Megszűnik a jelenleg legolcsóbb LTP

Indul a visszaszámlálás: február végén megszüntetik a most legelőnyösebb, és épp ezért legnépszerűbb lakás takarékpénztárat. Még pont van idő, hogy aki LTP-t indítana, február 26-ig beszálljon.

Kitűnő lehetőség, mégha nem is egyszeri

Az LTP megoldások – mint már többször írtuk – a legtökéletesebbek arra, hogy lakáscélra az állam éves 30 %-os (maximum 72 000 forint értékű) kiegészítésével jelentős megtakarítást érjünk el. Amivel számolnunk kell, hogy több évig tart a pénzgyűjtés, a lakástakarékból nem tudunk mondjuk egy év elteltével kiszállni, és vinni a megtakarítást. Csak akkor indítsunk takarék szerződést, ha biztosak vagyunk benne, hogy fogjuk tudni fizetni évről évre.  

otthonteremtes
a cél a minél szebb, korszerűbb lakás vagy ház

(forrás: sweethome3d.com)

Emellett a belépéskor számlanyitási díjat kell fizetni az “elstartolóknak”, így nem lehet nulla forinttal indulni a szerződéskötéskor.

Az ERSTE Egyotthon 0149 esetében bármelyik opciót – 5, 6, 8 vagy 10 éves szerződést – választjuk, elengedik a számla nyitásának költségét. Minderre tehát február végéig van lehetőség.

Akciós LTP ajánlatokat szerencsére találunk a piacon, korábban az OTP futtatott ilyen akciót.

Nem csekély összegről van szó

Ha nem a mostani Erste ajánlatot választjuk – mivel más most nem elérhető hasonló kedvező kondíciókkal -, ingyenes indulásra akkor számíthatunk más bankoknál és szerződéseknél, ha például számlavezetést vagy hitelt igényelünk kapcsolt szolgáltatásként az adott pénzintézetnél.

A befizetendő kezdő összeg egyébként jellemzően a szerződéses összeg 1 %-a, és ez nem csekélység. Ha például 20 ezer forintot fizetünk be 10 évig, bármely banknál, akkor a törvényileg szabályozott, egységes keretek miatt ez 75 ezer forintos számlanyitási díjat jelent.

Az egységes keretek ellenére a jelenleg a piacon levő 4 szolgáltató által kínált lakástakarék-pénztári szolgáltatások közt vannak például a kamat, illetve a csatolt termékek (pl. hitel) tekintetében különbségek.

A kamatok számítását, és a termékek összehasonlítását bonyolítja, hogy az EBKM (évesített kamat) számítást a szolgáltatók eltérő módon végzik, erre érdemes odafigyelni.

Egy biztos: igen egyszerű kiszámítani, hogy a legjobban a legrövidebb időtávú LTP éri meg. Minél több pénzünk van ugyanis benn, az évi fix 72 000 forintos állami támogatás annál kisebb hozamot jelent. A 30% nem hozamot jelent, az ugyanis évről évre csökken. Jobb több rövid távú szerződést kötni családi körben, mint egy hosszú távút.

Kivárás vagy hitel?

Sokan vannak abban a helyzetben, hogy önerő nélkül szeretnének mielőbb lakáshoz jutni. Milyen lehetőségeik vannak, mit tanácsolhatnak nekik a szakértők?

Először is: mit jelent az önerő nélküli helyzet?

Akkor használják, általában ingatlanvásárlásnál ezt a kifejezést, ha az ügyfél nem rendelkezik saját forrással, amit a kölcsön összegén túl ráfordíthatna a vételre – ez lehet (azaz lehetne) készpénz, munkáltatói kölcsön, bankbetét.  

