Milyen kölcsönből finanszírozzuk a felújítást?

Sokszor sürgős lehet a lakásfelújítás, például ha ki vagy el szeretnénk adni a lakásunkat. Ám nem mindig áll rendelkezésre az az összeg, amire szükség lenne. A jelenlegi kedvező kölcsönök remek megoldást kínálnak.

Megéri a felújításba energiát fektetni

Ha eladás előtt kicsit ráköltünk az ingatlanra, akkor minden befektetett forint megsokszorozódik. Ugyan sokat állítják, hogy nem kell már erre áldozni – főleg a jelenlegi lakáspiacon, amikor szinte mindent elkel -, ám egy felújított ingatlan esetében sokkal több igényes érdeklődő fog alkut kínálni, és magasabb lesz végül a vételi ár.

Ha belegondolunk, hogy már arra is rengetegen odafigyelnek, hogy az eladással vagy kiadással kapcsolatos hirdetésben minél szebben befotózva szerepeljen a lakás, akkor nyilvánvaló, maga az ingatlan állapota sem mellékes. A nyílászárók, a szigetelés, a fűtés megújítása pedig nagyban csökkentheti a számlákat – ami minden érdeklődő számára fontos szempont.

A bérbe adás esetében értelemszerű, hogy egy szép és korszerű otthon minden hónapban sokkal többet fog hozni, mint egy rosszabb állapotú.

Ám nem mindig van kéznél többszázezer forint a szükséges javításokra. Ma már akár 3 millió forintot is felvehetünk kimondottan felújítási célú személyi kölcsönként.

Nézzük utána, miért kérnek plusz díjat

Ha kölcsönt választunk, elsődlegesen a havi részlet nagyságát szoktuk nézni, és azt, beleillik-e a költségvetésünkbe.

Emellett azonban lényeges, hogy lehetőleg fix legyen végig a törlesztőrészlet – ez a személyi kölcsönök nagy részére jellemző -, nehogy egyszer csak megemelkedjen olyan mértékben, ami már a pénzügyi stabilitásunkat veszélyezteti. Persze a THM nagysága sem mellékes: ma már 10 % alatti ajánlatokban is dúskálhatunk.

A végtörlesztés, előtörlesztés feltételei is lehet, hogy érdekesek lesznek, ha esetleg hamarabb kiugranánk a hitelből.  

A mi kölcsönünk kamatozása lehet másmilyen is

Minden személyi kölcsönnél érdemes az összes részletet megkérdezni, az összes ránk vonatkozó kitételt elolvasni. A személyre – jövedelemre, ügyféli kapcsolatra stb. – szabott ajánlat ugyanis nem azonos a reklámban szereplővel.

Ha plusz szolgáltatásokat ajánl a bank, ami által a kölcsönt kedvezőbben kapjuk meg, mindig számoljuk ki, összességében mennyit nyerünk és mennyit vesztünk.

Hogyan ellenőrizzük épülő ingatlanunkat?

Hajrában vannak a társasház építkezések, még mielőtt bevezetnék a magasabb ÁFÁ-t az újépítésű lakásokra. Sokan érintettek most mint vevők, és biztosan akkor járnak a legjobban, ha minél többet jelen vannak épülő otthonuk munkálatainál.

Rengeteg építkezést pörgetnek az ingatlancégek

Igen nagy számú házépítés zajlik jelenleg, nem is beszélve az átépítésekről, felújításokról. Most érdemes az ingatlan boomban részt venni, nem véletlen, hogy rengetegen vesznek fel lakáshitelt

Amennyiben társasházban épül lakásunk, vagy saját házunk munkálatai folynak, nem járunk jól, ha csak a kulcs átadásnál jelenünk meg. Főleg, mivel a szakemberhiány miatt sok építkezési vállalkozó vészmegoldásokat alkalmaz a kivitelezéseknél.

Mik a fő szabályok? Jó, ha tudjuk, bár egy felújításnál bármikor odaugorhatunk és megnézhetjük, hol tart a brigád – remélhetőleg ott vannak a munka helyszínén -, egy építkezésen nem lehet csak úgy megjelenni és kérdőre vonni a munkásokat.

A látogatásokról egyeztessünk a fővállalkozóval

Ha nem szeretné, hogy megnézzük az aktuális helyzetet, az máris jelezheti, hogy valami nincsen egészen rendben. Legjobb akkor szemlét tartani, amikor a fővállalkozó is ott van, mert ő tud tájékoztatni a felmerülő kérdéseinkkel kapcsolatban. A munkások vagy tudják a választ, vagy nem. Illetve az sem szerencsés, ha megakasztjuk a munkát előzetes megbeszélés nélkül.

