Lakásfenntartás a legolcsóbban

Hogyan tudjuk a lakásunkat a lehető legoptimálisabban fenntartani? Számos lehetőség áll rendelkezésünkre ennek megoldására.

Óriási otthon = óriási költségek

Kezdjük az alapoknál. Csak olyan lakásba költözzünk, ami az igényeinkkel harmonizál. Ha sokkal nagyobb az alapterülete, mint amire szükségünk van, kihasználatlan terek vannak benne, vagy kitűnő helyen van, de nagyon magas az adott házban a közös költség, akkor érdemes szerényebb hajlékba költöznünk. A közös költség összegében nagy eltérések lehetnek, így ha ingatlant veszünk, érdemes erre figyelmet fordítanunk. Mindenképpen figyeljünk oda az esetleges hitelfelvételre is, mert igen drága lesz az otthonunk, ha kedvezőtlen kamatozású hitelt veszünk fel. 

Ha esetleg kihasználatlan tereink vannak, akkor elgondolkodhatunk azok hasznosításán. Egy üresen álló garázs vagy tároló például jól jöhet másnak, és nekünk a bérbeadás javíthatja a pénzügyi mérlegünket. A szobák kiadásától sem kell ódzkodni: nem feltétlenül kell állandóra albérlőt találnunk, ha AirBnb-zünk, akkor csak időnként jönnek vendégeink, akik – turisták lévén – még üde színfoltot is jelentenek a mindennapjainkban.

Kerüljük az átalányfizetést

A rezsit befolyásolhatja, hogy mennyire vagyunk takarékosak. Magyarországon a lakosság 17%-a távfűtéses lakásban él, és itt kerülhető el a legnehezebben a felesleges fűtés. Hiszen ha saját kazánunk van, lejjebb kapcsoljuk, ha kandallónk van, kevesebb fát teszünk a tűzre. Ha távolról is jön a hő, akkor is érdemes, ha van rá mód, egyedi mérőket használni.

Az egyedi mérős távfűtés esetében például radiátoronként felszerelhetjük a mérőt, és a hőmérsékletet mindegyik fűtőtestnél szabályozhatjuk. A lakásunk szigetelésének tökéletesítésével, és ha csak annyit fizetünk, amennyit fogyasztottunk, akkor kellemes összegű csekkekre számíthatunk a távhőszolgáltatótól. Akár 60 %-al csökkenthetjük a vizsgálatok szerint a fűtésköltségünket akkor is, ha korszerűsítjük a nyílászárókat és szigeteljük a falakat, nem is beszélve a padlóról és mennyezetről – sokat tudnának erről mesélni azok, akik hideg pince felett, vagy lakatlan padlás alatt elhelyezkedő ingatlanban élnek.

A vízre és áramra is egyedi mérőt érdemes igényelni, mivel egy kis takarékossággal lecsökkenthetjük a rezsire befizetendő összegeket. Emellett környezetvédelmi szempontból is igen pozitív, ha nem az utcát fűtjük, vagy folyatjuk feleslegesen a vizet.

Sok kicsi sokra megy

Egy nagyobb beruházással hosszú távra megoldhatjuk a havi fenntartási problémáinkat. Egy családi ház szigetelése 80 %-os javulást is eredményezhet. Lehetőség szerint szigeteljük a melegvíz tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit, és helyezzünk alumínium fóliát a radiátorok mögé.  De számtalan apró trükk van, amit bevethetünk. Ha a bojlert 60 helyett 40 fokra állítjuk, már hatalmas megtakarításra számíthatunk. A téli hónapokban nagy összegeket “kiszellőztethetünk” az ablakon, ha ésszerűtlenül tartjuk nyitva a fűtött lakás nyílászáróit.

Nem véletlen az sem, hogy Németországban vagy Ausztriában ritkábban fürdenek kádban, mint Magyarországon, még a gyerekeket, babákat sem fürdetik naponta, sőt, ezt teljesen irracionálisnak tartják. Fürdés helyett inkább rövid zuhannyal tisztálkodnak – és jóval kevesebb alkalommal, mint mi. Rengeteget megspórolnak így, mivel negyedannyi vizet használ el egy zuhanyzás, mint egy fürdés.

Talán érdemes belegondolni, valóban olyan koszosak leszünk-e egy városi körülmények közt töltött nap végére, hogy mindenképpen tusolással vagy fürdéssel kell befejeznünk a napot. Persze ez a bányászokra vagy öttusázókra nem vonatkozik, és egy homokózóban töltött nap után a gyerektől sem kell sajnálni a vizet.