Két megoldás lehetséges ekkor, vagy azonnal szeretnénk a lakást megvenni, és felveszünk egy meglehetősen nagy összegű hitelt. Vagy gyűjtünk pár évig még pénzt, és némi önerővel felfegyverkezve vágunk bele az ingatlanvásárlásba. Így kisebb hitelt kell majd igénybe vennünk, aminek hosszútávú előnyei vannak.

dontes

(kép forrás: lifejottings.org)

Érdemes megtámogatni a pénz gyarapodását

A saját pénz előteremtése történhet lakástakarék pénztár segítségével, így négy évre van legalább szükségünk – bár vannak hitellel kombinált megoldások, amelyekkel hamarabb kiléphetünk a szerződésből -,  de az állam támogatja a gyarapodásunkat.

Ha várni szeretnénk, érdemes elindítani a családban minél több LTP szerződést, és így gyűjteni rövid idő alatt minél több tőkét (amit csak ingatlanvételre fordíthatunk). Emellett kamatoztathatjuk a pénzünket például állampapírban, így a kamatnövekedés kockázatát kivédhetjük.

Mi a kockázat?

Ha évekkel kitoljuk a saját otthon megvásárlását, annak a kockázata, hogy változhatnak a jelenlegi lakáspiaci viszonok, és akár magasabb is lehet később az ingatlanok ára. Ez a folyamat zajlott le például az elmúlt két évben, de az elmúlt húsz évet a nehezen kiszámítható hullámzás jellemezte. A másik lehetséges kockázat a hitelkamatok emelkedése.

Mindkét folyamat nehezen bejósolható – annyi előrejelezhető, hogy nemigen járhat együtt a tovább emelkedő ingatlanárakkal a hitelkamatok növekedése -, mindenesetre aki most vesz fel hitelt, sokkal jobban jár, mint eddig bármikor.

Ha nem várunk, és most vásároljuk meg hitelre álmaink otthonát, az elszállt ingatlanárak ellenére is olcsóbb számunkra a kölcsön, mint akár pár éve, a törlesztők annyira alacsonyak.

Amiről még nem érdemes elfeledkezni, hogy bármikor kedvezőbbre cserélhetjük a hitelünket, azaz ha megjelenik a piacon még jobb lakáshitel, később csökkenthetjük ezzel törlesztőrészletünket.

 

Hitel olcsóbban – hogy ússzuk meg az elő- és végtörlesztést?

Minden lakáshitel felvevő tudja, hogy ha sikerül előbb lezárnia a hiteltörlesztést, akkor végtörlesztési díjat fog kérni a bank. A végtörlesztés mellett létezik előtörlesztés is, amikor a tartozás egy részét fizetjük vissza, és ez sincs ingyen. Szerencsére mindkettő kikerülésére vannak lehetőségek.

Sokan túlzónak tartják a hitelező részéről ezeket a díjakat, hiszen a kamatokat amúgy is törleszti az adós. Ám ha évekkel lerövidül számunkra a törlesztési időszak, akkor sokkal olcsóbban kapjuk meg a hitelt, és a bank az elmaradt kamatok miatt kárpótlást szeretne.

Az ügyfél több okból is szívesen abbahagyja a hitele törlesztését, amint tudja. Mindig kockázatos évekre előre hónapról hónapra egy nagyobb összeg kifizetését vállalni, hiszen nem látjuk előre a jövőt. Másrészt pedig, ha nem fix összegű a törlesztőrészletünk, főként ha rövid kamatperiódusú, akkor függeni fog az aktuális kamatszinttől. Mindig várnunk kell majd arra, mivé változik az összeg, amikor újraszámolja a bank – ez ugye elég komoly stressz faktor. Választhattunk például 3 éves, 5 éves vagy 15 éves kamatperiódust; minél gyakoribb a váltás, annál rázósabban alakulhat a hiteltörlesztés.

Hogy tudjuk lerövidíteni a törlesztést?

