Érdemes használni a banki SMS küldést?

Sokan megszoktuk, szeretjük az ismerős pittyegést, amikor utalás érkezik a számlánkra, vagy egyéb számlamozgásról értesít SMS-ben a bankunk.

Biztonsági funkció, nem olcsón

Lehet, hogy nem is gondolunk arra, hogy mennyire drága ezt a szolgáltatást használni. Ha minden tranzakcióról kérünk értesítést, akkor az jelentősen növeli a számlánk havi költségeit.

Valóban biztonságosabb, ha minden egyes kártyás vásárlás és más tranzakció – például a kölcsönök havi részletének levonásra kerülése – ‘nyomot hagy’ SMS formájában. Ez tehát elsősorban biztonsági funkció, illetve azonnali értesítés mindenről, amiről csak tudnunk kell.

Sms
Biztosan mindenről kérünk értesítést?

Az ára azonban meglehetősen borsos: minden üzenet 20-40 forintba kerül, és emellett havidíja is van az SMS küldésnek. A Gránit bank a leginkább pénztárcabarát, ott egy üzenet csak 17 forint, és nincs plusz havidíj.

A számlamozgásokról és kártyás vásárlásokról minden pénzintézet ugyanannyiért küld értesítést a telefonunkra. Kivéve a Budapest Bank, ahol a kétféle szöveges üzenet díja más-más. Itt a bankkártya használatával kapcsolatos SMS díjtalan, ellenben ennek a szolgáltatásnak a havidíja 483 forint.

Azt mondhatjuk, valójában a banki szolgáltatások dinoszauruszáról van szó: ma már, amikor lépten-nyomon kártyával vásárolunk, mindenről értesítést kapni a telefonunkra SMS díjért kissé régimódi, és – főleg bizonyos bankok esetén – igazi luxus.

Akciós csomagokban megkaphatjuk olcsóbban az SMS-küldést, például 0 forintért üzenetenként, csak havidíjért.

Alternatíva az app és a netbank is

Ám igazából találhatunk más megoldást arra, hogy minden számlamozgásról tudjunk. A netbankban állandóan ellenőrizhetjük, hol tart az egyenlegünk, és mik a legfrissebb történések. (Megjegyzendő, a pillanatnyi helyzet nem mindig jelenik itt meg: az Erste például akár egy-két napos késéssel is ‘nyugtázhatja’ a kártyás vásárlásokat az online egyenlegen. Tehát azt hisszük, annyi pénzünk van, amit ott látunk, de már kevesebb.)

Emellett a bank mobilalkalmazása is egy díjmentes alternatíva arra, hogy értesítéseket kapjunk mindenről, ami érdekes lehet számunkra a számlánkkal kapcsolatban.

Érdemes nagyon figyelni a személyi kölcsön piacon

Nagyon szóródnak az ajánlatok a kölcsönök terén, ám a sokféleség nem rettenti vissza az érdeklődőket. 2007 óta nem vettek fel annyi kölcsönt a magyar polgárok az év ezen szakaszában, mint idén.

Mindenki személyi kölcsönt akar

Úgy látszik, a pénzügyi bizalom visszatért. Hatalmasat ugrott a személyi kölcsönök forgalma, 111 milliárd forint értékben folyósítottak a bankok eddig ilyen hitelt. Ez főleg a tavalyi évhez képest jelenti a szektor feléledését, de az elmúlt tíz évben sem volt ekkora keletje a személyi kölcsönöknek.

Ezeknek a kölcsönöknek a jellemzője, hogy a hitelbírálat gyors átfutású, pár napon belül már megkapjuk a pénzünket. A kisebb összegű és könnyebben megkapható hitelek viszont, szemben például a lakáshitellel, magasabb kamattal érhetők el.

