Már a nyaralók piaca is pörög

Határozottan jó üzlet hétvégi házat, nyaralót venni, megnőtt az érdeklődés a frekventáltabb üdülőövezetekben az ilyen ingatlanok iránt is. Ám ha telek vásárlását tervezzük, jó tudni, a lakástakarék-pénztár és a lakáshitel másképp kezeli, illetve kezelheti a nyaralókat, mint a lakás célú ingatlanokat.

Sokan fektetnek be ingatlanba, és ez alól a nyaraló sem kivétel, épp ezért emelkedhettek meg a Balatonnál vagy a Velencei-tónál 40 százalékkal az ilyen típusú házak árai egy év alatt. Itt is egy zárt piacról beszélhetünk, a legjobb környékek már be vannak építve, éppen ezért ezeken a helyeken nem várható árcsökkenés, a megvett ingatlanok őrzik vagy növelik értéküket.

balaton
A balatoni nyaraló nem olcsó vétel

(kép forrás: nonstopbalaton.hu)

Ha saját célra, vagy befektetésként vásárolnánk nyaralót, van pár tudnivaló, amivel érdemes tisztában lenni.

Az övezeti besorolása az ingatlanunknak igen fontos, mivel ez dönthet arról, mennyire beépíthető, illetve közművesíthető. Például a lakótelek 30 százalékára építkezhetünk, az üdülőteleknek viszont csak a 15 százalékára. A zártkerti besorolás még több megkötést jelent.

Ha hitelből tervezzük megvásárolni a nyaralót, olyan bankot kell találnunk, amelyik erre a célra ad kölcsönt. Fontos lehet, mi áll a tulajdoni lapon, lakóház vagy üdülő, hétvégi ház, gazdasági épület. Ez utóbbinál például lakáshitelre nem sok esélyünk van. Az ingatlannak lakhatónak kell lennie, ami annyit jelent, szobával, fürdőszobával, konyhával és állandó fűtéssel kell rendelkeznie. Emellett a nyaralónak legkevesebb 5 millió forint értékűnek kell lennie. Általában 1-2 százalékkal drágábban kapunk hitelt ilyen típusú ingatlan vásárlásra.

Ha LTP-t szeretnénk felhasználni egy telek, nyaraló megvásárlására, ennél az egyébként igen sokoldalúan felhasználható finanszírozási formánál csak akkor van erre lehetőségünk, ha a tulajdoni lapon lakóingatlan szerepel.

Végül egy jó hír: az üdülőkre vonatkozó adózási szabályok enyhülnek ettől az évtől. Míg korábban a nem lakás célú ingatlan 15 évi tulajdonlás után volt adómentesen eladható, ma már 5 év után értékesíthetjük az ingatlanunkat ilyen formában. Ha 5 éven belül adunk túl rajta, akkor a nyereségünk sávosan változó adóalapjának 15 %-a az adóteher.

 

Tippek váratlan meggazdagodás esetére

Számtalanszor hallani, hogy valaki elvitt egy mesebeli nyereményt valamelyik szerencsejátékban, majd összeomlott a magánélete, pár év alatt köddé vált a pénze. Ha még szóba áll a riporterekkel a folyamat végén, úgy nyilatkozik az egykori boldog nyertes, bár sose nyerte volna meg ezt az összeget.

Meglepően hamar véget tud érni egy végtelennek tűnő vagyon, egy százmilliós összeget el lehet veszíteni akár néhány év alatt is, főleg, ha van pár ‘segítőkész’ rokon, barát. Az egyik kulcsszó a megtakarítás ilyen esetben. Azt is tudni, hiába keresnek forintban milliárdos összegeket, több világsztár is kifutott már a pénzéből öt-tíz év alatt. 

Ezt célszerű kihagyni
Itt például elfolyhat a pénzünk

(kép forrás: beaurivage.com)

A milliókkal tudni kell bánni

Bár a 15 hete halmozódó 1,9 milliárd forintot a lottósorsoláson csak egy ember vitte el a múlt hétvégi sorsoláson, és ő nem biztos, hogy olvassa ezt a blogbejegyzést, más esetben – például váratlan öröklésnél – is érdekes lehet, ha tudjuk, hogy őrizzük meg a józanságukat. A tippek akár a mindennapi takarékoskodásra is alkalmazhatók kicsiben.