Akkor van komolyabb kiadásunk mint hitelfelvevőnek, ha az első 3-5 évben vissza tudjuk valamilyen jó szerencse folytán fizetni a teljes kölcsönt. Az elengedett kezdeti költségeket ilyenkor általában pluszban visszafizetteti a hitelező.

Ha később  törlesztünk, a végtörlesztés egy 1,5-2 %-os díj, és maximalizálva van az összege, ami jóval kedvezőbb, de ha van mód rá, érdemes elkerülni. Tehát nem kell az összes elmaradt kamatot visszafizetnünk.

ház
hamarosan boldog lakástulajdonosok lehetünk

(forrás: realtor.com)

Alapvetően az előtörlesztés esetén van módunk rá, hogy bizonyos – pénzintézetenként más-más – esetekben ne fizessük. Több banknál az első vagy az első két előtörlesztés ingyenes, és mindig megszabnak egy 4-5 éves időszakot, ami előtt nem lehet ezzel a lehetőséggel élni. Az előtörlesztéssel csökkentjük a tartozást, ám az egész hitelt nem tudjuk egyszerre letenni.

Itt választhatunk: alapesetben ugyanolyan hosszú marad a futamidő, csak kevesebbet fizetünk havonta, ha inkább kurtább futamidőre szavaznánk magasabb részletekkel, akkor azt szerződésmódosítással tudjuk elérni.

A végtörlesztés pedig akkor maradhat el, ha:

  • Bankon belüli hitelkiváltás történik
  • Hitelkiváltáskor, mikor új bankba lép át az ügyfél, az új hitelbe beletörlesztik díjmentesen az előző hitel összegét
  • CSOK igénylését követően született gyerek esetén az utólagos támogatással kiváltható a hitel
  • Valamely adós halála esetén – de erre inkább ne kerüljön sor.

Egyre kisebbek a lakások

És egyre többe kerülnek. Immár hivatalos: történelmi rekordot döntöttek a hazai lakásárak. Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint – amely 29 ország adatait vizsgálta – a magyar ingatlanok drágultak a legnagyobb arányban  az EU-ban.

Ám mivel a forint alapú hitelek extrém olcsóak – szintén rekordot döntenek éppen, csak éppen mélységben – lakásra szert tenni tulajdonképpen nem sokkal nehezebb, mint korábban.

Még sosem érte meg ennyire lakáshitelt felvenni

A bankok ajánlatai közt a rövid kamatperiódusú új lakáshitelek átlagkamata 3,7 százalék alá esett. Szinte kockázatmentes, 5-10 évig rögzített kamatozású hitelt is lehet kapni 6,1 százalékra.

A nemzetközi összehasonlítás szerint nálunk kúsztak leginkább felfelé az árak a múlt év utolsó negyedévében. Azaz az előrejelzések, amelyek ősztől megtorpanást jósoltak, nem igazolódtak be, az áremelkedés folytatódott. Lettország és Bulgária közelít csak meg minket a növekedésben.

Ha azonban 2010 óta nézzük a növekedést, nem mi vagyunk a legjobban dráguló piac, Észtországban például 67 százalékkal ugrottak meg a lakásárak. Nálunk összességében 20 százalékot mentek felfele az árak hat év viszonylatában.

Az, hogy az utóbbi évben érzékelünk egy szinte irreálisnak tűnő drágulást, annak is köszönhető, hogy 2014-ben komoly mélységben voltak az árak.

További csúcsdöntögetés ingatlan téren, hogy a nominális árszint is rekordot döntött az OTP elemzése szerint. Vagyis még sose voltak ilyen magasan a hazai ingatlanárak. Az ok a szűkös kínálat eladási oldalon, és hogy a lakás az egyetlen stabil hasznot hozó, biztonságos befektetés jelenleg.

Budapesten egymillió is lehet egy négyzetméter

Mint minden téren, itt is nagy eltérések figyelhetőek meg az országon belül. Budapesten 5 millió forint alatt már lehetetlen lakást találni, a 10 millió alattiaknak eléggé mások lettek a jellemzőik – rosszabb állag, kevesebb négyzetméter – mint korábban. Ötödannyiba kerülnek viszont az ingatlanok Nógrád megyében.

