Melyik kölcsön típusnál mire figyeljünk?

A kölcsönök segíthetnek megvalósítani azokat a céljainkat, amelyekre egyébként nem lenne pénzünk. A hitelfelvételt most segítheti, hogy a jegybanki alapkamat alacsony szintjének köszönhetően a hitelkamatok is rekord alacsonyak.

Nézzük, melyik hitel illetve kölcsön típusra érdemes most koncentrálni, melyiknek jók a feltételei, és mire érdemes figyelni? Ebben segít a Pénzcentrum cikke. 

Lakáshitel

A piaci kamatozású kölcsönök között jellemzően a lakáshiteleknek a legalacsonyabbak a kamatai, jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt a Jegybank adatai szerint.

A lakáshitelek jellemzően több évtizedre szólnak, azonban már több bank kínál olyan terméket, amelynek hosszabb időre (3-5 év), vagy akár a teljes futamidőre fixek a törlesztőrészletei. Ezzel ugyanis valamivel magasabb kamatért cserébe kiszámíthatók lesznek a havi részletek.

Mire figyeljünk? Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót (THM) figyelembe venni, mivel ez már a kamaton felüli költségeket is tartalmazza.

Hitelkiváltás

Aki korábban többféle adósságot halmozott fel hitelekből, közüzemi számlákból, annak érdemes adósságrendező kölcsönt felvennie. Az adósságrendezés történhet jelzáloghitellel és jelzálog nélküli kölcsönnel, az előbbi kamatai jelentősen alacsonyabbak lehetnek az utóbbinál, viszont még ezek kamata is alacsonyabb lehet, mint amit a korábbi adósság miatt fizetünk.

A hitelkiváltáskor és az adósságrendezésénél egyébként jellemző, hogy a korábbi összegeknél nagyobb a felvett hitel, amit lakásfelújításra vagy egyéb hasonló célokra használnak fel általában. A kamatok egyébként még jelzálogfedezet felajánlása nélkül is kedvezők, akár 10 százalék körüli ajánlatot is találhatunk.

Mire figyeljünk? A bankok igénylik, hogy leigazoljuk és lepapírozzuk az összes eddigi hitelünket, ami nem kis utánajárást igényel az összes pénzintézetnél, amelyiknél érintettek vagyunk. A kitartás eredménye viszont egyetlen, kezelhető, jó feltételekkel törleszthető hitel, ami kitűnő lehetőség, hogy adósságmentessé varázsoljuk a háztartásunkat.

Hitelkártya

A hitelkártyák hasznunkra lehetnek, a pontgyűjtő akciókat és visszatérítéseket használva ugyanis gyakorlatilag pénzt kereshetünk. Éves szinten több tízezer forintra is szert tehetünk ezúton. Sokan ódzkodnak a hitelkártya használatától, de van egy rendkívül praktikus előnye. Ha valamilyen átmeneti pénzügyi problémánk akad, a plasztikkártyával pillanatok alatt megoldhatjuk.

Mire figyeljünk? Arra persze érdemes figyelni, hogy ennek a kölcsönnek a THM-je igen magas, gyakran 40 százalék körüli. Emiatt érdemes kiemelten figyelni a visszafizetési határidőt, ellenkező esetben könnyen bukhatjuk a kamatokat.

Deviza átutalás egyszerűen, kényelmesen

Mindannyian tudjuk, sokszor csak pár percünk jut még a legfontosabb dolgok elintézésére is a hétköznapokban. Menet közben, a buszmegállóban, vagy a piros lámpánál keresünk rá az aktuális teendőinkkel kapcsolatos információkra. Sokszor nagy előny, ha valamit telefonon keresztül is intézhetünk, és nem kell személyesen elmennünk valahová sorban állni.

A rejtett költségek kiküszöbölése

Ma már nem kell szobroznunk egy bankfiókban azért, hogy külföldre devizát utaljunk. Ha magunk intézzük anélkül, hogy devizaszámlát nyitnánk, gyorsabban és olcsóbban megoldhatjuk a deviza átutalást.

A bankok a devizaszámla vezetéséhez és az utaláshoz is költségeket rendelnek, és az utalás több napot is igénybe vehet. Sokaknak okozott már az is meglepetést, hogy – szemben a forint utalásakor – nem a teljes összeg érkezik meg a másik fél részére, mivel az átutalt összeget a bankok külföldi bankok (ún. levelező bankok) segítségével juttatják el a címzetthez, és ez további rejtélyes költségekhez – ún.“levelező banki költséghez” – vezet, amit az ügyfél áll.

Ennélfogva ha például egy ausztriai szállást szeretnénk előre kifizetni következő síutunkon, vagy akár egy iskolai félévet fizetünk be külföldön, akkor érdemes a magánszemélyek között közvetítő szolgáltatókat választani. Plusz költségek nélkül, gyorsan eljuttathatjuk a szóban forgó összeget a célszemélynek deviza átutalással. Akár mobil appról is igénybe vehető az átutalás, és a bankok esetében szokásos 3-4 nap helyett 1 napon belül is megérkezik a pénz a megfelelő helyre.

Sok szolgáltató, sok opció

A szolgáltatók minden téren egymással versenyeznek, hogy minél rugalmasabb, minél több opciót nyújtó és gyorsabb átutalást tegyenek lehetővé. Nemcsak bankszámlára küldhető át pénz, hanem a WorldRemit jóvoltából például mobil pénztárcába is érkezhet az átutalás. A deviza utalások, melyek a frix.hu oldalán is megtalálhatóak tehát jóval gyorsabbak, olcsóbbak és az ügyfél által sokkal inkább kontrollálhatóak, mint korábban.

Mindez annak az egyre fokozódó folyamatnak köszönhető, hogy világszerte milliók és milliók dolgoznak külföldön, és élnek távol családjuktól, vagy intézik ügyeiket más országban, és szükségük van arra, hogy villámgyorsan küldhessenek pénzt bármilyen pénznemről bármilyen pénznemre átváltva. Ma már a pár évvel ezelőttinél sokkal kedvezőbb lehetőségek állnak rendelkezésre azoknak, akik ilyen szolgáltatást szeretnének igénybe venni.