 • Adjunk magunknak fél évet arra, hogy kitaláljuk, mire fordítjuk a milliókat.
 • Ne lépjünk ki a munkahelyünkről csak azért, mert gazdagok lettünk. Egyrészt felborítja az életünket ez a lépés, másrészt szükség lehet még a keresetünkre.
 • Nem kell mindenkinek elmondani, hogy sok pénz állt a házhoz. Adhatunk másnak is az összegből, de ezt tegyük nagyon diszkréten.
 • A hiteleinktől szabaduljunk meg első lépésben.
 • Ne döntsünk érzelmi alapon, válasszunk egy megbízható, komoly portfóliójú befektetőt, könyvelőt, és próbáljuk szakemberek segítségével a legtöbbet kihozni a pénzünkből. Ahelyett, hogy végigvásároljuk Milánó bevásárlóutcáit, fektessünk betétbe, takarékszámlába, ingatlanba.
 • Ne a kockázatos alapokat keressük, ezek a kisebb összegeket forgatóknak valók, a mi célunk a tőkevédelem, a pénz értékének megőrzése.
 • Egy apróság, amit jó tudni: egy amerikai kutatás szerint nem a gazdagok élnek a fényűző villákban, és nem ők járnak többszázezres öltönyökben, hanem azok, akik hónapról hónapra élnek és hitelből költekeznek. Az igazi vagyonok tulajdonosai köztünk élnek, átlagos körülmények között.
 • Akkor mi értelme a gazdagságnak, ugye? Ne zárjuk el az összes pénzt, mert csak megkeseredünk, éljük meg egy-két álmunkat. De ne az összeset, és ne mi fizessük mások álmait.
 • Fontos gondolni a nyugdíjas korunkra, a gyerekünk taníttatására, és a saját képzésünkre. A tudás az egyik legkomolyabb befektetés, ami mindig megtérül, az idős kor pedig közelebb van, mint gondolnánk. Ezekre a célokra mind áldozzunk nagyvonalúan.  

Aktív BAR-lista? Van, amikor nem akadály

De a legtöbbször bizony akadály, és nagyon kell vigyáznunk arra, hogy gondosan kezeljük a pénzügyeinket. Például olyan hitelt vegyünk fel, amit vissza tudunk fizetni, vagy ha látótávolságba került az adósságspirál, folyamodjunk hitelenyhítő,  -kiváltó hitelekhez

Gyakori, hogy egy kliens csak a hitelfelvételi procedúra megkezdésekor szembesül azzal, hogy valamikor feltették a korábban BAR (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer), ma Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistájára. A BAR és a KHR közt van különbség, utóbbi egy pozitív adóslistát is kezel.

Füllentésért is BAR-lista státusz jár

Természetes személy akkor kerül fel negatív listára, ha hátraléka – pénzintézetnek vagy akár telefontársaságnak – meghaladja a mindenkori legkisebb minimálbér összegét, és ez folyamatosan több mint 90 napon keresztül fennáll.

Aktív státuszúak maradunk, amíg csak nem egyenlítettük ki a tartozást, vagy például nem hajtja be a követelését rajtunk a bank. Ezután még a passzív státusz következik, mint figyelmeztető jelzés más pénzintézetek számára.

Emellett az adóslistán kötünk ki, ha bármilyen pénzügyi termék (bankszámla, hitel, stb.) szerződéskötésénél valótlan adatokat közlünk, vagy jogosulatlanul használunk egy bankkártyát. Ennek minősül még az is, hogyha  a kártyánkat odaadjuk másnak, hogy azzal vásároljon és mi nem vagyunk ott. A kezességgel is nagyon kell vigyázni, az is negatív státuszt eredményezhet.

A KHR-ben a rólunk fellelhető infó az ügyfélminősítés alapvető eleme. A bankok többféleképpen állhatnak hozzá a negatív minősítésű felekhez: van, ami az egyiküknél kizáró ok, míg a másiknál nem az (például a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosainak KHR státusza).

Járuljunk hozzá a pozitív listára kerüléshez

A pozitív hiteltörténetünket érdemes engedélyezni a banknak, hogy közzétegye, mivel így jobb feltételekkel kaphatunk legközelebb hitelt – ez egyfajta tudatos pénzügyi imázs építés.

hitelmult
Nyugodtak lehetünk tiszta hitelmúlttal

(kép forrás: cashinyourannuity.com)

Egyes vállalkozások azt tanácsolják, az aktív KHR listások, akik sehol nem kapnak hitelt értelemszerűen, rokon, ismerős segítségével vegyenek fel kölcsönt. Mindkét fél részéről erősen meggondolandó, hogy más tartozását felvállalja, főleg, ha az egyik fél már negatív pénzügyi múlttal rendelkezik.

