A lakástakarék korszaknak vége

Meglehetősen gyorsan, mintegy másfél nap alatt berobbant a hír és már meg is indult a döntési eljárás azzal kapcsolatban, hogy az állam befejezi az LTP-k támogatását.

Támogatás csökkentés helyett más lett

Október 15-e délután jelentek meg az első hírek arról, hogy beadvány érkezett a Parlamentbe a LTP megszüntetéséről. Az indoklás szerint a lakástakarékban gyűjthető összeg nem igazán alkalmas ingatlan megvételére, és sokan a százezres-pár milliós nagyságrendű végösszeget ‘medencére, szaunára’ fordították. Bár az érdekes kérdés, miért most és miért ilyen hirtelen világosodott meg az a tény a döntéshozóknak, hogy nem kellően hatékonyan szolgálja  a lakásteremtést ez a forma, de az valószínűsíthető, hogy az LTP 30 százalékos állami támogatásának vége.

Sokan egyetértenek a fenti véleménnyel, mivel egyre nagyobb számban kötötték meg a lakástakarék szerződést olyanok, akik egyértelműen a családban maximálisan köthető szerződést használták ki. Egész egyszerűen túl kedvező volt ez a forma – Európában egyenesen példa nélküli.

Azok a hírek, hogy az állam változtatást szeretne, és például 20 százalékra esne le a befizetett pénzhez hozzáadott állami támogatás mértéke, már közel egy éve elterjedtek. Már szeptember végén megírtuk a blogon, hogy érdemes mielőbb szerződni, még mielőtt életbe lépnek a változtatások.

Sokan élnének az utolsó lehetőséggel

Ami most biztos, hogy a köztársasági elnök 5 nappal rendelkezik, hogy aláírja a törvényt, így a szerdai lehet az utolsó nap, hogy LTP-t lehet nyitni.

Lehetséges az is, hogy leállítják a folyamatot, mint ahogy a közjegyzői árak drágítását is elhalasztották a tiltakozás hatására.

Az ügyfelek nem sokat teketóriáztak, hosszú sorokban jelentek meg már az első hírek megjelenésének napján többek közt a Fundemanta irodáiban. Amennyiben már tényleg csak 1-2 nap van a lehetőség megszűnéséig, valóban érdemes lehet most beszállni.

Kérdés jelenleg még az, a meglevő ügyfelek meddig kapják a 30 százalékos támogatást a befizetések után.

Lakástakarék pénztár – átalakuló feltételek?

A tervek szerint, melyeket csak piaci híresztelésekből lehet egyelőre tudni, komolyan átformálja az állam a lakástakarékot. Mit fog ez jelenteni a felhasználók számára?

Összemegy a támogatás

Régóta keringő szakmai pletykák szerint, amelyeket a penzcentrum.hu tett közzé – ám még nem lettek hivatalosan megerősítve -, két lépést terveznek az LTP-vel kapcsolatban.

  • Az állami támogatás 20 %-ra csökkenhet a jelenlegi 30 %-ról.
  • A kifizetett maximális támogatás viszont évi 72 ezerről 100 ezer forintra emelkedne, azaz többet lehetne befizetni.

Mindez azt jelenti, hogy 41 600 forint lenne betehető az LTP-be havi szinten, viszont nem 30 %-al, hanem csak 20 %-al toldaná meg az állam. Azaz a támogatás nem lenne olyan jelentős, viszont komolyabb összeget lehetne itt felduzzasztani. Konkrétan az állami támogatás 33 százalékkal kisebb lesz, mint jelenleg.

LTP-vel közelebb kerül
LTP-vel közelebb kerül

Ha ez megtörténik, az LTP elveszti kiugróan magas, 10 % feletti EBKM (Egyesített Betéti Kamatláb Mutató) értékét. A hozam, amit ráadásul kockázatmentesen eredményez ez a befektetési forma, a piacon vezető  – most még. Ez a lakástámogatási forma európai szinten is egyedülálló a 30 százalékos hozzájárulással, ez fog most belesimulni az átlagba, ha a támogatás 20 százalékra esik vissza.

Érdemes még a mostani formátumra szerződést kötni

A magasabb befizetés, amit innentől lehetővé tesz az új forma – amennyiben a változások megvalósulnak – komolyabb végösszeget eredményezhet.

A változtatás azt is célozhatja, hogy ‘életszerűbb’ legyen, a jelenlegi árszinthez jobban igazodjon a célösszeg. Jelenleg ugyanis 4 éves futamidővel 1,3 millió forint takarítható meg, ami egy kiadósabb felújítást sem fedez.

