Deviza átutalás – van problémamentes megoldás

A külföldi munkavállalás sok esetben jár határokon átívelő pénzküldéssel. Gyakori kérdés, kell-e devizaszámlát nyitni, ha gyakori utalásra számítunk külföldről, vagy mi magunk ruccanunk a határon túlra dolgozni? Deviza átutalás megoldható egyszerűen is.

Ha valaki más pénznemben kapja a fizetését, az adott országban általában kell ehhez számlát nyitnia. Sok külföldi országban ezek egymás feltételei: bankszámlával kell rendelkezni – és nem mondjuk az OTP-nél -, munkaviszonyt kell felmutatni, így már lehet lakást bérelni, vagy akár hitelt felvenni.   

Nem forint alapú számla nyitása azonban nem feltétele annak, hogy itthon devizautalást kapjunk. Természetesen nyithatunk devizaszámlát e célból vagy más miatt, például mert külföldön tanuló ifjú családtagunkat pénzeljük, az alábbiakat vegyük azonban figyelembe.

Amire érdemes odafigyelni

A devizaszámlánkon levő összeg értékét meghatározhatja az a tény, hogy a bankunk önállóan dönthet a vételi és eladási árfolyamról. Éppen ezért az egyik pénzintézetnél sokkal kedvezőbb lehet valutát utalni vagy éppen kapni egy adott árfolymszámításnál, és ez utóbbi naponként változik.

Az árfolyamok persze a devizában utazók számára csak az egyik mérlegelendő szempontot jelentik. A ki-, vagy beutalt összegből ugyanis a bankok különböző címeken (és mértékben) is lecsípnek.

Számos banknál nem kell devizaszámlát nyitni ahhoz, hogy valaki külföldi pénznemre váltson, de az úgynevezett konverziós utalás (forintszámláról indított euró, illetve forintszámlán forintban jóváírt euró) rendre drágább annál, mintha ugyanannál a pénznemnél maradna valaki.  

a devizák közti váltás járhat magasabb és alacsonyabb költségekkel, ezért nem mindegy, hogyan történik a deviza átutalás
deviza átutalás – létezik könnyű útja

(forrás: goldenkeymanagement.com)

Ha devizaszámlát nyitunk, érdemes odafigyelni a havidíjak mellett a tranzakciós költségekre is. Sok esetben a mi számlánkra történő jóváírás esetén is levonnak a számlánkon levő összegből, ez attól is függ, milyen magas az összeg.

A deviza átutalás egyszerűbb és költséghatékonyabb

Sokaknak jó hír, hogy nem feltétlenül kell csak a deviza utaláshoz fenntartani számlát. Választhatunk nem banki megoldást is, több szolgáltató specializálódott a “pénznem váltó” utalásokra országok között, pont a nemzetközivé vált munkaerőpiac és egyre globalizálódó gazdaság szükségleteire válaszként.

Az egyik legelső fecske a TransferWise volt, amelyik 0,5%-os részesedésért (ma Magyarországon: 0,7%) váltotta és utalta a pénzt az úgynevezett peer-to-peer rendszernek köszönhetően. Idővel megjelentek a konkurensei is, amelyek még inkább kiegyensúlyozottá, ügyfélbaráttá tették az árakat, így bukkant fel a CurrencyFair és még sokan mások.  

A regisztráció egyszerűbb nehezen lehetne ezeknél a szolgáltatóknál: megadunk egy e-mail címet és egy jelszót, majd beírjuk a személyes adataidat. Ennyi elég is, kivéve, ha ezer fontnál (400 ezer forintnál) többet akarunk utalni, mert akkor a pénzmosási törvény miatt fel kell töltenünk valamilyen hivatalos iratod fényképét és lakcímkártyát, esetleg kellően nagy összegnél még valami számlalevelet is.

Cégek is ezeken a módokon hajthatnak végre deviza átutalást, nekik a céges papírjaik másolatát is fel kell tölteni. Mondani sem kell, mennyivel könnyebb, olcsóbb megoldás így a devizautalás, és nem kell semmilyen később felbukkanó rejtett költségtől tartani.

Mégis jó üzlet lesz a lakáskiadás?

Április első felében felröppent a hír, hogy a kormány a lakáskiadás megadóztatásának változtatását tervezi. Mivel eddig, a tőlünk nyugatabbra levő országokkal ellentétben lényegében békén hagyták ezt a jövedelmet, főleg az “airbnb-zést”, – bár 2010 óta az ingatlankiadás adóköteles -, ez érthető aggodalmakat keltett. Ám jelenleg úgy tűnik, ahogy kiadták, vissza is vonták a bejelentést.

Jó üzlet az ingatlan

A lakásárak és az albérlet árak egyaránt rekordszinten vannak jelenleg – egyébként nemcsak idehaza, hanem Európa szerte – , éppen ezért kiadási célból most rendkívül érdemes akár hitelre is ingatlant vásárolni.