Ha a házastársunk került fel valamilyen okból a listára, ott viszont mutatkozik megoldás. Bár a házastársi vagyonközösség miatt egy ‘pénzügyi személyiségként’ kezel minket a bank, ügyvéd előtt tehetünk nyilatkozatot arról például, hogy a hitellel beterhelendő ingatlan a tiszta múltú fél sajátja. Ám ha korábban nem tudtunk egy kölcsönt visszafizetni, egy ilyen lépést mindenképpen jól gondoljunk át.

Óvatosan a PayPallal

Ma már természetes, hogy határok közt, a világ egyik pontjáról a másikra utalva használjuk a pénzünket. A bankszámláról való, külföldre történő online pénzküldésnek – amely nem egy helyzetben elkerülhetetlen – legegyszerűbb módja erre szakosodott szolgáltatók igénybe vétele.

A TransferGo vagy a TransferWise optimális megoldást jelentenek a deviza utalásra, anélkül, hogy a bank tetemes díjakat számolna el a pénz átváltásáért és átküldéséért. A középárfolyamon utalás garantált, és a díj is sokkal kedvezőbb.

Prémium ügyfélnek olcsóbb

Az, hogy melyik megoldást használjuk, függ például az utalandó összegtől, mivel vannak olyan cégek, amelyek magas összeg esetén kedvezőbb árfolyamot biztosítanak.

Ha online kell fizetnünk, külföldi webáruházból rendelünk, akkor pedig sokaknak a legkézenfekvőbb a PayPal-t választani, igaz sokan használnak egyéb céget, például a Netellert, a Skrillt.

A legfőbb ok a biztonság: a PayPal egyfajta áthidaló megoldást nyújt, hogy ne közvetlenül az ismeretlen szolgáltatónak kelljen megadni a bankszámlaszámunkat, adatainkat. A PayPal fiók megléte biztosítja nekünk a cég ügyfélszolgálatát és eléggé fejlett vásárlóvédelmét – a ‘refundolás’ segítségével, ha nem kapjuk meg a rendelt terméket a harmadik féltől, visszakapjuk a pénzünket – , ám ilyenkor is érdemes résen lennünk. A csalók akkor is trükközhetnek, ha a PayPal ügyfelei vagyunk.

Észrevétlenül drágul

Nekünk magyaroknak a már korábban itt a blogon megírt információ sem mellékes, hogy a cég a saját, eléggé kedvezőtlen árfolyamán vált. Érdemes pár beállításon módosítanunk, ha nem forintban szeretnénk fizetni.

Az sem elhanyagolható, hogy nemrég megemelte a szolgáltatásai árát a pénzforgalmi vállalkozás.

Mindezt egy Privacy Policyről szóló levélben lehet némileg eldugottan megtalálni, és ez azt jelenti, hogy minden szolgáltatás, így a pénzváltás költsége is drágább lesz fél százalékponttal. Tehát ha például eBayen, Amazonon vásárolunk, ennyivel többe fog nekünk kerülni az áru, ha a PayPalt használjuk fizetésre.

Megszűnik a jelenleg legolcsóbb LTP

Indul a visszaszámlálás: február végén megszüntetik a most legelőnyösebb, és épp ezért legnépszerűbb lakás takarékpénztárat. Még pont van idő, hogy aki LTP-t indítana, február 26-ig beszálljon.

Kitűnő lehetőség, mégha nem is egyszeri

Az LTP megoldások – mint már többször írtuk – a legtökéletesebbek arra, hogy lakáscélra az állam éves 30 %-os (maximum 72 000 forint értékű) kiegészítésével jelentős megtakarítást érjünk el. Amivel számolnunk kell, hogy több évig tart a pénzgyűjtés, a lakástakarékból nem tudunk mondjuk egy év elteltével kiszállni, és vinni a megtakarítást. Csak akkor indítsunk takarék szerződést, ha biztosak vagyunk benne, hogy fogjuk tudni fizetni évről évre.  

otthonteremtes
a cél a minél szebb, korszerűbb lakás vagy ház

(forrás: sweethome3d.com)

Emellett a belépéskor számlanyitási díjat kell fizetni az “elstartolóknak”, így nem lehet nulla forinttal indulni a szerződéskötéskor.