Ha valaki a jelenlegi feltételekkel szeretne LTP szerződést kötni, annak érdemes megtennie ezt, mivel ha valóban megváltoztatják a lakástakarék feltételeit, akkor kevesebbet tesz hozzá az állam, mégha mi többet is fizethetünk be.

 

Abszolút legek a fővárosi lakáspiacon

A befektetők az ingatlanokat tarják a legjobb vételnek továbbra is, megállíthatatlanul pörög a lakáspiac. Jelenleg még nem növekedett számottevő mértékben a lakáshitelek kamata – kimondottan kedvezőek a korábbiakhoz képest – így érdemes akár hitellel is vásárolni, mielőtt elfogynak a jó ajánlatok.

Az ingatlan boom kapcsán a portfolio.hu utánanézett annak, melyek most a legkülönlegesebb ajánlatok.

Melyik a legnépszerűbb kerület a lakást keresők között?

Népszerűségben lekörözhetetlenül vezet a XIII. kerület. Nemcsak itt talál gazdára a legtöbb eladó lakás, de itt is zajlik az építkezések harmada.

Keresettek a budai belső kerületek is, ám itt a hagyományosan magas árak miatt a megvalósuló adásvételek száma kisebb.

Mennyi a legtöbb szoba az eladó lakásokban?

Nem kevés hatszobás lakás van, emellett az öt és fél szobás lakások is előfordulnak. (Félszobának nevezzük a 6 és 12 négyzetméter közti területű szobákat.)

Mennyibe kerül a legolcsóbb eladó újépítésű lakást?

Mivel nagymértékben felfutottak az árak, ma már nem lehet 10 millió körül nem felújítandó otthont keresni, mint akár 5-10 éve. Egy 23 négyzetméteres lakást kínálnak most 15,7 millió forintért.

A legolcsóbb nem újépítésű lakás az ingatlan.com hirdetései szerint egyébként 9,5 millió forintért elvihető, és 11 négyzetméter (galériával együtt 21 négyzetméter). Ablaka nincs, és egy helység egy zuhanyfülkével.

És mennyibe a legdrágább?

Az Astorián, ha van 642 millió forintunk, most megvásárolhatunk egy 245 nm-es legfelső emeleti lakást. Szerény 2,6 millió forint az ingatlan egy négyzetmétere. (Érdekességként: magánszemély számára nettó 228 ezer forintból lehet kihozni egy négyzetmétert, vállalkozások számára 233 ezer forint ez a költség, áfamentesen.)

Mekkora a legkisebb megvásárolható lakás?

A legkisebb valós alapterületű garzon 14 négyzetméter, és a VII. kerületben lehet szert tenni rá.

Mekkora a legnagyobb megvásárolható lakás?

A XIII. kerületben most épül egy 260 négyzetméteres otthon. Szintén itt van készülőben egy két terasszal együtt 376 négyzetméteres lakás (teraszok nélkül 223 nm).

Ha házat keresünk, ebben a kategóriában több 500 négyzetméteres villa is eladó a fővárosban, 260-290 millió forint körüli áron.

Egyre kevesebb a jó minőségű eladó lakás

Kitűnő állapotú eladó ingatlannal rendelkezik? Szerencséje van, mert ez lassan hiánycikk, és nagyon keresetté válik. Jó állapotú ingatlant venne? Akkor gyorsan nézzen körül a piacon, mert egyre nehezebb lesz ilyet találnia.

Csúcson a hitelfelvételek és a lakásvásárlások száma

Nem túlzás, hogy 2018-ban minden előrejelzés ellenére felrobbant a piac, és aki csak tehette, bevásárolt lakásból. Még a nyaralók iránt is hatalmas lett a kereslet. A lakáshitelek iránt – de éppúgy a személyi hitelek iránt is – erősen megnövekedett az érdeklődés és mindez azt eredményezte, hogy a magas áron kínált, de felső kategóriás ingatlanokat sokan keresték.

A vásárlási kedv most is erős, ám az újszerű lakások elfogyóban vannak. Ami a szakértők szerint azért meglepő, mert párhuzamosan zajlik egy lakásépítési dömping. Rengeteg új ingatlan épül, főleg mivel 2020-ra lecseng a kedvezményes, 5 %-os ÁFA időszaka, és már kevesebb mint másfél év van arra, hogy átadják és eladják a jobb árú újépítésű lakásokat. Az év első felében az összes hazai beruházás 17 százaléka házépítés volt.

