Erre teszünk félre a legtöbben

Biztonsági játékosok a magyar családok: a takarékoskodás fő célja a váratlan kiadások megoldása.

Jelenleg körülbelül három millió magyarnak van megtakarítása, derül ki az OTP elemzéséből. Sokan spórolnak ingatlanra vagy a tanulásra, de az utóbbi években egyre fontosabb helyet foglal el a megtakarítási célok között a váratlan helyzetekre való felkészülés – például elromlott háztartási gépek kicserélése, ingatlannal kapcsolatos rendkívüli kiadások – 34 % erre hajlandó félrerakni a pénzt.

teardown4(kép: articles.wingwire.com)

A második legfontosabb cél – csak 2 %-al lemaradva –  a tanulás. Ruházkodásra, tartós fogyasztási cikkre gyűjt még az emberek több mint harmada, ami egyértelművé teszi, hogy a legalapvetőbb szükségletekre koncentrál most honfitársaink többsége. 30% takarékoskodik ingatlan vásárlási céllal, és még ennél is kevesebben tesznek félre nyaralásra. A megkérdezettek 20%-a támogatja tartalékaiból valamelyik rokonát, 20% pedig orvosi kezelésre szánja a félrerakott pénzt.

A hobbi, szórakozás sokkal kevesebbeket mozgat meg, ha tartalék képzésről van szó (13%), és a vállalkozási kedv sem kirobbanó: mindössze 4 % tartalékol errea célra pénzt. A megtakarítást persze lehet profi módon is csinálni, érdemes élni a bankok ajánlataival, és kamatoztatni a félretett pénzt.

Milyen személyi kölcsönt válasszunk?

Azt gondolnánk, a személyi kölcsön a magas kamat miatt nem éri meg, de mégis lehet előnyösebb, mint a hitelek.

A személyi kölcsön legnagyobb előnye, hogy nem szükséges ingatlanfedezet, általában szabadon felhasználható, és itt az egyedüli biztosíték a fizetésünk, esetlegesen egyéb hiteleink és az eddigi számlamúltunk.

Régebben még 30-40%-os kamattal is kínálták (vagy deviza alapon olcsóbban), de 2012 áprilisától a jegybanki alapkamatnál maximum 24%-al magasabb kamattal lehet ilyen kölcsönt nyújtani (ez jelenleg 27,6%). Léteznek 20%-os kamatnál alacsonyabb ajánlatok is, gyorskölcsönnél viszont magasabb THM-re számíthatunk. Hitelkiváltás, adósságrendezés, vagy online kölcsön esetén már akár 13,47 % THM-el is találunk ajánlatokat.

Jó tudni, hogy 2015 augusztusában megegyezett a kormány és a bankszektor abban,  hogy forintosítják az utolsó devizaalapú hiteleket és kölcsönöket is Magyarországon.

Eljött a forintosítás ideje

2015 decemberétől postázzák a pénzintézetek minden ügyfelüknek a forintosításról szóló ajánlatukat. Amennyiben 30 napon belül az ügyfél nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, akkor életbe lép a szerződésmódosítás. Azaz maradhatunk deviza alapon, de természetesen tudnunk el, hogy ez az árfolyam változások miatt bizonytalansági tényezőt fog jelenteni nekünk.

Egészen biztonságos kölcsönöket is felvehetünk ma már. Hogy miért?

Most már csak forintalapon nyújtanak személyi kölcsönt a bankok, és emellett sokszor fix a kamat, tehát a futamidő végéig nem változik, ha a hitelt szerződésszerűen törlesztjük – vagyis sokkal biztonságosabb ezeknek a verzióknak a felvétele, mint a régi hitelek esetében. Amikor a hitel lehetőségek közül választunk, részesítsük előnyben tehát azokat, amelyeknek fix a kamata, ez azt jelenti, hogy jegybanki kamatemelés esetén sem ugrik meg a kamatunk. Sem a jegybanki változások, sem a devizaváltozások nem érintik a törlesztésünket ezáltal.