Az, hogy ez ügyes gazdálkodással és a megfelelő hitel kiválasztásával megéri, és milliós nagyságrendű jövedelem nyerhető ki belőle, részletesen kikalkulálható a kiszámoló blog vonatkozó kalkulátorával is.

A felélénkülő lakáspiacon a 30 négyzetméter körüli albérletek árai emelkedtek a legmeredekebben, egy garzonért elkérhet a tulajdonos 80-90 ezer forintot is a fővárosban. Az árrobbanásért leginkább a (fapados) turizmus reneszánszára ráépülő lakáskiadás a felelős. A turistáknak ugyanis sokkal jobban megéri pár napra, egy-két hétre kiadni aránylag magas áron egy előnyös helyen levő lakást; ez pedig szűkíti az albérletpiacot és húzza felfelé az árakat. Emellett a befektetési célból vásárlók is nagy hatással vannak a piacra.

Jó üzlet a kiadó ingatlan
Airbnb-n kínált lakás

(kép forrás: sajatotthonprojekt.cafeblog.hu)

Mindenkire szabott adóterv

Ebben a piaci környezetben jelent meg az április 13-i hír, miszerint közeledik a szabályozás változás, amely mind a rövid, azaz az Airbnb-alapú, mind a hosszú távú lakáskiadásra adóterhet róna, méghozzá négyzetméterenként 1500 forintot. A tervezett adó, amely nem venné figyelembe, milyen időközönként, mennyi időre adja ki az adóalany az ingatlant, még úgy is rendkívül magas, hogy a jól jövedelmező, külföldi turistákra szakosodott vállalkozókra van szabva. De egy átlag lakáskiadónak nagyjából egy fél havi bevételét lefedte volna az új adónem.

Kihatna az albérlet árakra

A rendelkezés nagy visszhangot keltett, kevesebben figyeltek ezt követően arra, hogy hamarosan bejelentették a cáfolatot az NGM részéről. Jelenleg tehát némileg lóg a levegőben a téma, hogy bekövetkezik-e a lakáskiadás-piac szabályozása és szigorúbb adóztatása, vagy sem. Ez utóbbi egyébként az albérlőknek jelentene könnyebbséget, mivel a változtatás emelné az amúgy is magas albérlet díjakat.

Hogyan cselezzük ki magunkat? – Takarékoskodási tippek

Összegyűjtöttünk egy csokorra való ötletet, amivel még a legköltekezőbbek is félre tudnak tenni nagyobb kiadásokra.

Alaptipp, mindenekelőtt: minden pénzügyi és adósságkezelő tanácsadó javasolja, hogy vezessünk háztartási naplót a kiadásainkról. Legegyszerűbb, ha egy kis notesz mindig ott lapul nálunk, és minden vásárlásnál feljegyezzük, mit vettünk, és mennyiért.

Hónap végén így látni fogjuk, milyen típusú kiadásra mennyi ment el, és némi idő elteltével az is egyértelmű, hogy mi az, amit megspórolhattunk volna. Például kiderülhet, hogy irreálisan sokat költünk az ebédre, mert túl drága a munkahelyünkhöz legközelebbi étterem; vagy hogy gyakran veszünk önmagunk vígasztalására csip-csup dolgokat, amik együttesen hatalmas összeget tesznek ki. Szakemberrel vagy csak a saját józan eszünkre támaszkodva megoldást is kovácsolhatunk ezekre a problémákra, és lefaraghatjuk a költségeinket.

Ne tartsunk magunknál pénzt

A csábító költekezések elkerülésére: sose legyen nálunk a napi legszükségesebbnél nagyobb összeg készpénzben, és próbáljuk meg megbeszélni magunkkal, hogy a bankkártyánkhoz nem nyúlunk, csak vészhelyzetben.

Nem működik a csel, és vészhelyzetnek látunk minden 20%-os árleszállítást, ahol azonnal cselekednünk kell? “Haladóknak” remek ötlet, hogy legyen több kártyájuk, és nyissanak egy számlát külön arra a célra, hogy oda utalják át a megtakarítandó összeget. Itt gyarapodhat a megtakarítás, miközben mi a másik kártyánkkal a maradék pénzünkből élünk minden hónapban.

Hogy ez a rendszer még biztonságosabb legyen, és ne költsük el a keresetünket, bevételünket elmismásolva a megtakarítási számlánkra való utalást, válasszunk csoportos beszedési megbízatást, és automatikus utalást. A megtakarítási célra nyitott számla szolgáltatója így automatikus leemeli a beállított összeget, a beavatkozásunk nélkül. Persze kiüríthetjük így is a számlánkat mondjuk hó elején, fizetés után, de nehezebb dolgunk lesz, és nem kell egész hónapban ellenállnunk a csábításnak.

Az sem garantált, hogy nem fogunk valamilyen ürüggyel hozzányúlni a megtakarítási számla kártyájához. Azonban bízhatunk abban a pszichológiai tételben, hogy amibe energiát fektettünk, és erőfeszítéseket tettünk egy irányba, azt nehezebben csináljuk vissza, mintha semmit nem tettünk volna.