Ám a fejlesztések nem haladnak olyan pörgősen, mivel az egész régióban nálunk a legnagyobb a szakember hiány az építőiparban.

Ebből van rengeteg a piacon
Ebből van rengeteg a piacon (kép forrás: pixabay.com)

Erősen drágul, amire már ráköltöttek

Ahogy egyre kevesebb jó állapotú eladó lakás van a piacon, úgy egyre jobban látható a különbség az árban a felújítandó otthonokhoz képest. Az is észrevehető, hogy sokkal jobban felfutott a minőségi ingatlanok ára, mind a fővárosban – ahol 25 %-al drágábbak most a jobb otthonok mint korábban -, mind vidéken. Csak egy példa: Szegeden 320 ezer forint átlagosan az újépítésű lakás négyzetméter ára, míg 272 ezer forint a kevésbé jó minőségűek nm ára.

Az eladásra kínált jó állapotú lakások megfogyatkozása ahhoz is vezethet, hogy csökkenni fog az adásvételek száma. Érdemes lehet tehát most – akár lakáshitellel – a még elérhető jó állapotú ingatlanokból vásárolni.

 

Lakáshitelt szeretne? Most érdemes lépnie

A szakértők szerint most már igazán megkezdődik az az időszak, amikor feljebb kúsznak a kamatok. A változás már júliusban megkezdődött. Aki nem akar drága lakáshitelt, annak érdemes most szerződnie.

Változást jósolnak a kamatkörnyezet terén

Növekedésnek indult a lakáshitelek kamatát és törlesztőrészletét meghatározó bankközi kamatláb (BUBOR), ami azt eredményezi, hogy emelkedni fognak a hitelek kamatai, illetve a kamatot is magukban foglaló THM (teljes hiteldíj) mutatók. Átlagosan 4.0-ról 4.4 %-ra kúszott fel a kamatszint év eleje óta.

Már nyár elején megemelték egyes bankok a kamatokat az ajánlatokban, de még elérhetőek hitelek aránylag jó feltételekkel. Aki szeretne jó hitelt, annak nem érdemes tovább várnia, mert a folyamat nem fog megállni, vagy éppen visszafordulni.

Még elérhetőbb a saját otthon
Még elérhetőbb a saját otthon

(kép forrás: forbes.hu)

Aki már eddig változó kamatozású hitelt vett fel, a közeljövőben tapasztalni fogja a  BUBOR mozgásának hatását, mivel ahhoz igazodnak a változó törlesztőrészletek.

Sokba kerülhet az olcsónak tűnő változat

Az biztosan elmondható, hogy érdemes a fix kamatozású kölcsönökre szavazni, mert a változó kamatozású megoldások egyre rizikósabbak lesznek. A vevők egyébként egyre inkább törekednek a stabilabb hitelekre – még ha a kezdő törlesztőrészlet magasabb is -, ma már a felvett hitelek 70 százaléka végig fix vagy majdnem végig fix (5 és 10 évente változó).

Ám nem érdemes aggódni, ha nem ez utóbbit választottuk: a hitelkiváltás megoldhatja az anyagi gondjainkat. Bármikor átválthatunk egy jobb hitelre, és most, hogy a kamatkockázat nő, ez egy nagyon jó lépés, akár több százezer forintot is spórolhatunk ezáltal.

Szeptembertől egyébként szigorúbb feltételekkel vehetőek fel a nem hosszú ideig fixált konstrukciók, ezzel is ösztönzi az MNB az ügyfeleket, hogy a pénzügyi biztonságukat helyezzék előtérbe, szemben az olcsóbb lehetőségekkel.  

 

Top5 pénzkidobás VS Top5 értelmes költés

Rengeteg mindenre csak a társadalmi nyomás és a reklám miatt adunk ki gyakorlatilag értelmetlenül pénzt. A fórumokból remekül össze lehet szedni az emberek erre vonatkozó tapasztalatait. A kiszamolo.hu amerikai véleményeket gyűjtött – ám ne feledjük, vannak olyan költések is, amelyek nagyon is hasznosak.

Az 5 legnagyobb pénzkidobás

Palackos víz. Az a víz, amit a boltból hazahordunk, ötszázszor drágább, és ugyanazt tudja, mint ami a csapból folyik – szomorú igazság. A környezetszennyezés pedig egy plusz következménye a palackos ásványvíz hóbortjának.