Mire igen, mire ne?

Mielőtt beleugranánk a hitelfelvételbe, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e az így szerzett pénzre. Karácsonyi ajándékokra, éves nyaralásunkra semmiképp sem érdemes felvenni, inkább ütemezzük át a bevételeinket, spóroljunk. Viszont például drágább hiteleink (amely áruhitel, folyószámla hitel vagy hitelkártya tartozás is lehet) kiváltásakor akár százezreket nyerhetünk.

(kép forrása: ekonomikshistoria.se)

ekonomikkshitoria.se

Még érdemes belevágni a lakáskiadásba

Van egy remek lakásod, és szeretnéd a lehető legelőnyösebben kiadni? A jó hír, hogy a dolog valóban működik. Ha úgy akarunk ingatlant vásárolni, hogy akár ki is adjuk azt, akkor lássuk, miket tartsunk szem előtt.

Az alábbi oldalakra teheted fel a lakásodat, ha “nemzetközi piacra törsz”, és turistáknak szeretnéd kiadni: Airbnb.com, Booking.com, Homestay.com, Wimdu.com.

Egy friss felmérés szerint már a vidéki lakásokat is keresik airbnb-n, ám a legjobb forgalomra mégis Budapesten (és közvetlen környékén) lehet számítani.

Ha a lakásközvetítő portálokon keresztül várjuk a fővárosi turizmus fő célközönségét, a bulituristákat, akik fapadossal egy-egy legény- vagy leánybúcsú erejéig szállnak meg Budapesten, akkor a bulinegyedben vagy környékén érdemes ingatlannal rendelkeznünk. Arra is számíthatunk, hogyha a Kazinczy utca környékén van egy lakásunk, akkor aludni nem nagyon fogunk, viszont spekulációs (kiadási, hostel) célból kapós lesz az otthonunk.

Jobban járunk a rövidtávú kiadással, ha nagyobb a lakásunk, mivel a (buli)turisták általában csoportosan jönnek. Míg a hosszútávú kiadás esetén kapósabbak a kicsi és olcsó lakások, mint a tágas apartmanok.

A magas hozam kecsegtetőnek tűnik, de el kell gondolkodnunk, hogy jó-e nekünk, ha pár napos időszakokra turistáknak adjuk ki a lakásunkat, ugyanis ez rengeteg szervezéssel jár, olyannyira, hogy sokan már abból élnek Budapesten, hogy mások airbn-n hirdetett lakásainak látogatóit ki- beengedik, kísérgetik. A nagyon szépen felújított, kialakított, egyedien megoldott és hívogató helyen lévő (és fantázianeveken meghirdetett) kiadó lakások tulajdonosai bőven megengedhetik, hogy szervező segítőket fizessenek. Ők az airbnb üzletág legnagyobb nyertesei.

Ha nem tartozunk – még – közéjük, akkor számoljunk azzal, hogy például a nap minden órájában készenlétben kell lennünk, hogy fogadjuk a vendégeinket. A fapados járatok ugyanis többek közt azzal spórolnak, hogy extrém időpontban indulnak és érkeznek. Nagyfokú rugalmasság kell ehhez is, és a vendégekhez is, ugyanis nem biztos, hogy üzleti ügyben utazókat fogunk ki, lehet, hogy a lakónk az esküvője előtt utoljára nálunk akar kirúgni a hámból.

brodyhouse

(kép: Guardian.co.uk, Bródy House)

Még van jópár szempont, ami alapján eldönthetjük, nekünk a rövid- vagy a hosszabb távú kiadás felel meg. Ha a fapadossal érkező fiatalok a törzsközönségünk, akkor beszélnünk kell angolul, illetve előnyös, ha más nyelven is tudunk. (Igaz ugyan, hogy külföldi diákokkal hosszú távon is számolhatunk) El kell felejtenünk a lakástulajdonos felsőbbrendű szerepkörét, igazi szolgáltatóként kell viselkednünk, kedvesnek, korrektnek kell lennünk, bírnunk kell a kritikát. Gyakorlatilag egy hoteltulajdonost kell előadnunk, kicsiben.