Jelenleg a legdrágább az otthonteremtés vidéken Kecskeméten, Veszprémben és Debrecenben.

otthon
amerikai doboz-otthon

(forrás: homeadore.com)

Nem csoda, hogy minél kisebb alapterületen, minél több szobát keresnek a vásárlók. Az új lakások egyre kisebbek. Átlagosan az újépítésű otthonok szerényebbek, mint akár egy évvel korábban. Idén januárban az országos adatok szerint 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret.

Új év, új élet – hogy takarítson meg 1,5 millió forintot

Sokszor elszalad velünk a ló, ha a költekezésről van szó – és ezzel nem kevesen januárban szembesülünk. A karácsony körüli felhajtás arra ösztönöz, hogy vessük bele magunkat az ünneplésbe, ne törődjünk az anyagiakkal, és mire észrevennénk magunkat, sokkal több ment el az ajándékokra, a díszítésre, a vacsorára, az utazgatásra, benzinre, mint gondoltuk volna.

A jó hír az, hogy ez elkerülhető

Nem kell kiszaladnunk a pénzügyi keretünkből, és félre is tehetünk, például a CNN Money által összegyűjtött tanácsokat megfogadva.

Akár milliók is összejöhetnek egy kis odafigyeléssel, és a megfelelő pénzügyi konstrukciók kiválasztásával.

Természetesen az amerikai átlagpolgárra szabott tanácsokat – aki jellemzően 5,5-ször többet keres, mint egy hazai átlagember – át kellett szabni a magyar viszonyokra, de a javaslatok így is követhetőek. A CNN Money szerint némi takarékoskodással az USÁ-ban 10 millió forintnak megfelelő összeg tehető félre 3 év alatt. Ez nálunk 1,5 millió forint lehet.

Mik a lépések?

A szakemberek szerint reálisan a jövedelmünk 20 %-át tudjuk félretenni, ennél több esetében meglehetősen sok mindenről le kell mondanunk.

Ha havi 200 ezer nettó bevétellel számolunk, 40 ezer forintot takaríthatunk meg így minden hónapban. A lényeg a következetesség: ez vonatkozik a nyári hónapokra, amikor nyaralásra úszik el a pénz, vagy a legkritikusabb hónapra, ami – nem nehéz kitalálni – a december.

Az amerikai példában említett átlagember naponta ötször ellenőrizte a kiadások szintjét, és mindezt táblázatban vezette egy számítógépes program segítségével.

takarekoskodas

(forrás: illustratedteacup.com)

A klasszikus 50/20/30-as szabályt is figyelembe vette, miszerint jövedelme felét elköltötte a szükségleteire, 30%-ot változó költségekre, és 20%-ot megtakarított.

Hogy növelhetjük még tovább a tartalékainkat?

Érdemes a félretett pénzt bankba tenni. Ha befektetjük valahova a pénzünket, például kamatozó kincstárjegybe, akkor számíthatunk rá, hogy nem veszít az értékéből az inflációval.

Ha még többet szeretnénk nyerni, a legjobb megoldás a lakástakarékpénztár. Ekkor a havi félretett pénzünkhöz 30 %-ot tesz hozzá az állam, persze vannak megkötések: a végeredményként létrejövő összeget ingatlanba kell beleforgatnunk. Ám az ingatlan értékálló befektetés, amit remekül pénzzé tehetünk a későbbiekben, így ezt érdemes megfontolni. Ha pedig önkéntes nyugdíjpénztár mellett szavazunk, az állam 20%-al toldja meg a megtakarításunkat.