Ám jelenleg az összes hitel, így ez a termék is annyival kedvezőbb feltételekkel kapható meg, hogy ingatlan célra is sokan ezt veszik fel. Ha ugyanis például felújítás, kisebb volumenű vásárlás a cél, a bonyolultabb lakáshitel igénylés helyett ez is megoldás lehet. A THM, a teljes hiteldíj mutató a személyi kölcsönök döntő részénél hatalmasat esett  az öt évvel ezelőtti szinthez képest.

Jó, ha gyorsan érkezik meg a pénz
Jó, ha gyorsan érkezik meg a pénz

(kép forrás: mdmag.com)

Ezzel együtt érdemes átfésülni az összes lehetőséget. Jelentősek a különbségek, találhatunk egy kis idő ráfordítással még sokkal kedvezőbb ajánlatokat.

Az elemzések szerint egy 800 ezer forintos kölcsönnél például lehet az összes visszafizetendő pénz 950 ezer forint, de akár 1,4 millió forint is.

A banknak megéri, és nekünk?

Kedvezőbb hitelhez jutunk, ha bevállalunk bizonyos feltételeket, például számlát nyitunk az adott banknál. Mielőtt döntenénk, számoljuk át, mennyi plusz költséget jelentenének a csatolt vállalások, hiszen ezek lényegében kapcsolódó szerződések.  

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy erős a verseny a szolgáltatók közt, és ezért heti szinten is változik a kínálat. Azaz a pár hetesnél találhatunk jobb kölcsönt a piacon akár meglepetésszerűen.

 

Hol vannak a fogyasztóbarát hitelek?

Késlekednek a bankok a Jegybank által minősített lakáshitelek piacra dobásával, pedig már tavaly ősszel beharangozták ezeket az újdonságokat. De aggodalomra nincs ok, nemsokára be kell vezetni ezeket a termékeket, és addig is van számos nagyon kedvező hitel.

Gyors, egyszerű, maximált kamatfelárral

Tavaly jelezte először az állam a bankszakma és a nyilvánosság felé, hogy ösztönzi a lakosság számára olcsóbb és könnyebben felvehető, átláthatóbb feltételekkel rendelkező lakáshitelek kialakítását. A cél egyértelmű: minél többen jussanak otthonhoz úgy, hogy gond nélkül rendezik az adósságaikat, például a bedőlt devizahitelekhez hasonló pénzügyi katasztrófák nélkül.

Sose volt ilyen kedvező a hitel
Sose volt ilyen kedvező a hitel

(kép forrás: kp.hu)

Június 23-án volt először lehetőség, hogy a Jegybank feltétel listájának megfelelő, úgynevezett Minősített Lakáshitelek megjelenjenek, ekkor egy bank, az FHB mutatkozhatott be két, a minősítést elnyert kölcsönnel.

Az azóta eltelt időben még nem rukkolt ki a többi pénzintézet a saját verziójával, hogy elhódítsák a vevőket. Korábban például az OTP Bank jelezte, hogy június elejétől pályázik a minősített hitelre, ám ez még nem került piacra.

A szakértők szerint a pénzintézetek egyelőre figyelik a már megjelent fogyasztóbarát hitel fogadtatását, várható azonban, hogy megjelennek saját versenyképes ajánlatukkal.

Ennek fő oka, hogy a potenciális ügyfelek minden bizonnyal várják az új ajánlatokat. Nyáron sokan jutnak egy kis ‘lélegzethez’, és a napi pörgéstől távol lehetőségük van jobban átböngészni a  hitelek feltételeit.

Tizenöt nap alatt bírálja el az MNB a beadott hiteleket

Persze elképzelhető, hogy a követelményeknek nem tudtak minden ponton megfelelni a beadott pályázatok első körben, ezért még tart a kidolgozásuk folyamata. Ősztől már bizonyára számos ilyen lakáshitel lesz elérhető.

Addig is találunk rendkívül kedvező ajánlatokat a piacon. Érdemes LTP-vel párhuzamosan futtatni a hiteleket – nem feltétlenül egyazon banknál szerződve a kettőre -, mivel a lakástakarék erre a célra is fordítható.