy SMS-ben történő vagy valami mobilalkalmazásos azonosításra, például – mintha mondjuk a repülőtéren belépnénk a kapun – QR kód bemutatására lesz szükség. 

Öt vásárlásonként igazolni kell magunkat

A Paypassos vásárlásoknál ezentúl nemcsak 5000 Ft felett kell megadnunk a PIN kódunkat, ha ez alatt az összeg alatt húzunk le a számlánkról pénzt, akkor is legalább minden ötödik alkalommal meg kell adnunk a kódot. Valószínű ez azt célozza, hogy ne lehessen, kód megadás nélkül apránként levásárolni valakinek a számláját, ha egy rossz szándékú egyén hozzáfér a plasztik lapocskához. Erre ugyanis eddig nem volt védelem a Paypass bevezetése óta. 

A legkevesebb költséggel jó bankolni
Nagyobb biztonság – plusz egy kód

Változás, ám inkább a bővítés irányába, hogy külső szolgáltatók is hozzáférhetnek a számlánkhoz, ha adunk nekik erre belépési lehetőséget. Ha hozzáférést adunk, egyes cégek az információkhoz kaphatnak hozzáférést, vagy fizetést is lebonyolíthatnak a számlánkról. 

Már korábban is létezett kétlépcsős azonosítás

A kezdeti hírekkel ellentétben tehát nemcsak az EU-s webshopok érintettek, széles körben kell majd a vásárlásoknál komolyabban igazolnunk magunkat. Ez viszont jó hír annyiban, hogy nehezebb lesz manipulálni a számlánkat. 

A bankkártya adatainkhoz – mivel szerepelnek magán a kártyán – meglehetősen egyszerű hozzáférni. Ha még ezen túl kell információt megadnunk, amit a pénzintézettel egyeztetünk le, akkor ez némi nehézséget visz a kártyával visszaélők életébe.

A kétlépcsős azonosítás egyébként sok banki ügyfélnek nem idegen, például az OTP-ben is egy plusz kóddal tudunk csak költeni. 

Gondban az épülő újlakásra várók

Sokan vannak az ‘ingatlant vegyünk vagy béreljünk’ dilemmában. A lakásvásárlás esetén a használt ingatlan vétele, a saját kezű építés és a társasházba beszállás merülhet fel mint opció. Lássuk, mire számíthat, aki ez utóbbira két lehetőségre szavaz.

A magánház építések biztosabbak

A budapesti újlakás építéseket vették górcső alá, írja elemzésében a Portfolio.hu. Összesen mintegy 6470 ingatlanról van szó, magán és társasházi építésekről egyaránt. Elsősorban az utóbbi, értékesítésre szánt építkezéseknél vannak csúszások a határidőben.

kész társasház

A portál elemezte is a Budapesti Lakáspiaci Riport adatait, hogy kiderüljön, milyen összefüggések vannak: például a projekt nagysága megszabja-e, mennyire lépik át a határidőket az építtetők.
A társasház építéseknél, ahol a vállalkozás eladja a lakásokat, 43 százalék esetében sikerült időben befejezni a munkákat. Éppen ugyanennyi százalék esetén viszont egy negyedévtől egy évig csúszik az átadás. A projektek 14 százalékánál a lakáskulcsra több mint egy évet kell várniuk azoknak, akik előleggel bejelentkeztek az adott otthonokra, és 100 esetből 1-nél ennél is tovább húzódik az átadás.

Csúszik a nagy, csúszik a kicsi

Az, hogy hány lakás van az adott házban vagy házcsoportban, amely épül, és hogy sikerül-e átadni az ingatlant, lényegében nem függ össze. Nagy késés lehet kis építkezésnél és nagynál is – valószínű, az építtető tapasztalata és kapcsolatrendszere, az általa biztosított színvonal a legfontosabb, nem a méret. A mega projekteket a nagy, tőkeerős cégek szokták vinni, ám ugyanúgy megcsúszhatnak, mint a kisebb vállalkozások.

Ha beleszállnánk egy társasház építési projektbe mint vevő, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy az adott cég milyen szakmai múlttal rendelkezik. Ahol rendben átadott házak vannak a portfólióban, ott nagyobb lehet a bizalmunk.

Referencia mindenekelőtt

A legtrükkösebbek még az építtető cég vezetőinek a nevére is rákeresnek a neten, hiszen a rossz hírű vállalkozást le lehet zárni és újat lehet indítani.
Ez persze arra is vonatkozik, ha telket vásárolunk és az emelkedő magánház árak követése helyett sajátot építünk.

A felújítást végző vállalkozásoktól – ha például hitel segítségével renoválunk egy ingatlant – pedig mindenképpen kérjünk referenciát. Amennyiben nem így teszünk, a legrosszabb esetben elteszik az előleget a szakemberek és sose látjuk őket többet viszont.
Sokan mindezek helyett inkább a némileg olcsóbb használt lakás piacon nézelődnek. Nem véletlen, hogy az emelkedő árak miatt a legnépszerűbbé a korábban kissé lenézett panelek váltak.