Kávé. A világon kevés dolgot adnak el akkora árréssel, mint a kávét. Gondoltál már arra, mekkora a valódi költsége az 590-890 forintos kávédnak? Nagyjából 50 forint, tehát tízszeres áron kapod meg. A kapszulás kávé sem olcsó mulatság, és ezzel rengeteg szemetet termelünk. Leszokni nem olyan nehéz, és – ha kávézókban fogyasztasz –  megmarad havi 15-20 ezer forintod.

a csapba kiöntött pénz
a csapba kiöntött pénz

Nagyobb összegű pénzt tartani a számládon vagy készpénzben. Ott érdemes a vésztartalékot tárolni, ahol kamatozik. Ahol csak áll, ott az infláció miatt csökkenhet is az értéke. Ha vész esetére teszel félre – ajánlott 3-6 havi fizetéssel rendelkezni – válassz egy jól kamatozó, könnyen felszabadítható befektetési formát.

Előfizetni arra vagy megvenni azt, ami nem kell, de másnak van. Csak a presztizs értékért befizetni a legnagyobb kábelcsomagra, miközben 3-4 adót néz a család; méregdrága fajtiszta kutyát venni, amit a kertbe se mertek kiengedni, nehogy baja essen; a sor szabadon folytatható.

Fogyasztótabletták, homeopátiás szerek, méregtelenítő kúrák.

Az 5 legjobb pénzköltési mód

LTP. Idehaza, kétség nem fér hozzá, a legstabilabb és legnagyobb hozamot hozó befektetés a lakástakarék-pénztár.

Élmény vásárlás. Vehetsz a családtagjaidnak, a gyerekednek vagy magadnak bármilyen kütyüt, márkás holmit, semmi sem ér fel azzal, mintha együtt töltötök időt, és új élményeket szereztek.

Tanfolyam, képzés. Lehet offline vagy online, rengeteget ér, ha a szakmádban proaktívan csiszolod a tudásod, vagy akár más téren fejleszted magad. Ha van szabadidőd és némi pénzed, egy nyelvtanfolyam vagy a hobbid profi kitanulása biztosan jó döntés.

Sport. Többet ér, mint időpontot kérni a legjobb pszichológusnál. Testileg, lelkileg rendbe hoz, és még új társaságot is találhatsz. Ha sportfelszerelést vásárolsz, elkötelezettebb is leszel. De az éves fitneszbérlet nem tartozik ide, hacsak nem száz százalék, hogy kihasználod.

Ingatlan. Az adu ász: ha elegendő tartalékod van, nem veszíthetsz, ha ingatlant vásárolsz, akár vidéken, a feljövő térségekben.

Amikor itt az ideje a hitelkiváltásnak

Sokan becsületesen és nagy nehézségek árán törlesztik a hiteleiket, és közben azt gondolják, nem lehet más megoldást találni. A kiút pedig létezik, és hitelkiváltás a neve. Vannak helyzetek, amikor nem is szabad halogatni a másik hitelre váltást.

Ezektől érdemes megszabadulni

Ha nem kezeljük precízen és nagyon önmegtartóztatóan, van olyan pénzügyi termék, ami könnyen ‘elszabadul’. A hitelkártya képes aránylag rövid időn belül nagy tartozásokat generálni, ha nem tartjuk a keret feltöltési határidőket. Az ok az aránylag nagy kamat, ami akár 35 %-os is lehet, ha nem fizetjük vissza időben, amit elköltöttünk. Érdemes lehet tehát a hitelkártyát másra váltani.

A hitelkiváltás különösen akkor nem odázható el,

  • ha a hitelkártya keretet nem merítettük le, de hónapról hónapra növekvő mértékű tartozást halmozunk fel vele.

A folyószámla-hitel szintén olyan kölcsön típus, ami képes komoly adósságot csinálni. Akkor már érdemes másra váltani

  • ha a keret a havi bevételünk többszöröse, és egyre többet használjuk.

Ez azt jelenti, hogy ebbe a helyzetbe kerülve a valós fizetésünkből nem fogjuk tudni a költésünket utolérni.