Már késő beszállni az Airbnb-be

Nem bővül tovább az Airbnb-piac Budapesten, állítják a szakemberek. Vagyis aki eddig nem vágott bele a rövid távú lakáskiadásba, annak sokkal nehezebb ‘megvetnie a lábát’ a piacon, mint a hullám kezdetén. Érdemes inkább a hosszú távú, hagyományos lakáskiadással foglalkozni, abban még mindig bőven vannak lehetőségek a fővárosban.

Sok energiát kell belefektetni

Ahogy egyre kevesebben szállnak bele, úgy egyre többen szállnak ki az airbnb-zésből, mivel ma már nehezebb turistát fogni, mint egy-két szezonnal korábban

Másrészt ez a tevékenység nem is olyan könnyű pénzkereset. Sokat kell foglalkozni a lakókkal, a lakással, és emellett nem ritka, hogy a Budapestre jellemző bulituristák lelakják a szállást – írja cikkében az Index. Aki korábban pár napra adogatta ki az ingatlanát, az gyakran tér át inkább a diákokra, például az Erasmus ösztöndíjjal Budapestre költöző külföldi fiatalokra.

airbnb
Budapest egyes részein a szállások jól eladhatóak

(forrás: nomadicnotes.com)

A turisták pedig egyre szűkebb területen foglalnak szívesen szállást. Aki nem a bulinegyedben vagy közvetlen környékén kínál szálláshelyet, annak extrákat kell nyújtania, hogy felkeltse az érdeklődést. Egyre professzionálisabbá válnak a szállásadók, gyakran – éppúgy mint Milánóban, Párizsban, Barcelonában – cégek állnak a magánlakás kiadás mögött. A profi háttér azonban a romantikáját is elveszi annak, hogy úgymond más otthonában vendégeskedünk.  

Az is eléggé ellene hat az Airbnb további térhódításának, hogy a belvárosi lakóközösségek sokszor kifogásolják, hogy a házban hostel vagy lakáskiadás működik.

Zavaróvá vált a sok airbnb-s lakás

Az aggodalmak teljesen érthetőek, még egy friss albérlő is okozhat meglepetéseket, hát még a pár naponta cserélődő, Budapestre főleg kikapcsolódni járó turisták. Sok türelem kellhet a hajnali, késő esti fapados járatokhoz, vagy azoktól bőrönddel jövő-menő vendégekhez, hogy az emelkedett hangulatban való hazaérésről ne is szóljunk.

Dönthet úgy például egy társasház közgyűlése, hogy csak lakásnak legyenek használhatóak az ingatlanok.

Nemzetközi szinten sok városból szorítják ki az Airbnb-t azért, mert az egekbe veri fel az albérlet árakat. Budapesten még nem lépett fel a városvezetés a startup ellen, de lehet, hogy nem is lesz erre szükség, magától csillapodik az Airbnb-láz.

Ennek a hagyományos albérletet keresők is örülhetnek, mivel nem emelkednek tovább a bérleti díjak.

Egy biztos: bérbeadási célból ingatlant venni, és azt igényesen felújítva, hosszú távra kiadni – főleg diákoknak az egyetemek környékén – még mindig stabil befektetés.

Öt izgalmas kérdés az LTP-vel kapcsolatban

Ha foglalkoztatja Önt, hogy LTP szerződést kössön, mert kihasználná az éves befizetés 30 %-ának megfelelő állami támogatást, az alábbi kérdések – és válaszok – érdekesek lehetnek.

Hamarabb felhasználható-e a megtakarítás, ha előre befizetem az összeget?

A válasz: nem. Bár befizethető a teljes összeg egyszerre, a megtakarítási időszak elején, ugyanúgy ki kell várni a teljes időszakot, plusz 3 hónapot. A legrövidebb választható futamidő jelenleg 4 év, ami – az idő szempontból – legkedvezőbb ajánlatnál jelenthet 45 hónapot + 3 hónapot.

