Top5 pénzkidobás VS Top5 értelmes költés

Rengeteg mindenre csak a társadalmi nyomás és a reklám miatt adunk ki gyakorlatilag értelmetlenül pénzt. A fórumokból remekül össze lehet szedni az emberek erre vonatkozó tapasztalatait. A kiszamolo.hu amerikai véleményeket gyűjtött – ám ne feledjük, vannak olyan költések is, amelyek nagyon is hasznosak.

Az 5 legnagyobb pénzkidobás

Palackos víz. Az a víz, amit a boltból hazahordunk, ötszázszor drágább, és ugyanazt tudja, mint ami a csapból folyik – szomorú igazság. A környezetszennyezés pedig egy plusz következménye a palackos ásványvíz hóbortjának.

Kávé. A világon kevés dolgot adnak el akkora árréssel, mint a kávét. Gondoltál már arra, mekkora a valódi költsége az 590-890 forintos kávédnak? Nagyjából 50 forint, tehát tízszeres áron kapod meg. A kapszulás kávé sem olcsó mulatság, és ezzel rengeteg szemetet termelünk. Leszokni nem olyan nehéz, és – ha kávézókban fogyasztasz –  megmarad havi 15-20 ezer forintod.

a csapba kiöntött pénz
a csapba kiöntött pénz

Nagyobb összegű pénzt tartani a számládon vagy készpénzben. Ott érdemes a vésztartalékot tárolni, ahol kamatozik. Ahol csak áll, ott az infláció miatt csökkenhet is az értéke. Ha vész esetére teszel félre – ajánlott 3-6 havi fizetéssel rendelkezni – válassz egy jól kamatozó, könnyen felszabadítható befektetési formát.

Előfizetni arra vagy megvenni azt, ami nem kell, de másnak van. Csak a presztizs értékért befizetni a legnagyobb kábelcsomagra, miközben 3-4 adót néz a család; méregdrága fajtiszta kutyát venni, amit a kertbe se mertek kiengedni, nehogy baja essen; a sor szabadon folytatható.

Fogyasztótabletták, homeopátiás szerek, méregtelenítő kúrák.

Az 5 legjobb pénzköltési mód

LTP. Idehaza, kétség nem fér hozzá, a legstabilabb és legnagyobb hozamot hozó befektetés a lakástakarék-pénztár.

Élmény vásárlás. Vehetsz a családtagjaidnak, a gyerekednek vagy magadnak bármilyen kütyüt, márkás holmit, semmi sem ér fel azzal, mintha együtt töltötök időt, és új élményeket szereztek.

Tanfolyam, képzés. Lehet offline vagy online, rengeteget ér, ha a szakmádban proaktívan csiszolod a tudásod, vagy akár más téren fejleszted magad. Ha van szabadidőd és némi pénzed, egy nyelvtanfolyam vagy a hobbid profi kitanulása biztosan jó döntés.

Sport. Többet ér, mint időpontot kérni a legjobb pszichológusnál. Testileg, lelkileg rendbe hoz, és még új társaságot is találhatsz. Ha sportfelszerelést vásárolsz, elkötelezettebb is leszel. De az éves fitneszbérlet nem tartozik ide, hacsak nem száz százalék, hogy kihasználod.

Ingatlan. Az adu ász: ha elegendő tartalékod van, nem veszíthetsz, ha ingatlant vásárolsz, akár vidéken, a feljövő térségekben.

Amikor itt az ideje a hitelkiváltásnak

Sokan becsületesen és nagy nehézségek árán törlesztik a hiteleiket, és közben azt gondolják, nem lehet más megoldást találni. A kiút pedig létezik, és hitelkiváltás a neve. Vannak helyzetek, amikor nem is szabad halogatni a másik hitelre váltást.

Ezektől érdemes megszabadulni

Ha nem kezeljük precízen és nagyon önmegtartóztatóan, van olyan pénzügyi termék, ami könnyen ‘elszabadul’. A hitelkártya képes aránylag rövid időn belül nagy tartozásokat generálni, ha nem tartjuk a keret feltöltési határidőket. Az ok az aránylag nagy kamat, ami akár 35 %-os is lehet, ha nem fizetjük vissza időben, amit elköltöttünk. Érdemes lehet tehát a hitelkártyát másra váltani.

A hitelkiváltás különösen akkor nem odázható el,

  • ha a hitelkártya keretet nem merítettük le, de hónapról hónapra növekvő mértékű tartozást halmozunk fel vele.