Az ERSTE Egyotthon 0149 esetében bármelyik opciót – 5, 6, 8 vagy 10 éves szerződést – választjuk, elengedik a számla nyitásának költségét. Minderre tehát február végéig van lehetőség.

Akciós LTP ajánlatokat szerencsére találunk a piacon, korábban az OTP futtatott ilyen akciót.

Nem csekély összegről van szó

Ha nem a mostani Erste ajánlatot választjuk – mivel más most nem elérhető hasonló kedvező kondíciókkal -, ingyenes indulásra akkor számíthatunk más bankoknál és szerződéseknél, ha például számlavezetést vagy hitelt igényelünk kapcsolt szolgáltatásként az adott pénzintézetnél.

A befizetendő kezdő összeg egyébként jellemzően a szerződéses összeg 1 %-a, és ez nem csekélység. Ha például 20 ezer forintot fizetünk be 10 évig, bármely banknál, akkor a törvényileg szabályozott, egységes keretek miatt ez 75 ezer forintos számlanyitási díjat jelent.

Az egységes keretek ellenére a jelenleg a piacon levő 4 szolgáltató által kínált lakástakarék-pénztári szolgáltatások közt vannak például a kamat, illetve a csatolt termékek (pl. hitel) tekintetében különbségek.

A kamatok számítását, és a termékek összehasonlítását bonyolítja, hogy az EBKM (évesített kamat) számítást a szolgáltatók eltérő módon végzik, erre érdemes odafigyelni.

Egy biztos: igen egyszerű kiszámítani, hogy a legjobban a legrövidebb időtávú LTP éri meg. Minél több pénzünk van ugyanis benn, az évi fix 72 000 forintos állami támogatás annál kisebb hozamot jelent. A 30% nem hozamot jelent, az ugyanis évről évre csökken. Jobb több rövid távú szerződést kötni családi körben, mint egy hosszú távút.

Kivárás vagy hitel?

Sokan vannak abban a helyzetben, hogy önerő nélkül szeretnének mielőbb lakáshoz jutni. Milyen lehetőségeik vannak, mit tanácsolhatnak nekik a szakértők?

Először is: mit jelent az önerő nélküli helyzet?

Akkor használják, általában ingatlanvásárlásnál ezt a kifejezést, ha az ügyfél nem rendelkezik saját forrással, amit a kölcsön összegén túl ráfordíthatna a vételre – ez lehet (azaz lehetne) készpénz, munkáltatói kölcsön, bankbetét.  

Két megoldás lehetséges ekkor, vagy azonnal szeretnénk a lakást megvenni, és felveszünk egy meglehetősen nagy összegű hitelt. Vagy gyűjtünk pár évig még pénzt, és némi önerővel felfegyverkezve vágunk bele az ingatlanvásárlásba. Így kisebb hitelt kell majd igénybe vennünk, aminek hosszútávú előnyei vannak.

dontes

(kép forrás: lifejottings.org)

Érdemes megtámogatni a pénz gyarapodását

A saját pénz előteremtése történhet lakástakarék pénztár segítségével, így négy évre van legalább szükségünk – bár vannak hitellel kombinált megoldások, amelyekkel hamarabb kiléphetünk a szerződésből -,  de az állam támogatja a gyarapodásunkat.

Ha várni szeretnénk, érdemes elindítani a családban minél több LTP szerződést, és így gyűjteni rövid idő alatt minél több tőkét (amit csak ingatlanvételre fordíthatunk). Emellett kamatoztathatjuk a pénzünket például állampapírban, így a kamatnövekedés kockázatát kivédhetjük.

Mi a kockázat?

Ha évekkel kitoljuk a saját otthon megvásárlását, annak a kockázata, hogy változhatnak a jelenlegi lakáspiaci viszonok, és akár magasabb is lehet később az ingatlanok ára. Ez a folyamat zajlott le például az elmúlt két évben, de az elmúlt húsz évet a nehezen kiszámítható hullámzás jellemezte. A másik lehetséges kockázat a hitelkamatok emelkedése.

Mindkét folyamat nehezen bejósolható – annyi előrejelezhető, hogy nemigen járhat együtt a tovább emelkedő ingatlanárakkal a hitelkamatok növekedése -, mindenesetre aki most vesz fel hitelt, sokkal jobban jár, mint eddig bármikor.