Választhatunk megtakarítási számlát is, ahová szorgalmasan betesszük a pénzünket, és még kamatozik is.

Pláza helyett sarki kisbolt

Ha tehetetlenek vagyunk az értelmetlen shoppingolás késztetésével szemben, akkor próbáljuk kitalálni, milyen hasznos tevékenységgel köthetnénk le magunkat  a pótcselekvés helyett.

telegraph.co.uk

(forrás: telegraph.co.uk)

Nem rossz ötlet emellett – ahogy sokan teszik – egyszerűen kerülni a plázákat, és azokat a bevásárlóközpontokat, ahol nagyon sokféle terméket lehet kapni: hatszáz dolog végignézése után igen könnyen nyúlunk a hatszázegyedik után. Rengeteg pszichológiai csellel élnek a kereskedők, elég csak arra gondolni, milyen olcsónak látszik egy relatíve drága termék is, ha nagyon drága árukkal veszik körbe; vagy mennyivel drágábban lehet eladni dolgokat exkluzív környezetben, mint mondjuk a Nyugati téri aluljáróban, és még sorolhatnánk. Puritánabb helyeken, kevésbé vonzó termékkínálatból válasszunk, és nem apasztjuk le a pénztárcánkat. 

Öt tipp lakáshitelhez

Teljesen kezdők vagyunk, és biztosra szeretnénk menni, hogy jó ajánlatot találjunk? Az alábbi tippek segítségével a legjobb módon oldhatjuk meg a lakásunk árának fedezését, ha nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg.

Sokba kerül az újépítésű lakás

Ezév elejétől 5-15 százalékos áremelkedést tapasztalhattunk, ha újépítésű lakást keresünk. A CSOK-nak köszönhetően élénkült az érdeklődés, és ez felvitte az árakat az ország több pontján, elsősorban a fővárosban, de például a Balaton frekventált helyein is, Siófokban, Zamárdiban, Balatonalmádiban. Jobban járunk tehát anyagilag, ha a régebbi építésű ingatlanok közt keresgélünk, akár úgy, hogy belekalkulálunk egy felújítást.

frixblog0405

(forrás: teglacentrum.hu)

A profi tipp: legalább négy hónap lakást találni

Egy megkérdezett ingatlanszakértő szerint kedvező áron, számunkra megfelelő feltételekkel legalább négy hónap, mire felbukkan álmaink otthona a hirdetések között.

Mindezt úgy értve, hogy ezeket a hónapokat intenzíven, napi több órában kereséssel kell töltenünk, és azonnal a “gázra kell lépnünk”, és késlekedés nélkül le kell foglalnunk a megfelelő lakást, ha megtaláltuk.

Ennek megfelelően jó előre el kell intéznünk a hitelt, amihez előzetesen tudnunk kell, mekkora hitelösszegben, milyen árú lakásban gondolkodunk. Gondos tervezés, előkészítés szükséges, hogy ki tudjuk fizetni a megfelelő pillanatban a kiszemelt lakást.

Támogatott hitel mindenekfelett

Ha a hitelek között válogatunk, nézzük meg, van-e lehetőségünk valamilyen támogatott hitel igénybe vételére. Az állami támogatások közül a legkedvezőbb most a CSOK, itt is ellenőrizhetjük, beleesünk-e a kedvezményezettek körébe.

Minden oldalról nézzük jól meg a lakáshiteleket

Hasonlítsuk össze a piacon levő ajánlatokat, ha választunk. Sok szempontból különböznek, így a referenciakamatok fölötti felár, a kockázati besorolás is eltérő az egyes bankoknál és csomagoknál. A kezdeti költségmentesség nem feltétlenül jelent nekünk jó üzletet. Ha folyószámlát kell nyitnunk a hitel felvételéhez, számoljuk ki, hosszú távon mennyibe kerül nekünk a számla fenntartása.

Vigyázzunk például a változó kamatokkal. Ugyan eltűntek a piacról az időzített bombaként viselkedő devizahitelek, megjelentek viszont a háromhavonta változó kamatú forinthitelek. A kamatok emelkedése 20-30 éves távlatban igencsak valószínű, ezért ha tehetjük, ragaszkodjunk a fix kamathoz.

Reménytelen lesz hiteltartozással túladni a lakáson? Korántsem

Ha az tart minket vissza a hitelfelvételtől, hogy amíg nem fizettük ki a hitel teljes összegét, nem kereskedhetünk az ingatlannal, ne aggódjunk tovább. A bankok ma már több megoldással, olajozottan intézik az ilyen típusú hitelügyleteket. A hiteltartozást a legegyszerűbb módon kifizetheti a vevő a vásárláskor, ezzel csökkentve a lakás árát, és tehermentesítve az ingatlant. Persze hitellel terhelve bonyolultabb az adásvétel, de egy gyakorlott ügyvéd és a folyamatba bevont bank minden kockázatot megszüntet a lakásvásárló szemszögéből – az eladó pedig a hitellel terhelt lakását értékesítheti.