Mennyit kereshetünk mindezzel? Átlagosan havi 20 napra kiadhatjuk a lakásunkat, és egy átlagos, belvárosi egyszobás lakást kb 16 ezer forintért, egy nagyobb lakást kb 28 ezer forintért lehetett kiadni 2015 végén.

Kis számvetéssel kiderül, hogy ez jóval magasabb összeg – mégha kockázatosabb és ingergazdagabb is turistákat fogadni – mintha kiadnánk a lakásunkat egy hónapra, egy vagy több albérlőnek, akikhez csak havonta egyszer szállunk ki, hogy tartsuk a markunkat. Nem számolhatunk ugyan a teljes bevétellel, mivel az airbnb-n keresztül szerzett jövedelem után adózni is kell, de így is felvetődhet, hogy már csak ezért is érdemes lakáshitelt felvenni, és lakást vásárolni, vagy felújítani.    

Január elsejétől takarékosabban élek

Ugye ismerős ez a tétel a klasszikus újévi fogadalmak közül? Nemcsak azt szoktuk megfogadni, hogy lefogyunk, hogy rettentő sportosak leszünk, hanem azt is, hogy most aztán igazán visszafogjuk a felesleges költekezést, hogy nem kérünk feleslegesen kölcsön, és például a megálmodott kertes házra spórolunk, medencével és rózsaszín műanyag flamingókkal.

Ne higyjünk azoknak, akik viccet csinálnak az újévi fogadalmakból, inkább próbáljuk betartani, hogy okosabban bánunk a pénzzel, és mi járunk jobban.

A háztartási naplóhoz elszántság szükséges

Számos megoldás kínálkozik. A profi adósságkezelők – akik azzal foglalkoznak, hogy családok pénzügyeit egyenesbe hozzák – mindenekelőtt a háztartási napló vezetését javasolják. Ezt letölthető táblázat vagy szoftver formájában is megtaláljuk az interneten; ebben egy évre előre egyben látjuk a cash-flowt (bevételt és kiadást), és be kell tábláznunk a pénzünket a legfontosabb tételek fedezésére. Ha megnyitjuk, a szemünk előtt vannak olyan tételek minden hónapban, mint például a nyugdíjcélú vagy tanulmányi megtakarítások, és ezért nem tekinthetünk nagyvonalúan el tőlük. A háztartási napló vezetéséhez idő és elszántság kell, és év elején egy fogadalom keretében könnyebb belevágni.

A jó hír: ezzel a legnehezebb részen már túl vagyunk. Emellett a pénzünk okos kezelésére van még számos remek lehetőség: a januári-februári árleszállításokon is érdemes odafigyelnünk, hogy ne higyjük el, mennyivel jobban járunk, ha 20 vagy 30 %-al olcsóbban veszünk meg olyan dolgokat, amikre nincs igazán szükségünk. Kegyetlennek tűnik, de így van: attól, hogy le vannak értékelve a csizmák, még nem biztos, hogy a tavalyi csizmánk nem lesz jó még egy évig. Nagyon sokat megtakaríthatunk a leértékeléseken, legfőképpen úgy, ha kihagyjuk őket.

Válasszunk jó befektetést

A költekezésünk ésszerűsítésének számos további módja van, és ha már van félretett pénzünk, kamatoztathatjuk is. Sok pénzt megtakaríthatunk a hitelkártyánk nyújtotta kedvezményekkel is, ha azt ésszerűen használjuk. Sok sikert tehát a 2016-os évhez, amikor a pénzügyi egyensúly és gyarapodás útjára lépünk!

new-year-s-resolutions-come_5704f1ee00b1e191

(kép forrás: bodybuilding.blog.hu)