Előre fizetni maximum az adott éves összeget érdemes, mivel az állami támogatást évente számolják el. A legnagyobb összegű állami támogatás 240 000 Ft éves befizetés esetén jár: hiába takarítanánk meg ennél többet, a többlet befizetésre nem járna támogatás, csak a betéti kamat.

Fel lehet-e venni hamarabb a lejárati összeget?

Kölcsön formájában felvehető. Érdemes megfontolni az áthidaló kölcsönök lehetőségét, amelyekkel a hitellel kombinált lakástakarék jóval korábban elérhető – ezzel nemrégen jelentkezett több pénzintézet. Ha fontos számunkra az időtényező, ez egy jó megoldás lehet. 

Igényelhető-e adókedvezmény a lakástakarék megtakarításokra?

Adókedvezmény igénybevételére nincs lehetőség az LTP esetében.

uj_otthon
Hamarabb elérhető a cél LTP-vel

(forrás: newhomesource.com)

Élettárs részére köthetünk-e szerződést?

Mint tudjuk, családon belül több lakástakarék is futhat párhuzamosan, ami azért szerencsés, mert összeadódhatnak az összegek, és akár egy projektbe is belecsatornázhatóak, persze csak ha ingatlanról van szó.

Nem mellékes, hány szerződést tudunk egy háztartáson belül “létrehozni”, mivel ha egy mondjuk 4 éves LTP-t indítunk el, ez alatt a 4 év alatt más szerződésre nem kaphatunk állami támogatást.

A kérdésre rátérve: kedvezményezettként megnevezhetjük egy újabb szerződésben (vagy több szerződésben) a testvérünket, házastársunkat, gyermekünket, egyeneságú felmenő rokonainkat. Ebbe a körbe az élettársak nem tartoznak bele.

Magyarországon letepeledett külföldiek indíthatnak LTP-t?

Amilyen szigorú az LTP az élettárs kérdésében, olyan rugalmas itt. Ugyanis nem kell magyar állampolgárnak lenni, hogy az állami támogatást élvezhessük, mindössze magyar lakcím és adóazonosító jel szükséges hozzá.

Érdemes-e “tervezőasztalról” hitelre új lakást venni?

Rendkívül szerencsés módon véget ért az építőiparra jellemző pangás, és reagálva a piaci igényekre, sorra jelennek meg az újépítésű otthonok hirdetései.

A lakásunkkal csak két év múlva találkozunk

Ezekbe a társasházi projektekbe úgy szállnak be a vevők, hogy a házak sokszor még csak papíron vannak jelen, netán szerkezetkészek. Költözhető lakás az ígéretek szerint másfél-két év múlva lesz belőlük – hogy ez valóban ilyen ütemben valósul-e meg, az mindig egy nyitott kérdés.

Arról már írtunk korábban, hogy többek számára elérhetővé váltak ezek az új otthonok, mivel a CSOK módosítása révén finanszírozhatóvá vált állami támogatásból ez a fajta ingatlan is.

Arról is írtunk, hogy lenne még mit csiszolni ezen a megoldáson, mivel előre nem kapják meg az állami lakáshitelt az igénylők – és az újépítési társasházaknál induláskor kell beszállni legalább egy részlettel -, hanem meg kell finanszírozniuk a központi pénzt saját forrásból. Hiszen csak kulcsátadás (egész pontosan az albetétesítés) után utalja ki a bank a CSOK után járó támogatást.

Szinte kiszámíthatatlan a kockázat

Megfontolandó az is, hogy hitelt vegyünk fel ezekre a típusú ingatlanokra. Nagy kockázatot jelent, hogy milyen kamatláb mellett fogunk hitelt kapni 2 év múlva, az ígéretek szerint akkor átadásra kerülő lakásokra?