Ha nem várunk, és most vásároljuk meg hitelre álmaink otthonát, az elszállt ingatlanárak ellenére is olcsóbb számunkra a kölcsön, mint akár pár éve, a törlesztők annyira alacsonyak.

Amiről még nem érdemes elfeledkezni, hogy bármikor kedvezőbbre cserélhetjük a hitelünket, azaz ha megjelenik a piacon még jobb lakáshitel, később csökkenthetjük ezzel törlesztőrészletünket.

 

Hitel olcsóbban – hogy ússzuk meg az elő- és végtörlesztést?

Minden lakáshitel felvevő tudja, hogy ha sikerül előbb lezárnia a hiteltörlesztést, akkor végtörlesztési díjat fog kérni a bank. A végtörlesztés mellett létezik előtörlesztés is, amikor a tartozás egy részét fizetjük vissza, és ez sincs ingyen. Szerencsére mindkettő kikerülésére vannak lehetőségek.

Sokan túlzónak tartják a hitelező részéről ezeket a díjakat, hiszen a kamatokat amúgy is törleszti az adós. Ám ha évekkel lerövidül számunkra a törlesztési időszak, akkor sokkal olcsóbban kapjuk meg a hitelt, és a bank az elmaradt kamatok miatt kárpótlást szeretne.

Az ügyfél több okból is szívesen abbahagyja a hitele törlesztését, amint tudja. Mindig kockázatos évekre előre hónapról hónapra egy nagyobb összeg kifizetését vállalni, hiszen nem látjuk előre a jövőt. Másrészt pedig, ha nem fix összegű a törlesztőrészletünk, főként ha rövid kamatperiódusú, akkor függeni fog az aktuális kamatszinttől. Mindig várnunk kell majd arra, mivé változik az összeg, amikor újraszámolja a bank – ez ugye elég komoly stressz faktor. Választhattunk például 3 éves, 5 éves vagy 15 éves kamatperiódust; minél gyakoribb a váltás, annál rázósabban alakulhat a hiteltörlesztés.

Hogy tudjuk lerövidíteni a törlesztést?

Akkor van komolyabb kiadásunk mint hitelfelvevőnek, ha az első 3-5 évben vissza tudjuk valamilyen jó szerencse folytán fizetni a teljes kölcsönt. Az elengedett kezdeti költségeket ilyenkor általában pluszban visszafizetteti a hitelező.

Ha később  törlesztünk, a végtörlesztés egy 1,5-2 %-os díj, és maximalizálva van az összege, ami jóval kedvezőbb, de ha van mód rá, érdemes elkerülni. Tehát nem kell az összes elmaradt kamatot visszafizetnünk.

ház
hamarosan boldog lakástulajdonosok lehetünk

(forrás: realtor.com)

Alapvetően az előtörlesztés esetén van módunk rá, hogy bizonyos – pénzintézetenként más-más – esetekben ne fizessük. Több banknál az első vagy az első két előtörlesztés ingyenes, és mindig megszabnak egy 4-5 éves időszakot, ami előtt nem lehet ezzel a lehetőséggel élni. Az előtörlesztéssel csökkentjük a tartozást, ám az egész hitelt nem tudjuk egyszerre letenni.

Itt választhatunk: alapesetben ugyanolyan hosszú marad a futamidő, csak kevesebbet fizetünk havonta, ha inkább kurtább futamidőre szavaznánk magasabb részletekkel, akkor azt szerződésmódosítással tudjuk elérni.

A végtörlesztés pedig akkor maradhat el, ha:

 • Bankon belüli hitelkiváltás történik
 • Hitelkiváltáskor, mikor új bankba lép át az ügyfél, az új hitelbe beletörlesztik díjmentesen az előző hitel összegét
 • CSOK igénylését követően született gyerek esetén az utólagos támogatással kiváltható a hitel
 • Valamely adós halála esetén – de erre inkább ne kerüljön sor.

Egyre kisebbek a lakások

És egyre többe kerülnek. Immár hivatalos: történelmi rekordot döntöttek a hazai lakásárak. Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint – amely 29 ország adatait vizsgálta – a magyar ingatlanok drágultak a legnagyobb arányban  az EU-ban.