A személyi kölcsön jobban kontrollálható, de van, akinek itt is gondot okoz a fizetés. Érdemes új hitelt keresni

  • ha egyszerűen túl sok a havonta törlesztendő összeg.

bank

(forrás: bankofamerica.com)

A hitelkiváltás egyszerűen kivitelezhető

Meglehet, csak kissé óvatlanok voltunk a kölcsön felvételekor, mert például kizárólag a törlesztési időszakot néztük, vagy csak a THM-re koncentráltunk. Mivel állandóan kerülnek ki új banki termékek a piacra, biztosan találunk jobb ajánlatot. Vannak bankok, amelyek kedvezőbb THM-mel kínálják a hitelkiváltásos hiteleket, így egy 30-40 százalékos THM-ű hitelkártyát átválthatunk akár egy 10 százalékos THM-mel bíró kölcsönre.

A rossz adós kategóriába azért sem érdemes belekerülni, mert ezzel feketelistára kerülünk a bankoknál. Még ha sikerül is visszafizetnünk a tartozásunkat, előfordulhat, hogy annak külön utána kell járnunk, hogy lekerüljünk a KHR-listáról.  

 

Lakást adunk ki? 8 dolog, amire gondolni kell

Amennyiben hitel vagy LTP segítségével a mostani ingatlan boomban szereztél ingatlant, akár hosszú, akár rövid távon adnád ki, sokmindenre oda kell figyelni.

Szerződés

Mindenképpen kössünk hivatalos szerződést.

Tételes lista az ingóságokról

Ebben szerepelnie kell a lakás felszerelésének, berendezéseinek, akár még fotóval is igazolhatjuk az állagukat. Azt is rögzíteni kell, ki fizeti például, ha kikopik a padló, vagy elromlik a bojler. A szerződés nyugodtan lehet tíz oldalas is.

Közös költség

Alapvető kérdés például, hogy a bérlő a komoly házbeli fejlesztések közös költségre eső részét fizesse-e.

Adószám kiváltás

Akkor van csak erre szükség hosszú távú kiadásnál, ha a bérbeadó fél adószámhoz kötött gazdasági formát választ, egyébként felesleges.

Adózás és a közműórák átírása a bérlőre

Hosszú távú kiadás esetén kétféleképpen is adózhatunk, tételes költség elszámolással és a teljes bevételből 10 százalék leszámolásával. Emellett személyi jövedelemadót is kis kell fizetni a bevételből. Amennyiben nem írjuk át szerződéskötéskor az albérlő nevére a közműórákat, akkor ezeknek a bérlő által megfizetett díja is megjelenik a bevételeink között. A 10 százalékos költséghányad szerinti adózási mód esetén kevesebb lesz ezzel a bevételünk.

Airbnb: más az adózás

A rövid távú kiadás gazdasági tevékenységnek minősül, és másképp adózik. Adószám megszerzése és a jegyzőnél való bejelentés is szükséges.

budapesten a lakáskiadás és airbnb megállíthatatlan

Az engedély nem azonnal lesz meg

Airbnb szállást indítanánk be a szezonban? Az engedély beszerzésére lehet, hogy heteket is várnunk kell. Azt is meg kell jelölnünk, hány személyt szeretnénk elszállásolni. Ha kicsi a lakás, lehet, hogy nem 6 ember, hanem 3 lehet csak a vendégünk.

Kérdés, mit szólnak a lakók

Ha olyan helyszínen veszünk ingatlant – mondjuk a Nagymező utcában – ahol egy házban 18 lakásból már 15 valójában vendégfogadó hely, nem igazán kell aggódnunk.

De ha még a ‘törzslakók’ élnek a házban, egy házszabály változtatással bármikor leállíthatják a tevékenységet.

Ne feledjük el azt sem, a ház Szervezeti és Működési Szabályzatában jelenleg szerepelnie kell, hogy lakáskiadás engedélyezett. Mielőtt megveszünk egy kiadási célú ingatlant, nézzük meg ezt az okiratot.

 

Mi legyen az első lépés, ha hitelt akarsz felvenni?

Elsőként a havi jövedelmed és a lehetséges törlesztőt kell kitalálni? Az online kalkulátorokat kell előkeresni? A rokonokat hívogatni, ki szeretné zálogba adni az ingatlanát? Nem, az első lépés, hogy utánanézzünk, egész biztosan ad-e a bank hitelt.

Tudtunk nélkül is lehetünk a negatív BAR listán

A bankkölcsönök felvételéből ugyanis ki van zárva az, aki rajta van a KHR, avagy korábbi és ismert nevén BAR listán. A Központi Hitelinformációs Rendszert a pénzintézetek tartják fenn, és mindazok rajta vannak, akiknek ‘gondjaik adódtak’ a banki termékek használatával, a hitelek visszafizetésével.

