Melyik kerületből nem költöznek el lakásvásárlásnál?

A magyarok közismerten ragaszkodnak az ismert környezethez és a ‘földijeikhez’. Az ingatlankereskedők is megfigyelték, hogy még a kerületen kívülre sem szívesen mozdulunk.

A teljes életformaváltás fehér holló

Arányaiban nagyon sokan tervezik a lakáscserét, és a jelenlegi mozgalmas piac is jelzi, hogy hatalmas érdeklődés van az új és használt ingatlanok iránt egyaránt. A növekedésre ráálltak az építőipari cégek is, és az átadott új lakások száma emelkedőben van. A kilátások talán még soha nem voltak ilyen jók a lakáshitelek terén, és az LTP (lakástakarék) vagy a CSOK is bővíti az ingatlan vásárlók lehetőségeit.

Arról viszont ritkán ejtenek szót a vonatkozó újságcikkek, hogy kevesen vállalják be, hogy komolyan változtassanak az életükön, és mondjuk a budai oldalról a pestire költözzenek, vagy mondjuk Győrből feljöjjenek a fővárosba.

Még Budapesten belül sem jellemző a nagyobb távolság megtétele költözésnél. A biztonságos környezetben mindenki szívesebben megmarad, ahol kiszámítható távolságra van a munkahely, nem kell a gyerekeknek oktatási intézményt váltani. Inkább csak a négyzetméter szám, a szobák számának emelése a cél, vagy netán hogy ne a szomszéd tűzfalára lásson rá az ember a konyhából.

Budafokról nagy az elmozgás

Vannak olyan kerületek, ahonnan inkább szívesebben eljönnek a költözködők. Budafok és Nagytétény nem annyira marasztaló környék, viszont a többség Érdre mozdul, amely kicsivel van kintebb, és jóval kedvezőbben az ingatlanárak.

A legragaszkodóbbak az újbudaiak, az angyalföldiek és a csepeliek. Hogy ebben mennyire van benne van az, hogy itt nem tudják – más kerületekkel összehasonlítva – versenyképes áron eladni a lakásokat, azon el lehet gondolkodni. 

Akik kerületet váltanak költözéskor, azoknak a mozgása két főbb irányba rendeződik. A belső kerületekbe – mind Terézváros, Erzsébetváros, Zugló – a fiatalok költöznek, a családosok pedig a nyugodtabb agglomerációt célozzák meg.

A fővárosból kiköltözők is jellemzően a saját környékükön választanak települést. Az Újpestiek számára Dunakeszi vagy Göd ‘célterület’, Dél-Budáról pedig Érdig, Érdligetig mozdulnak ki az emberek. A túlzott kockázatvállalás tehát nem jellemzi az ingatlanszakemberek szerint az új otthonba vágyókat, még település változtatás esetén sem.

 

A leghosszabb LTP futamidő is megérheti

Rendszerint figyelmeztetnek a szakértők, hogy magasabb hozamot eredményeznek a rövidebb lefutású LTP szerződések. Mikor érdemes a hosszabb lakástakarék mellett dönteni?  

Hamarabb használhatjuk a több pénzt

Van olyan eset, hogy testhez állóbb nekünk egy tíz éves szerződés, annak ellenére, hogy a legjobb hozamot egyértelműen a legrövidebb futamidővel lehet elérni. Más szempontok is lehetségesek, nemcsak az időarányos tőkenövekmény, avagy haszon.

A legrövidebb, 4-5 éves futamidő esetén a lejáratkor 1,25-1,56 millió forintos megtakarítással számolhatunk. Ez a betett összeghez képest aránylag komoly eredmény – olyannyira, hogy a hazai piacon kockázatmentes befektetéssel nem is érhető el több – , a megtakarítással elért hozam (EBKM) a 8-11%-ot éri el.

Nagyon sokan a hozamra utaznak, és ezt az opciót választják, illetve több szerződést nyitnak – családtagok nevére – párhuzamosan, és egymást követően. A 10 éves futamidő ideje alatt ugyanis két 5 éves futamidő is lemehet, és a kettő összességében többet hoz.

Előfordulhat, hogy nem annyira befektetési céllal, mint inkább jelképesen kötnénk LTP-t egy gyermeknek a családban, majd nem nyúlunk hozzá – és mire ‘leketyeg’ a tíz év, a kedvezményezett fel is nő.  Megjegyzendő, kiskorú esetében a szülők is kezelhetik a futamidő végén kivehető összeget, de leginkább csak gyámhatósági engedéllyel. Nincs egységes álláspont a bankok közt arról, használhatja-e a szülő a megtakarítást.

24.hu
Tényleg a gyerek lakás céljára megy a pénz

(forrás: 24.hu)

Az LTP-hez választható lakáskölcsön is

Amiért érdemes lehet a hosszabb verziót választani, az az opcionálisan kapcsolódó lakáskölcsön. A kivehető összeg nagysága arányos a megtakarítási időszak hosszával. A lehető leghosszabb, 10 éves szerződéssel 3,1 millió forint megtakarítást és 4,5 millió forint hitelt érhetünk el.

Ami nagyon kedvező, hogy a hitel felhasználásával nem kell a futamidő végéig várni, menet közben is rendelkezésre áll a kölcsön összeg. Természetesen ezt, ugyanúgy mint a lefutott szerződés végén kivehető pénzt csak lakáscélra lehet fordítani.