A folyószámla-hitel szintén olyan kölcsön típus, ami képes komoly adósságot csinálni. Akkor már érdemes másra váltani

  • ha a keret a havi bevételünk többszöröse, és egyre többet használjuk.

Ez azt jelenti, hogy ebbe a helyzetbe kerülve a valós fizetésünkből nem fogjuk tudni a költésünket utolérni.

A személyi kölcsön jobban kontrollálható, de van, akinek itt is gondot okoz a fizetés. Érdemes új hitelt keresni

  • ha egyszerűen túl sok a havonta törlesztendő összeg.

bank

(forrás: bankofamerica.com)

A hitelkiváltás egyszerűen kivitelezhető

Meglehet, csak kissé óvatlanok voltunk a kölcsön felvételekor, mert például kizárólag a törlesztési időszakot néztük, vagy csak a THM-re koncentráltunk. Mivel állandóan kerülnek ki új banki termékek a piacra, biztosan találunk jobb ajánlatot. Vannak bankok, amelyek kedvezőbb THM-mel kínálják a hitelkiváltásos hiteleket, így egy 30-40 százalékos THM-ű hitelkártyát átválthatunk akár egy 10 százalékos THM-mel bíró kölcsönre.

A rossz adós kategóriába azért sem érdemes belekerülni, mert ezzel feketelistára kerülünk a bankoknál. Még ha sikerül is visszafizetnünk a tartozásunkat, előfordulhat, hogy annak külön utána kell járnunk, hogy lekerüljünk a KHR-listáról.  

 

Lakást adunk ki? 8 dolog, amire gondolni kell

Amennyiben hitel vagy LTP segítségével a mostani ingatlan boomban szereztél ingatlant, akár hosszú, akár rövid távon adnád ki, sokmindenre oda kell figyelni.

Szerződés

Mindenképpen kössünk hivatalos szerződést.

Tételes lista az ingóságokról

Ebben szerepelnie kell a lakás felszerelésének, berendezéseinek, akár még fotóval is igazolhatjuk az állagukat. Azt is rögzíteni kell, ki fizeti például, ha kikopik a padló, vagy elromlik a bojler. A szerződés nyugodtan lehet tíz oldalas is.

Közös költség

Alapvető kérdés például, hogy a bérlő a komoly házbeli fejlesztések közös költségre eső részét fizesse-e.

Adószám kiváltás

Akkor van csak erre szükség hosszú távú kiadásnál, ha a bérbeadó fél adószámhoz kötött gazdasági formát választ, egyébként felesleges.

Adózás és a közműórák átírása a bérlőre

Hosszú távú kiadás esetén kétféleképpen is adózhatunk, tételes költség elszámolással és a teljes bevételből 10 százalék leszámolásával. Emellett személyi jövedelemadót is kis kell fizetni a bevételből. Amennyiben nem írjuk át szerződéskötéskor az albérlő nevére a közműórákat, akkor ezeknek a bérlő által megfizetett díja is megjelenik a bevételeink között. A 10 százalékos költséghányad szerinti adózási mód esetén kevesebb lesz ezzel a bevételünk.

Airbnb: más az adózás

A rövid távú kiadás gazdasági tevékenységnek minősül, és másképp adózik. Adószám megszerzése és a jegyzőnél való bejelentés is szükséges.

budapesten a lakáskiadás és airbnb megállíthatatlan

Az engedély nem azonnal lesz meg

Airbnb szállást indítanánk be a szezonban? Az engedély beszerzésére lehet, hogy heteket is várnunk kell. Azt is meg kell jelölnünk, hány személyt szeretnénk elszállásolni. Ha kicsi a lakás, lehet, hogy nem 6 ember, hanem 3 lehet csak a vendégünk.

Kérdés, mit szólnak a lakók

Ha olyan helyszínen veszünk ingatlant – mondjuk a Nagymező utcában – ahol egy házban 18 lakásból már 15 valójában vendégfogadó hely, nem igazán kell aggódnunk.

De ha még a ‘törzslakók’ élnek a házban, egy házszabály változtatással bármikor leállíthatják a tevékenységet.

Ne feledjük el azt sem, a ház Szervezeti és Működési Szabályzatában jelenleg szerepelnie kell, hogy lakáskiadás engedélyezett. Mielőtt megveszünk egy kiadási célú ingatlant, nézzük meg ezt az okiratot.