Hiszen most akár 4%-os kamat mellett is kapunk fix hitelt, de vajon 2 év múlva milyen kamatok lesznek elérhetőek? Jelenleg egy rendkívül kedvező kamatkörnyezet áll fenn, de ennek stabil megmaradására nincsen garancia. Két évvel ezelőtt teljesen más feltételekkel kínálták a pénzintézetek a lakáshiteleket, és hullámozhat még nagyokat a THM – ne igyunk tehát előre a medve bőrére.

Ha most vesszük fel a lakáshitelt bármelyik pénzintézetnél, az két év múlva nem a ma megállapodott kamattal fog indulni, mint az építési hitelek esetében.

A kamatláb-emelkedés nem kizárható, mivel most kedvezőtlenül alacsonyak ezek a mutatók a bankok számára. Egy 15 éves hitelnél közel 30%-os törlesztőrészlet-növekedést okoz egy szerény 3 %-pontos kamatláb-emelkedés, vagy másképpen fogalmazva például egy 15 milliós hitelösszegnél például 4,5 millióval többet fogsz kifizetni kamatra – írja a Kiszámoló blog.

tervrajz
Érdemes előre gondolkodni, mikor még csak tervrajzon látjuk a házunkat

(forrás: visualizingarchitecture.com)

A lényeg tehát, gondoljuk meg jól, mit tudunk finanszírozni a jelenlegi lakáshitel ajánlatokból, és számoljuk ki, akár hitelszakértő segítségével, merre és mennyivel mozdulhatnak el a kölcsönök. 

Élj a lakásodból!

Mind a bérleti, mind az eladási árak a magasban szárnyalnak ma Magyarországon, elsősorban Budapesten. Az ingatlan boom új üzleti megoldásokat teremtett. De arra is alkalmas, hogy akár munka nélkül fenntartsuk magunkat, ha kicsit messzebbre megyünk.

nyaralas
Egy budapesti lakás bérleti díja már erre is jó

(forrás: careerbreak360.com)

Két éve emelkednek az árak

Sokat írtunk arról a blogon korábban is, hogy elszabadultak a lakásárak Budapesten. Az árnövekedést egyrészt az indokolta, hogy csaknem az egyetlen biztosan kifizetődő befektetési lehetőség ma az ingatlan. A belvárosban a külföldi, befektetési célból vásároló vevők gyakorlatilag dominálnak.

Másrészt a lakásépítések megcsappanása miatt nagyobb a kereslet a frekventált helyeken, mint a kínálat.

A szakértők már régóta várják a lufi kipukkanását. Most novemberben prognosztizálták, hogy csökkenőben vannak az árak, amelyek két éve emelkednek rohamosan. A lassulást a keresletre válaszul beinduló ingatlanépítések hozhatják majd meg igazán.

Az érdeklődés jelenleg lassan mérséklődőben van, viszont most év végén még mindig nagyon megéri eladni vagy kiadni az ingatlanunkat. Érdemes, ha tehetjük, beszállni az üzletbe, és akár egy kifizetődő lakáshitellel lakást, házat vásárolni.

Hogy hol tartunk jelenleg az eladási árakkal? A legdrágább részen, a Belvárosban 400 ezer forintnál kezdődik a négyzetméterár, de az olyan keresett területeken, mint a Podmaniczky utca vagy az Andrássy út, 800 ezer forintba is kerülhet az ingatlan négyzetmétere. Túlzás nélkül hihetetlen árak vannak még a XI., XII., XIII, II. és természetesen az I. kerületben. Vidéken az egyetlen város Sopron, amelyben olyan drága az ingatlan, mint Budapesten. 

Fajlagosan drágábbak egyébként a kis, 20-40 négyzetméteres lakások a nagy kereslet miatt, épp ezért talán még az is kijelenthető, jobban megéri nagy lakást venni.

Komoly felárba kerül jó környéken otthont bérelni

A bérleti díjak is a magasban szárnyalnak. Egy 50 négyzetméteres lakás Budapesten átlagosan 129 ezer forintba kerül havonta, ám nagy – és egyre nő – a különbség a városon belül. Ma sokkal drágábbak a frekventált részek, 20-30 százalékkal többe kerül lakást bérelni a belvárosban.