Ám mivel a forint alapú hitelek extrém olcsóak – szintén rekordot döntenek éppen, csak éppen mélységben – lakásra szert tenni tulajdonképpen nem sokkal nehezebb, mint korábban.

Még sosem érte meg ennyire lakáshitelt felvenni

A bankok ajánlatai közt a rövid kamatperiódusú új lakáshitelek átlagkamata 3,7 százalék alá esett. Szinte kockázatmentes, 5-10 évig rögzített kamatozású hitelt is lehet kapni 6,1 százalékra.

A nemzetközi összehasonlítás szerint nálunk kúsztak leginkább felfelé az árak a múlt év utolsó negyedévében. Azaz az előrejelzések, amelyek ősztől megtorpanást jósoltak, nem igazolódtak be, az áremelkedés folytatódott. Lettország és Bulgária közelít csak meg minket a növekedésben.

Ha azonban 2010 óta nézzük a növekedést, nem mi vagyunk a legjobban dráguló piac, Észtországban például 67 százalékkal ugrottak meg a lakásárak. Nálunk összességében 20 százalékot mentek felfele az árak hat év viszonylatában.

Az, hogy az utóbbi évben érzékelünk egy szinte irreálisnak tűnő drágulást, annak is köszönhető, hogy 2014-ben komoly mélységben voltak az árak.

További csúcsdöntögetés ingatlan téren, hogy a nominális árszint is rekordot döntött az OTP elemzése szerint. Vagyis még sose voltak ilyen magasan a hazai ingatlanárak. Az ok a szűkös kínálat eladási oldalon, és hogy a lakás az egyetlen stabil hasznot hozó, biztonságos befektetés jelenleg.

Budapesten egymillió is lehet egy négyzetméter

Mint minden téren, itt is nagy eltérések figyelhetőek meg az országon belül. Budapesten 5 millió forint alatt már lehetetlen lakást találni, a 10 millió alattiaknak eléggé mások lettek a jellemzőik – rosszabb állag, kevesebb négyzetméter – mint korábban. Ötödannyiba kerülnek viszont az ingatlanok Nógrád megyében.

Jelenleg a legdrágább az otthonteremtés vidéken Kecskeméten, Veszprémben és Debrecenben.

otthon
amerikai doboz-otthon

(forrás: homeadore.com)

Nem csoda, hogy minél kisebb alapterületen, minél több szobát keresnek a vásárlók. Az új lakások egyre kisebbek. Átlagosan az újépítésű otthonok szerényebbek, mint akár egy évvel korábban. Idén januárban az országos adatok szerint 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret.

Új év, új élet – hogy takarítson meg 1,5 millió forintot

Sokszor elszalad velünk a ló, ha a költekezésről van szó – és ezzel nem kevesen januárban szembesülünk. A karácsony körüli felhajtás arra ösztönöz, hogy vessük bele magunkat az ünneplésbe, ne törődjünk az anyagiakkal, és mire észrevennénk magunkat, sokkal több ment el az ajándékokra, a díszítésre, a vacsorára, az utazgatásra, benzinre, mint gondoltuk volna.

A jó hír az, hogy ez elkerülhető

Nem kell kiszaladnunk a pénzügyi keretünkből, és félre is tehetünk, például a CNN Money által összegyűjtött tanácsokat megfogadva.

Akár milliók is összejöhetnek egy kis odafigyeléssel, és a megfelelő pénzügyi konstrukciók kiválasztásával.

Természetesen az amerikai átlagpolgárra szabott tanácsokat – aki jellemzően 5,5-ször többet keres, mint egy hazai átlagember – át kellett szabni a magyar viszonyokra, de a javaslatok így is követhetőek. A CNN Money szerint némi takarékoskodással az USÁ-ban 10 millió forintnak megfelelő összeg tehető félre 3 év alatt. Ez nálunk 1,5 millió forint lehet.

Mik a lépések?

A szakemberek szerint reálisan a jövedelmünk 20 %-át tudjuk félretenni, ennél több esetében meglehetősen sok mindenről le kell mondanunk.

Ha havi 200 ezer nettó bevétellel számolunk, 40 ezer forintot takaríthatunk meg így minden hónapban. A lényeg a következetesség: ez vonatkozik a nyári hónapokra, amikor nyaralásra úszik el a pénz, vagy a legkritikusabb hónapra, ami – nem nehéz kitalálni – a december.