Annak sem árt utánanézni, csöpög-e a csapunk, mivel egy kádnyi víz is elfolyik pár hónap alatt.

Javítsuk a karmánkat 

Ha nem élünk irracionálisan magas közös költségű lakásban, és jól gazdálkodunk fűtéssel, világítással, vízzel, ha gondot fordítunk otthonunk felújítására és kihasználására, akkor sokkal olcsóbban élhetünk, mintha nem foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel. Ha saját házban élünk, akár napelemet is használhatunk, és visszaforgathatjuk a használt vizet – rengeteg lehetőségünk van takarékoskodni, és ahogy már említettük, az ésszerű energiafelhasználás a természetnek is jó. 

A lakásvásárlás buktatói

Lakást életében leginkább egyszer, de legfeljebb pár alkalommal vesz az ember. Ez az az esemény, amikor sokmindenre érdemes figyelni, és jelentős összegeket lehet veszíteni, ha nem veszünk figyelembe fontos tényezőket.

Ne menjünk egyedül

Ha az érzéseinkre, első benyomásainkra, netán egy szimpatikus lakástulajdonosra vagy ingatlanosra hagyatkozunk, érdekes meglepetések érhetnek. Az első szabály, hogy ne menjünk egyedül új otthont keresni, hacsak nincs szakirányú végzettségünk. Kérjük meg egy ingatlanos múlttal rendelkező, vagy építész, építőmérnök, építésvezető ismerősünket, aki aztán a szép kilátáson túl a kétszáz éves vízvezetékcsövekre, az öt centi vékony falakra és az egyéb apróságokra is felhívja a figyelmünket, amik kikezdenénk az idegeinket az elkövetkező pár évben.  

Ne hagyatkozzunk az ingatlanközvetítőkre, mivel finoman szólva nem a mi vevői érdekeinket nézik. Sokan gyakorlatilag a semmivel egyenlő tudással nyitják-zárják az érdeklődők előtt a lakásokat.

Nem minden Bauhaus

E sorok írója azzal találkozott pár éve, hogy mindent “ez Bauhaus” felkiáltással próbáltak eladni neki lakáskeresés során, ami ötven évnél régebbi volt. Vagyis a valóság és az ingatlanosok állításai – tisztelet a kivételnek – olykor köszönőviszonyban sem álltak egymással. Kell tehát egy olyan ember, aki szakértő szemmel, a valóság talaján állva vizsgálja meg az eladásra kínált ingatlant.

Pár tényező az nlc cikke nyomán, aminek mindenképpen nézzünk utána a kínált lakással való ismerkedés esetén:

  • Elektromos hálózat
  • Vízvezeték
  • Fűtés
  • Szigetelés
  • Nyílászárók
  • Tető és pince

Ne hagyjuk sürgetni sem magunkat. Például érdemes megnézni az ingatlant napfénynél, este is, és átgondolni az összes olyan számbajöhető problémaforrást is, ami a házból, a környékből adódik. Valóban be tudunk-e onnan járni a munkahelyünkre? valóban pótol-e a madárcsicsergés azért, hogy egy erdőn kell áttörnünk, ha egy doboz tejfölt akarunk venni? elandalít-e tíz év múlva is a villamoscsörgés? Fontos kérdések lesznek kis idő elteltével.

Sokan vesznek felújítandó ingatlant, de olykor ugyanabban a lakhatatlan állapotban el is adják a “romantikus” kuckót, mivel keveseknek van képessége és lehetősége, hogy az omladozófélben levő présházból valóban egy páratlanul eredeti meseházikót varázsoljanak.

A felújítás az igazi hősöknek való

Ha nincsenek száz százalékosan megbízható kivitelezőink, a tervezettnél háromszor több megtakarításunk és tökéletes idegeink, egy nyílászáró cserénél vagy falkiverésnél ne igazán fektessünk többet a leendő lakásba. Hagyjuk meg a nagy kihívásokat a lakás átalakítós tévéműsoroknak.

A tulajdonjoggal kapcsolatos kérdések éppenúgy megfontolandóak; szép dolog például a budai Várban lakni, de az önkormányzati tulajdonjog nem biztos, hogy nyugodt éjszakákat fog eredményezni.
Ha viszont mindennek utánajártunk, és megfontolt döntést hoztunk – és a szívünkre is hallgattunk – biztos nem fogjuk megbánni.