Dokumentáljunk folyamatosan

A ‘profi’ vevő nemcsak nézelődik, hanem mér és fotóz is. Így bizonyíték van a kezünkben, ha úgy látjuk, nem teljesen az történik, aminek kellene. Ha kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az építkezés a megfelelő minőségben és a megbeszélt ütemben halad, akkor a lehető leggyorsabban jelezzük ezt a fővállalkozónak, például fotókkal dokumentálva.

man-3752512_1280

Ne okozzunk balesetet

A munkahelyről kiugrani kosztümben, magassarkú cipőben nem szerencsés, vigyázzunk a saját biztonságunkra. Ha a megfelelő, építkezés-álló ruhában látogatunk ki, mindent bejárhatunk.

Vigyünk magunkkal olykor szakértőt

Akár ingatlant vásárolunk, akár felújítunk, akár építtetünk, a legnagyobb bizalom mellett is segítségünkre lehet egy olyan ismerős, barát, aki építőmérnök vagy építész. A független szakértő azonnal átlátja, amit mi nem veszünk észre. 

Azonnal könnyebb javítani az épülő ingatlant

Ha valami nem megfelelő, ott helyben kérjünk javítást, ne hónapokkal később. Menet közben könnyebb helyrehozni a problémákat. Ezzel sok időt, energiát és stresszes helyzetet spórolunk meg a kivitelezőnek és magunknak is.

Fizessünk ütemezve

A legnagyobb biztonságban akkor leszünk, ha azt fizetjük ki, ami már elkészült. Minden apró részletet rögzítsünk szerződésbe, azt is, hogy ki állja a plusz költségeket, ha esetleg kicsúszik a határidőből az építkezés, és emelt ÁFA fogja terhelni az ingatlanunk árát. Szakértő ügyvéd segítségével könnyebben fogjuk szerződésbe foglalni mindazt, ami fontos, hogy ne fizessünk többet a kelleténél.

A lakástakarék korszaknak vége

Meglehetősen gyorsan, mintegy másfél nap alatt berobbant a hír és már meg is indult a döntési eljárás azzal kapcsolatban, hogy az állam befejezi az LTP-k támogatását.

Támogatás csökkentés helyett más lett

Október 15-e délután jelentek meg az első hírek arról, hogy beadvány érkezett a Parlamentbe a LTP megszüntetéséről. Az indoklás szerint a lakástakarékban gyűjthető összeg nem igazán alkalmas ingatlan megvételére, és sokan a százezres-pár milliós nagyságrendű végösszeget ‘medencére, szaunára’ fordították. Bár az érdekes kérdés, miért most és miért ilyen hirtelen világosodott meg az a tény a döntéshozóknak, hogy nem kellően hatékonyan szolgálja  a lakásteremtést ez a forma, de az valószínűsíthető, hogy az LTP 30 százalékos állami támogatásának vége.

Sokan egyetértenek a fenti véleménnyel, mivel egyre nagyobb számban kötötték meg a lakástakarék szerződést olyanok, akik egyértelműen a családban maximálisan köthető szerződést használták ki. Egész egyszerűen túl kedvező volt ez a forma – Európában egyenesen példa nélküli.

Azok a hírek, hogy az állam változtatást szeretne, és például 20 százalékra esne le a befizetett pénzhez hozzáadott állami támogatás mértéke, már közel egy éve elterjedtek. Már szeptember végén megírtuk a blogon, hogy érdemes mielőbb szerződni, még mielőtt életbe lépnek a változtatások.

Sokan élnének az utolsó lehetőséggel

Ami most biztos, hogy a köztársasági elnök 5 nappal rendelkezik, hogy aláírja a törvényt, így a szerdai lehet az utolsó nap, hogy LTP-t lehet nyitni.

Lehetséges az is, hogy leállítják a folyamatot, mint ahogy a közjegyzői árak drágítását is elhalasztották a tiltakozás hatására.

Az ügyfelek nem sokat teketóriáztak, hosszú sorokban jelentek meg már az első hírek megjelenésének napján többek közt a Fundemanta irodáiban. Amennyiben már tényleg csak 1-2 nap van a lehetőség megszűnéséig, valóban érdemes lehet most beszállni.

Kérdés jelenleg még az, a meglevő ügyfelek meddig kapják a 30 százalékos támogatást a befizetések után.