Az amerikai példában említett átlagember naponta ötször ellenőrizte a kiadások szintjét, és mindezt táblázatban vezette egy számítógépes program segítségével.

takarekoskodas

(forrás: illustratedteacup.com)

A klasszikus 50/20/30-as szabályt is figyelembe vette, miszerint jövedelme felét elköltötte a szükségleteire, 30%-ot változó költségekre, és 20%-ot megtakarított.

Hogy növelhetjük még tovább a tartalékainkat?

Érdemes a félretett pénzt bankba tenni. Ha befektetjük valahova a pénzünket, például kamatozó kincstárjegybe, akkor számíthatunk rá, hogy nem veszít az értékéből az inflációval.

Ha még többet szeretnénk nyerni, a legjobb megoldás a lakástakarékpénztár. Ekkor a havi félretett pénzünkhöz 30 %-ot tesz hozzá az állam, persze vannak megkötések: a végeredményként létrejövő összeget ingatlanba kell beleforgatnunk. Ám az ingatlan értékálló befektetés, amit remekül pénzzé tehetünk a későbbiekben, így ezt érdemes megfontolni. Ha pedig önkéntes nyugdíjpénztár mellett szavazunk, az állam 20%-al toldja meg a megtakarításunkat.

Már késő beszállni az Airbnb-be

Nem bővül tovább az Airbnb-piac Budapesten, állítják a szakemberek. Vagyis aki eddig nem vágott bele a rövid távú lakáskiadásba, annak sokkal nehezebb ‘megvetnie a lábát’ a piacon, mint a hullám kezdetén. Érdemes inkább a hosszú távú, hagyományos lakáskiadással foglalkozni, abban még mindig bőven vannak lehetőségek a fővárosban.

Sok energiát kell belefektetni

Ahogy egyre kevesebben szállnak bele, úgy egyre többen szállnak ki az airbnb-zésből, mivel ma már nehezebb turistát fogni, mint egy-két szezonnal korábban

Másrészt ez a tevékenység nem is olyan könnyű pénzkereset. Sokat kell foglalkozni a lakókkal, a lakással, és emellett nem ritka, hogy a Budapestre jellemző bulituristák lelakják a szállást – írja cikkében az Index. Aki korábban pár napra adogatta ki az ingatlanát, az gyakran tér át inkább a diákokra, például az Erasmus ösztöndíjjal Budapestre költöző külföldi fiatalokra.

airbnb
Budapest egyes részein a szállások jól eladhatóak

(forrás: nomadicnotes.com)

A turisták pedig egyre szűkebb területen foglalnak szívesen szállást. Aki nem a bulinegyedben vagy közvetlen környékén kínál szálláshelyet, annak extrákat kell nyújtania, hogy felkeltse az érdeklődést. Egyre professzionálisabbá válnak a szállásadók, gyakran – éppúgy mint Milánóban, Párizsban, Barcelonában – cégek állnak a magánlakás kiadás mögött. A profi háttér azonban a romantikáját is elveszi annak, hogy úgymond más otthonában vendégeskedünk.  

Az is eléggé ellene hat az Airbnb további térhódításának, hogy a belvárosi lakóközösségek sokszor kifogásolják, hogy a házban hostel vagy lakáskiadás működik.

Zavaróvá vált a sok airbnb-s lakás

Az aggodalmak teljesen érthetőek, még egy friss albérlő is okozhat meglepetéseket, hát még a pár naponta cserélődő, Budapestre főleg kikapcsolódni járó turisták. Sok türelem kellhet a hajnali, késő esti fapados járatokhoz, vagy azoktól bőrönddel jövő-menő vendégekhez, hogy az emelkedett hangulatban való hazaérésről ne is szóljunk.

Dönthet úgy például egy társasház közgyűlése, hogy csak lakásnak legyenek használhatóak az ingatlanok.

Nemzetközi szinten sok városból szorítják ki az Airbnb-t azért, mert az egekbe veri fel az albérlet árakat. Budapesten még nem lépett fel a városvezetés a startup ellen, de lehet, hogy nem is lesz erre szükség, magától csillapodik az Airbnb-láz.

Ennek a hagyományos albérletet keresők is örülhetnek, mivel nem emelkednek tovább a bérleti díjak.

Egy biztos: bérbeadási célból ingatlant venni, és azt igényesen felújítva, hosszú távra kiadni – főleg diákoknak az egyetemek környékén – még mindig stabil befektetés.