Bankkártyás online fizetés – szigorítás szeptembertől

Szeptember 14-től az EU-ban más szabályok fognak a kártyahasználatra vonatkozni a netes vásárlásoknál. A cél, hogy a visszaélések nehezebbek legyenek azoknak, akik más kártyáját próbálják használni.

Minden adat kéznél van

Ha elhagyjuk a bankkártyánkat vagy ellopják, akkor ma könnyen levásárolhatják a rajta levő összeget a neten. Ugyanis ha rajta van a biztonsági kód és az illető tudja a nevünket – például családtag, ismerős – akkor ennek semmi akadálya nincs. A kártya felülete ugyanis tele van mindazokkal az adatokkal, amelyekkel már indulhat is a költekezés a számlánkról

Az Unióban ezt innentől szigorítják, ugyanis csak akkor lehet majd pénzt költeni a kártyáról, ha egy egyéni biztonsági kóddal azonosítja magát a felhasználó. (Ha viszont nem EU-s oldalra megyünk rá, például, hogy az idehaza legismertebbeket említsük, az AliExpress.com-ra vagy az Amazon.com-ra, akkor erre továbbra sincs szükség.) 

A felhasználónak is lesz tennivalója

Az azonosítás formája – SMS, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód – bankonként különbözik majd. Ezt aktiválni kell majd, például az adott pénzintézet online felületén. 

Az európai webshopokban és más online fizetős helyeken tehát nem fognak visszaélni a kártyánkkal, bár lesz, ahol ezt megtehetik. Mint korábban írtuk, ez ellen például virtuális kártyával védekezhetünk.

Az online fizetés letiltása jó megoldás

Ha netán ellopják a bankkártyánkat vagy elveszítjük, akkor az első dolgunk legyen az, hogy letiltatjuk. A napi bevásárlást és készpénz felvétel limitet pedig állítsuk nullára, ezzel használhatatlanná tesszük a plasztik lapocskát. 

Ha viszont megtaláljuk a kártyát, mert például kiderül, hogy a strandfelszerelésünk közé csúszott nyaralás közben vagy bármi egyéb módon csak időlegesen szakadtunk el tőle, akkor azonnal jelentsük ezt is be. Ha tovább használjuk a letiltatott kártyánkat anélkül, hogy értesítenénk a bankot, akkor még feketelistára is kerülhetünk a KHR (BAR) listán. 

 

Hogy férjünk hozzá a számlánkhoz külföldön?

A kérdés – ha például egyszerű nyaralásra vonatkozik – nem igényel bonyolult választ, hiszen a pénzünkhöz ATM-ből, vagy kártyás vásárlással is hozzájuthatunk. A fő kérdés: mennyibe kerül nekünk mindez?

A bank sokat nyer a deviza váltáson

A kártya használata evidensnek tűnik úgy külföldön, mint belföldön. Sokszor például nem váltunk utazás előtt a nyaralóhelyünk pénznemére elegendő pénzt. 

Ha nem euróról van szó, hanem mondjuk horvát kunáról, izraeli sékelről vagy thai bahtról, akkor érthető is, hogy nem szerzünk be túl nagy mennyiséget. A megmaradó pénzzel ugyanis nem tudunk sokat kezdeni, hacsak nem járunk ki időről időre. És tudvalevőleg pénzbe kerül a váltás és a visszaváltás is. 

Gyakran tehát a bankszámlánkra hagyatkozunk odakint, helyi készpénzünk fogytával. Ám a közhittel ellentétben nem biztos, hogy ugyanannyiba kerül a pénz felvétel és a kártyás vásárlás, mint itthon. 

A derűlátó külföldre látogatók – ha az adott országban ez megoldható – a saját bankjuk automatáit, fiókjait keresik. Ám akármilyen pénzintézethez fordulunk, ha nincs éppen az adott devizában számlánk, a forintos számláról a bank nem a legjobb váltási rátával fordítja át a pénzünket arra a pénznemre, amiben kiadja az ATM a kért összeget. Ha a forintos számlánkról veszünk fel pénzt, akkor a ráta az esetek túlnyomó többségében nem a középárfolyam lesz. Ha az lenne, akkor a pénzküldő cégek nem élnének és virulnának.

Az eurós számla, a Transferwise sem mindig nyerő

Ha van eurós számlánk és ehhez tartozó kártyával mondjuk Olaszországban eurót veszünk fel, akkor is felmerülhet plusz költség. Létezik olyan ATM társaság, amely angol fontban terheli meg a kártyát és vált euróra, méghozzá nem szerencsés árfolyamon. És ezt csak akkor tudjuk meg, mikor már elindítottuk a tranzakciót.

nyaralas

Mi a megoldás minderre, hogy felhőtlen legyen a nyaralásunk? A legrosszabb esetekre legyen nálunk készpénz, illetve megbízható ATM-ekből vegyünk fel pénzt, amelyeket neten le tudunk ellenőrizni.

Ne gondoljuk, hogy csak mert Európában vagyunk, mindenhol tudunk készpénz nélkül fizetni, és ez a legbiztonságosabb.

Mindez egy kis előre készülést igényel természetesen. Ebben a cikkben nem nevezzük meg a céget, de népszerű turista desztinációkon nem érdemes a kézre eső, feltűnő automatákhoz fordulni pénz kivétel céljából.