Akár a lakáshotelezésben utazunk, akár hosszú távon kiadjuk a lakásunkat, ha az jó helyen van, komoly bevételre tehetünk szert. Havi 120 ezer forint feletti összegből egyes helyeken külföldön élni is tudunk. Akár egy hosszabb, egy éves pihenőt, “sabbaticalt” is finanszírozhatunk egy olcsóbb országban, Görögországban vagy Thaifölfön – ez utóbbinál azért a repülőútra gyűjtsünk egy kicsit előzetesen. 

Áthidaló kölcsön lakástakarékhoz

Igazán érdemes az új lehetőségeket átgondolni, amelyekkel jelentkeztek a pénzintézetek. Már három banknál elérhetőek az áthidaló kölcsönök, amelyekkel a lakáshitellel kombinált lakástakarék megtakarítás a megszokottnál jóval hamarabb felvehető.

Természetesen lakáscélra kell költeni az összeget, és feltétel a hitelképesség. Az Erste Lakástakaréknál lehet áthidaló, és azonnali áthidaló kölcsönt igényelni, ehhez hasonlóan az OTP-nél és a Fundamentánál is elérhető az új konstrukció. A lekötésre egyelőre kevés kasszában van lehetőség, ezért érdemes ennek utánanézni.

Kiknek lehet ez érdekes? Azoknak, akik szeretnének élni az LTP nyújtotta kedvező lehetőségekkel, de a 6-8-10 éves időszak helyett most lenne szükségük anyagi segítségre ingatlanvásárláshoz vagy -felújításhoz.

Még előnyösebb egy előnyös lehetőség

A legjobb megtakarítási feltételeket a lakástakarék nyújtja – a 30 %-os állami támogatás komoly hozzájárulást jelent, de kizárólag lakáscélra költhető – , éppen ezért különleges lehetőség, hogy nem kell a több éves futamidő végéig várni.

A lakástakarékhoz lakáskölcsönt kell társítani; az áthidaló kölcsön azt teszi lehetővé, hogy a teljes szerződésben szereplő időszak alatt összeadódó összeget felvegyük előre, és a lakáskölcsön összegét is. Havi törlesztőrészletekben kell ezután ezt fizetni.

otthon
a cél egy igazi otthon

(kép forrás: profit-ndtv.com)

A konstrukciók meglehetősen frissek, a részletek egyelőre nincsenek teljes egészében közzétéve. A bankok nem hoztak nyilvánosságra törlesztési táblázatokat, így a további tudnivalókat érdemes személyes érdeklődéssel megtudni.  

Ami biztos: a futamidő a megtakarítási időszak, valamint a lakáskölcsön törlesztési időszaka együttvéve, plusz a 3 hónapos kiutalási időszak (kivéve az OTP-t, ahol maximum összesen 156 hónap). A “lakástakarék-kölcsön” kamata fix, így növekedő részletekre nem kell számítanunk.

Ingatlanfedezet kötelező

A Fundamenta esetében, ha nem azonnal vesszük ki a pénzt, hanem 2 év után, akkor olcsóbb a kamatozás. Egy kis türelem tehát olcsóbb törlesztőt terem – ám a 2 év is nagyon előnyös, a kiemelkedően jó lakástakarék megtakarítási feltételek mellett.

Amire érdemes odafigyelni, hogy – mint fentebb írtuk – a lakástakarék mellett a lakáskölcsönt kötelezően fel kell venni, tehát ez egy kombinált ajánlat, ahol két terméket adnak el nekünk.

A lakáshitel rész miatt hitelképességi vizsgálat szükséges a szerződéshez, és ingatlanfedezettel is rendelkeznünk kell, hogy belevágjunk az áthidaló kölcsön felvételébe.