Arról pedig, hogy valamelyik cég felvezetett minket a negatív BAR avagy KHR listára, nem fognak nekünk táviratot küldeni. Vagyis tiltólistásak lehetünk anélkül, hogy tudnánk, ha nem tudatosult, hogy valamilyen hibát követtünk el, vagy már el is felejtettük. Akár kezességvállalás esetén is felkerülhetünk a megbízhatatlan ügyfelek listájára. Ebben az esetben megpróbálhatunk hitelért folyamodni és belevágni a sok munkával járó hiteligénylésbe – esélytelenül.

Szembesüljünk a valósággal
Szembesüljünk a valósággal

Nem kérdezik, mi az oka az aktív státusznak

Ha fenn vagyunk a feketelistán, akkor kérdés, aktív vagy passzív a státuszunk. Az aktív státusz annak jár, aki 90 napot meghaladó, a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozást halmoz fel. Amíg aktív státuszban vagyunk, nem fogunk hitelt kapni. A megoldás a tartozás visszafizetése, vagy a fedezet elárverezése, a futamidő meghosszabbítása lehet.

A passzív státusz az aktív státusz lejártát követő időszak. Ez legfeljebb egy évig tart, utána a problémás ügyfél törlődik a listáról, és nem marad nyoma annak, hogy KHR-listás volt. Passzív státuszban esélyünk van hitelt kapni, például adóstársként, de jóval rosszabb feltételekkel juthatunk pénzhez, mintha tiszta lenne a hitelmúltunk.

Épp ezért nagyon fontos a pontos törlesztés; ha úgy érezzük, adósságspirálba kerülünk, például hitelkiváltással vagy adósság rendezéssel kereshetünk számunkra megfizethetőbb kölcsönt.

 

Betörésbiztos ingatlant venne?

Nemrég nyilvánosságra hozták az ingatlanpiaccal összepárosított bűnözés-térképet, így – ha a mostani, még kedvező lakáshitelekkel vagy LTP-vel – tervez vásárlást, utánanézhet, mekkora a bűnözési ráta a megtekintett ingatlanok környékén.

Magas áron sem veszünk sérthetetlen ingatlant

Az OTP Ingatlancsoport fejlesztésében készült térképen nemcsak a környék veszélyessége van feltüntetve, hanem az egyes körzetek 2017-es lakás árai is. (Amelyek ma már talán nem annyira relevánsak, hiszen egy év távlatában is sokat változtak az árak.)

A térképről kiderülhet, korrelálnak-e az árak a veszélyességi szinttel, azaz a ‘súlyosabb’ környékek olcsóbbak-e?

Érdekes módon az derült ki, 2017-ben a legtöbb bűncselekmény a XIII. kerületben történt. Ami elég meglepő, hiszen – főleg belsőbb részei – nem tűnnek Harlemnek. Ám a XIII. kerület kiterjedt mérete (13,4 négyzetkilométer) miatt is győzhetett.

Ugyanekkor ez a kerület kimondottan drágának számít, félmillió forintot megközelítő átlagos négyzetméter árral. Mielőtt elgondolkodnánk, milyen veszélynek tesszük ki magunkat sok pénzért, megjegyzendő: a Pozsonyi út-Szent István park ár tekintetében országos rekordokat döntő környéke erősen megemeli az egész kerület átlagos ingatlan árát.

Rózsadombon jól jön a hengerzár

A második legnagyobb bűnözési ráta Miskolcot jellemzi. Az egykori iparvárosban jóval szerényebbek az árak, 2017-ben 135 ezer forint volt a lakások egy négyzetmétere. Csaknem négyszer akkora ingatlant lehet itt ugyanannyi pénzből venni, mint az első helyezett Újlipótváros-Angyalföld körzetében.

Veszélyes környék Erzsébetváros, főleg testi sértések terén toplistás, itt a lakásárak erős emelkedésnek indultak – ám aki a bulinegyedben vásárol, inkább befektet és magánhotelt nyit, mint ideköltözik.

Ha lakásvétel, a betörések száma lehet a legérdekesebb. Ezen a téren a II. kerületben volt a legtöbb eset 2017-ben – ahol 571 ezer forint egy négyzetméter -, ezt követte Újbuda, Zugló, és Kecskemét. A II. kerületbe járnak a legtöbben autót is lopni, ám a vevőket ez nem riasztja el, az ingatlanpiac ebben a budai kerületben megingathatatlanul pörög – akárcsak az egész országban.