 

Egy hónap alatt elviszik a lakásokat Budapesten

Könnyedén lehet egy budapesti ingatlant értékesíteni jelenleg a fővárosban egy-két hónap alatt, de akár két héten belül is találunk vevőt. Az ingatlanpiac megállíthatatlanul pörög.

Visszaesés még nagyítóval sem látható

Hosszú ideje várják a szakértők és az érintettek, hogy – a hihetetlen mértékű emelkedés után – csökkenjen az érdeklődés az ingatlanok iránt, és lejjebb szálljanak az árak. Jelenleg semmi nem mutat arra, hogy lassulna a piac. Remek helyzetben vannak a tulajdonosok, könnyen találnak vevőt, főleg ha a legkeresettebb szegmensbe tartozik az eladásra kínált ingatlan.

Átlagosan egy vagy két hónap alatt talál gazdára egy lakás, de nem boszorkányság két hét alatt eljutni a szerződéskötés küszöbére a jelenlegi piacon.

A legfontosabb, hogy sikerüljön jól beárazni a lakást vagy házat. Vagyis se mi nem járjunk rosszul, se aránytalanul sokat ne kérjünk az ingatlanért, amivel elkedvetleníthetjük a vásárlókat. Ha ebbe ‘beletalál’ az eladó fél, ha nem rugaszkodik el a piaci áraktól, nagy érdeklődésre számíthat.

Az ingatlan továbbra is álombefektetés

Mindez egyértelműen arra mutat, hogy a ‘lakhatási’ célú vásárlások mellett pörögnek a spekulációs célú vételek. Jelenleg az ingatlan tűnik olyan stabil és jól jövedelmező befektetésnek, amire megéri áldozni, mégha az árak a magasba is szöktek. Nem véletlen, hogy sokan lakáshitel vagy LTP igénybevételével fektetnek ilyen vásárlásba.

A legkeresettebbek – azt lehet mondani, hagyományosan – a társasházi lakások, de most a panellakásokat is nagyon veszik. A két szobás, amerikai konyhás típus a jolly joker, ezt a relatíve kicsi lakás típust sokan keresik. Ezek jó befektetések is egyben, mivel mindig divatosak lesznek, és könnyű lesz eladni őket, ha egyszer pénzt szeretnénk csinálni a megvásárolt ingatlanból.

Az árak felpörgése miatt az ingatlankereskedők azt tapasztalják, hogy az átlagvevő egyre kijjebb keres egyre kisebb lakást. Ebből fakad, hogy a kistelepülések forgalma egyre élénkebb.

 

Össze lehet hasonlítani két lakástakarék előnyeit?

Az LTP-k komoly állami támogatáson nyugszanak, és jogszabályban lefektetett kereteik vannak. Ennek ellenére az egyik előnyösebb lehet a számunkra, mint a másik. Mik a fő pontok, amikre érdemes figyelni?

A lakástakarék nem egy uniformizált termék

Nagyon hasonló LTP-k közt is lehet különbséget tenni, és lehet a jobb megoldást választani. Amiben eltérések lehetnek, azok az alábbiak:

  • EBKM
  • Lakáskölcsön kondíciói
  • Akciók, kedvezmények

A hozam, azaz az EBKM eltérő aszerint, ha más a futamidő, mivel minél rövidebb futamidőt választunk, annál kedvezőbben alakul – a számunkra – a betett és kivett összeg aránya.

a százalék nem mellékes
a százalék nem mellékes

forrás: hvg.hu

A területen két nagyon népszerű szolgáltató például más-más módon közelíti meg a lakástakarék hosszának kérdését. A Fundamenta jellemzően hosszabb futamidőkkel kínálja az LTP-t (50, 62, 79, 97, 120 hónap), mint az Erste (48, 60, 72, 96, 120 hónap). Ez hatással van az elérhető hozamra is.

48 hónapra 10,49 % az EBKM, 120 hónapra 5,11 %, azaz minél nagyobb pénz fekszik a számlán, arányosan annál kevesebbet hoz a betett összeg utáni állami támogatás.

LTP-t köthetünk hitellel kombinálva vagy anélkül

A szerződéses összeg két részből tevődik össze, a megtakarított összegből és a lakáskölcsönnel megkaphatóból. A Fundamentánál például magasabb összegű kölcsön igényelhető, párosítva az LTP-vel, és itt a hitelkamat túlzás nélkül szenzációsnak mondható: 3,5 %. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a hitel mindig opcionális, anélkül is elérhető ez a szerződés.

Az LTP Achilles-sarka a számlanyitási díj, ugyanis az egy elég magas összeg, amit nyitáskor be kell fizetni. Mindegyik bank kínál időről időre akciókat, amikor elengedik ezt a díjat, érdemes ezeket a lehetőségeket figyelni. Az OTP például év elején tette ingyenessé az LTP nyitást, de csak akkor, ha 14 év alatti gyerek a kedvezményezett.

Érdemes egyébként megfontolni, hogy ha feltételekhez kötött a díjelengedés illetve minden más akció – például kapcsolt termék megvásárlásához – ténylegesen mennyit nyerünk, és mekkora plusz költséggel jár ez nekünk.